Strateškim planom razvoja Podgorice predviđene nove škole, ali ni jedna nije sagrađena

Podgorica

Detaljnim urbanističkim planovima Glavnog grada predvidena je izgradnja 14 novih osnovnih škola i to u okviru DUP-a Zabjelo ,,B“, Tološi, Zagorič 3 i 4 zona 2, Univerzitetski centar, Konik-Stari aerodrom III (dvije škole), Zabjelo „8”, Zagorič „2”, Konik Sanacioni plan, Ibričevina, Gornja Gorica 1, Zlatica ,,B“, Blok 14 i Zabjelo Ljubović.

Podgorica sada ima 30 osnovnih škola, od kojih po četiri u Golubovcima i Tuzima i 23 područne ustanove.

U Strateškom planu razvoja Glavnog grada rađenom za period od 2012. do 2017. navedeno je da osnovne škole nedostaju na Koniku, u Tološima, Zabjelu 1, i u dijelu grada u kome se nalazi Univerzitetski centar. Postoji i potreba da se neki objekti rekonstruišu kako bi se povećali postojeći kapaciteti, navodi se u dokumentu.

Pored toga, postoji potreba za još jednim objektom gimnazije na desnoj obali Morače kao i srednjom školom u Golubovcima koja bi obuhvatila srednje opšte obrazovanje (gimnazija) i srednje stručno obrazovanje (mješovita škola).

U Strateškom planu se ističe da je, pored nedostatka škola, poseban problem predstavlja manjak prostornih kapaciteta za predškolsko vaspitanje i obrazovanje.

U Planu piše da fali predškolskih ustanova, pa je planirana izgradnja dječjeg vrtića i jaslica u Bloku VI, na Starom aerodromu, u Zagoriču i u Tuzima, zatim rekonstrukcija i dogradnja objekta JPU „Đina Vrbica“ i objekta u Donjoj Gorici.

Podgorica ima dvije javne predškolske ustanove „Ljubica Popović“ sa deset vaspitnih jedinica i „Đina Vrbica“ sa 11, u kojima je za 2010/2011. godinu bilo upisano ukupno 5.776 djece. JPU “Ljubica Popović” sada ima devet vaspitnih jedinica. U te dvije ustanove školske 2014/2015. godine je bilo upisano 6.747 djece.

Privatnih predškolskih ustanova u 2011. godini bilo je osam sa upisanih 207 djece. U školskoj 2009/2010. godini prosječan broj djece po vaspitnoj grupi iznosio je u Podgorici 35,4, što je iznad prosjeka Crne Gore koji je 28,8 djece piše u dokumentu.

Prema Zakonu o predškolskom vaspitanju i obrazovanju, maksimalan broj djece do dvije godine u vaspitnim grupama može biti 12, onih od dvije do tri godine 14, djece od tri do četiri godine 20; od četiri do pet godina 24, a djece od pet do šest godina 25. Za mješovite grupe normativi za djecu do tri godine su 10 djece po grupi, a za djecu od tri do šest godina 20.

Odstupanja od propisanih normativa, ističe se u dokumentu, ukazuju na nedovoljne prostorne kapacitete predškolskih ustanova u odnosu na interesovanje za upis.

U najvećem broju vaspitnih jedinica prosječna površina po djetetu varira između jednog i tri metra kvadratna, dok propisani normativ iznosi šest metara po djetetu vrtićkog uzrasta i deset metara kvadratnih za jasleni uzrast. Nedostatak prostornih kapaciteta u urbanim sredinama navodi se kao najznačajniji faktor nedovoljnog obuhvata djece predškolskim vaspitanjem i obrazovanjem.

Visok nivo preopterećenosti i mala kvadratura (manje od metra kvadratnog) po djetetu prisutni su bili te godine kada je dokument rađen u vaspitnim jedinicama: Poletarac, „Jelena Ćetković“, Suncokret Mataguži, Zvjezdani vrt Golubovci, Vrela Ribnička, Dječija radost Tuzi, i Lane, Pčelica. Sa druge strane, ukupan broj djece u privatnim ustanovama iznosi 199. Prosječan broj djece po vaspitnoj jedinici je mnogo manji u odnosu na javne ustanove i iznosi 28,4,  piše u Planu.

Detaljnim urbanističkim planovima predviđena je izgradnja pet novih ustanova za predškolsko vaspitanje i obrazovanje i to u zahvatu detaljnih urbanističkih planova Zagorič 3 i 4 zona 2, Konik Stari aerodrom III, Prvoborac, Blok 18-19 i Univerzitetski centar.

Prema posljednjem popisu stanovništva iz 2011., Podgorica je brojila 186.000 stanovnika. Prije dvije i po godine broj stanovnika povećan je na 217.000. Prije mjesec i po, kada su bile posljednje provjere, u gradu je bilo 243.000 zdravstvenih osiguranika. Sudeći po tom podatku može se reći da danas u Podgorici živi oko 250.000 stanovnika.

Iz gradske uprave Pobjedi su kazali da, bez većih izazova, uspijevaju da servisiraju sve potrebe građana, dok su konkretne mjere istaknute u Strateškom planu razvoja Podgorice za period od 2012. do 2017.

Izvor: Antena M

SOS linija baner

SOS linija baner

Comments

Leave a Reply