Kako povećati zdravlje jajnih ćelija?

trudnocaaaa

Žene koje u skorije vrijeme planiraju trudnoću, posebno one koje imaju problema sa začećem i planiraju podvrgavanje nekim od metoda vantjelesne oplodnje, bez obzira na godine moraju razmišljati o zdravlju svojih jajnih ćelija, od čega svakako zavisi uspješnost oplodnje, pa time i uspješna trudnoća.

Poznato je već da mnoge stvari mogu uticati na zdravlje jajnika i proizvedenih ćelija – dobra cirkulacija, hormonska ravnoteža, redovni ciklusi, nivo stresa… Ali danas je sve više istraživanja koja upućuju da zdravlje jajnika i proizvedenih jajnih ćelija ne zavisi samo od navedenih stvari nego i od hrane koju žene konzumiraju, zdravim biljkama i biljni pripravcima, i drugim dodacima ishrani.

Povećanje zdravlja proizvedenih jajašaca može se postići u 90 dana, koliko traje prirodni ciklus proizvodnje jedne ćelije. Dakle, svi na početku nabrojani faktori utiču na zdravlje jajnih ćelija ne samo od ciklusa do ciklusa, nego čak tri ciklusa unazad, što je vrlo važna činjenica. Nije dovoljno paziti na zdravlje organizma, ishranu i druge stvari samo sedam ili 15 dva prije ovulacije, nego i do tri mjeseca unazad.

Evo stvari o kojima svakako morate voditi brigu ako želite da dođe do začeća i uspješne trudnoće.

Dobra cirkulacija

Loša cirkulacija u jajnicima dovodi do smanjenog snabdijevanja kiseonikom i hranjivim stvarima, što utiče na njihovo normalno funkcionisanje, odnosno proizvodnju zdravih jajnih ćelija sposobnih za oplodnju. Važna je redovna fizička aktivnost kako biste održali cirkulaciju na normalnom nivou. Takođe, važna je redovna i dovoljna hidratizacija organizma, koja takođe podstiče cirkulaciju. U slučaju poteškoća sa začećem potrebno je obaviti pretrage koje se odnose na trombofiliju, pa svakako o tome razgovarajte sa svojim ginekologom, koji će vas uputiti na pretrage prema indikaciji.

Abdominalna masaža

Jedan od najboljih načina za povećanje cirkulacije u jajnicima i materici je masaža tog predjela abdomena.Tu vrstu masaže može raditi osoba koja je specijalizovana za masaže abdomena, pa čak možda i specifične za masaže koje pomažu u cirkulaciji polnih organa. Naravno, možete i sami naučiti kako izvoditi masažu kod kuće. Najbolje je je početi izvoditi dan nakon prestanka menstruacije, pa sve do druge menstruacije i to barem četiri puta sedmično.

Hormonska ravnoteža

Ona svakako igra najvažniju ulogu u zdravlju jajne ćelije. Sve više žena zbog različitih razloga ima problema s hormonskom neravnotežom, koja je najčešće posljedica stresa, konzumacije nezdrave hrane i dijeta koje nisu uravnotežene. Dobra vijest je da je uspostavljanje hormonske ravnoteže moguće i bez hormonskih terapija, ali to zavisi od slučaja do slučaja.

Ono što možete učiniti je očistiti svoj organizam od viška hormona, smanjiti unos ksenohormona (hrane tretirane hormonima), i uzimati određene prirodne pripravke koji vam mogu pomoći u uspostavljanju hormonske ravnoteže.

Zdrava ishrana

Svakako je potrebno obratiti pažnju na zdravu i uravnoteženu ishranu, ali postoji hrana koja može uticati na povećanje kvaliteta jajnih ćelija zbog određenih nutrijenata koje te namirnice imaju, a ključne su za razvoj zdrave jajne ćelije. Namirnice koje bi trebalo da konzumiraju: matična mliječ, maca prah, brokula, bobičasto voće, zeleno povrće, losos, koštice od bundeve, susam, kurkuma i đumbir.

Namirnice koje bi trebalo izbjegavati ili barem smanjiti u najvećoj mogućoj mjeri: kofein, alkohol, šećeri, neorgansko meso i mliječni proizvodi, gazirani sokovi, drastične dijete za smanjenje težine, procesuiranu hranu (polugotova i gotova jela, konzerve itd.), hranu bogatu transmastima (brza hrana i grickalice, hrana pečena u dubokom ulju) i GMO hranu.

Svakako je vrlo važno uzimanje dodataka ishrani, koji obezbjeđuje uravnotežene dnevne doze vitamina, minerala i drugih važnih sastojaka, koji će ne samo omogućiti proizvodnju zdravih jajnih ćelija, nego i spremnost materice, pa tako i cijelog organizma na trudnoću.

Izvor:  Žena.hr

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply