Prošle godine seksualno zlostavljano 12 djece

sexual-abuse

Cen­tri za so­ci­jal­ni rad u 2015. god­ini re­gi­stro­va­li su 12 slu­ča­je­va sek­su­al­ne eks­plo­a­ta­ci­je dje­ce, po­ka­zu­je iz­vje­štaj o pra­će­nju pri­mje­ne Na­ci­o­nal­nog pla­na ak­ci­je za dje­cu (NPAD) ko­ji je Vla­da usvo­ji­la na po­sled­njoj sjed­ni­ci. U tom do­ku­men­tu se is­ti­če da je re­gi­stro­va­no 80 žr­ta­va fi­zič­kog na­si­lja i čak 169 emo­ci­o­nal­nog.

Is­tra­ži­va­nja po­ka­zu­ju da sko­ro je­dan od de­set od­ra­slih gra­đa­na Cr­ne Go­re ka­že po­zna­je di­je­te ili od­ra­slu oso­bu ko­ja je bi­la žr­tva sek­su­al­nog na­si­lja u dje­tinj­stvu.

Me­đu žr­tva­ma sek­su­al­nog na­si­lja u na­šoj dr­ža­vi pre­o­vla­da­va­ju dje­voj­či­ce. Struč­nja­ci upo­zo­ra­va­ju da na­si­lje, po­seb­no sek­su­al­no, osta­vlja te­ške po­sle­di­ce na raz­voj dje­te­ta, i mu mo­že stvo­ri­ti ve­li­ke pro­ble­me u bu­duć­no­sti.

Psi­ho­log Rad­mi­la Stu­par Đu­ri­šić sma­tra da upr­kos ka­zna­ma ko­je se iz­ri­ču zlo­sta­vlja­či­ma, dje­ca ko­ja su sek­su­al­no zlo­sta­vlja­na te­ško se opo­ra­vlja­ju od po­sle­di­ca. Ona is­ti­če da te tra­u­me ne mo­že iz­bri­sa­ti ni­jed­na ka­zna na svi­je­tu, jer je to oži­ljak ko­ji vječ­no osta­je.

” Ka­zne za pe­do­fi­li­ju i ge­ne­ral­no sek­su­al­no zlo­sta­vlja­nje dje­ce tre­ba da bu­du stro­ge. Ipak, pe­do­fi­li­ma je po­treb­no li­je­če­nje pri­je sve­ga, a tek on­da kri­vič­no go­nje­nje”, sma­tra Stu­par Đu­ri­šić.

Ona is­ti­če da dru­štvo tre­ba da bu­de mno­go ob­zir­ni­je pre­ma žr­tva­ma sek­su­al­nog zlo­sta­vlja­nja jer do­sa­da­šnja prak­sa po­ka­zu­je da oni ko­ji su po­vri­je­đe­ni bu­du osu­đe­ni.

“Zbog te stig­me ko­ja se stva­ra dje­ca i ne smi­ju da pri­ja­ve zlo­sta­vlja­nje. Ogro­man je pro­blem što su po­či­ni­te­lji tih gnu­snih či­no­va li­ca ko­ja dje­ca po­zna­ju, ko­ji­ma čak i vje­ru­ju”, upo­zo­ra­va Stu­par Đu­ri­šić.

Iako se, ka­ko na­vo­di, sek­su­al­na zre­lost do­sti­že sa 16 go­di­na, dje­ca u tom pe­ri­o­du ni­je­su psi­hič­ki i emo­ci­o­nal­no zre­la za sek­su­al­nost. Sprem­ni su za sam čin, ali ni­je­su za dru­ge stva­ri ko­je do­la­ze sa tim, a to su kon­tra­cep­ci­ja, ču­va­nje od pol­no pre­no­si­vih bo­le­sti, ali i bri­ga o po­tom­stvu ako se ono de­si. Psihološkinja pojašnjava da pro­blem na­sta­je i što ro­di­te­lji i ško­le če­sto in­si­sti­ra­ju na ap­sti­nen­ci­ji do 18. 19. go­di­ne, dok me­di­ji vr­lo agre­siv­no da­ju sve mo­gu­će in­for­ma­ci­je ka­ko oslo­bo­di­ti sek­su­al­nost. Za­to me­di­ji ima­ju ve­ću moć i u vas­pi­ta­nju.

“Dje­ca će pri­je po­slu­ša­ti me­di­je u ne­kim si­tu­a­ci­ja­ma ne­go ro­di­te­lje”, is­ti­če ona Stupa Đurišić.

U NVO Cr­no­gor­ski žen­ski lo­bi sma­tra­ju da je sek­su­al­no is­ko­ri­šta­va­nje dje­ce ve­li­ki pro­blem o ko­jem se do­volj­no ne go­vo­ri, pa se on­da sti­če da ga i ne­ma.

“Po­ja­va pe­do­fi­li­je i dje­či­je por­no­gra­fi­je na in­ter­ne­tu sve je ve­ća, a pre­ven­tiv­no-edu­ka­tiv­ni pro­gra­mu ni­je­su još za­po­če­ti. Ka­zne­na po­li­ti­ka i za­kon­ske nor­me po­sto­je i kod nas, ali pre­ci­znih i tač­nih po­da­ta­ka ko­li­ko oso­ba se su­o­či­lo sa ovim pro­ble­mom ne po­sto­ji. Kao dru­štvo mo­ra­mo re­a­go­va­ti jer ka­da se ne­što de­si on­da je već ka­sno, jer se po­sle­di­ce te­ško bri­šu”, upo­zo­ra­va­ju u toj NVO.

Za­štit­nik ljud­skih pra­va i slo­bo­da na osno­vu spro­ve­de­nih stra­ži­va­nja usta­no­vio je da su žr­tve sek­su­al­nog is­ko­ri­šta­va­nja uglav­nom dje­voj­či­ce, uz­ra­sta od 13 do 16 go­di­na, ko­je po­ti­ču iz so­ci­jal­no ugro­že­nih i ne­pot­pu­nih po­ro­di­ca sa po­re­me­će­nim po­ro­dič­nim od­no­si­ma. Is­tra­ži­va­nja te in­sti­tu­ci­je su po­ka­za­la da ve­ći­na žr­ta­va ži­vi u pri­grad­skim na­se­lji­ma, a tri, od če­ti­ri in­ter­vju­i­sa­ne žr­tve, na­pu­sti­le su re­dov­no obra­zo­va­nje, iako ima­ju iz­ra­že­nu vo­lju da na­sta­ve ško­lo­va­nje.

“Ana­li­zom do­bi­je­nih od­go­vo­ra mo­že se za­klju­či­ti da je ve­ći­na in­ter­vju­i­sa­nih žr­ta­va sek­su­al­nog is­ko­ri­šća­va­nja tr­pje­la ili pri­su­stvo­va­la ne­kom ob­li­ku na­si­lja u po­ro­di­ci i pred­met su dis­kri­mi­na­ci­je. Pre­ma re­zul­ta­ti­ma spro­ve­de­nog in­ter­vjua, dje­voj­či­ce su bi­le žr­tve tra­fi­kin­ga, sek­su­al­nog uz­ne­mi­ra­va­nja od stra­ne na­stav­ni­ka i pred­met pro­da­je ra­di uda­je pre­ma obi­čaj­nom pra­vu rom­ske po­pu­la­ci­je”, po­ka­za­lo je ra­ni­je is­tra­ži­va­nje om­bud­sma­na.

Izvor: Dan

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

  1. Zaista je tragično da se tako malo pažnje posvećuje ovoj problematici, da mediji ćute,da institucije ne rade ništa, da su kazne za počinioce tako male, a da velike tuge i traume tih malih ljudi ostaju da ih prate cio zivot. Ovo je nešto gdje treba svi da se ujedine i da se o ovome mnogo više govori..da se nešto učini

  2. Sto se tice “edukacije” koja se pominje u tekstu…prvo treba zabraniti sve realiti predstave koje mozemo vidjeti na televiziji, parovi, farma itd…zaglupljivanje i gadluk kakvog nebi trebalo iko da gleda a ne da je 24/7 dnevno dostupno na tv-u…pogresni idoli…jeste roditelji su zauzeti i rade, itd…ali da toliko djece koja su izmedju 7 i 15 uveliko psuje, kune itd…e ne znam samo sta i kako ce to sve da izgleda kad oni budu podizali svoju djecu i kako ce njima prenijeti vrijednosti koje ni oni sami nemaju…

  3. Ovo je strasan broj u ovako maloj zemlji, ja mislim da kada bi kazna bila rigoroznija i strašnija ne bi im padalo na pamet, pociniocima je uzalud davati psiholosku pomoć, za njih je zatvor ali mnogo mucniji od postojeceg. Po meni je ovo jedan od najstrašnijih dela koje neko moze da ucini i ne treba imati milosti.

Leave a Reply