Roditelji optužili direktoricu da ih ucjenjuje za produženi boravak

savopejanovic

Roditelji učenika koji su ove školske godine krenuli u prvi razred optužili su Mirjanu Bošković,  direktoricu Osnovne škole “Radojica Perović”, u Bloku VI, za zloupotrebu položaja, jer, kako navode, “ucjenjuje roditelje prvaka kojima je neophodan produženi boravak”.

U dopisu dostavljenom redakciji Vijesti, navode da je u školi 2. septembra održan sastanak, na kojem je Bošković roditeljima saopštila da zbog ograničenog prostora ta škola nije u mogućnosti da izađe svima u susret, i da će selektovati djecu za produženi boravak.

Prema Zakonu o osnovnom obrazovanju i vaspitanju, škola je dužna da, u okviru mogućnosti, organizuje prošireni program. Škole su u obavezi da organizuju jutarnje čuvanje za učenike prvog razreda. U okviru produženog boravka se odvijaju različite sportske i kulturno-umjetničke aktivnosti, učenje i izrada domaćih zadataka.

“Bošković nam jutarnje čuvanje predstavlja kao dobru volju uprave škole. Zaboravila je izgleda da je škola po zakonu obavezna da organizuje jutarnje čuvanje. Bošković kaže i da neće vratiti dijete ako ga roditelji ranije dovedu, nego će ga ‘sjesti tamo u holu žene koje rade na ulazu da pričeka tih 20-tak minuta do nastave’! Zaboravila je i da prvacima nastava počinje tek u devet, a da ima roditelja koji rade od sedam sati”, navode nezadovoljni roditelji u dopisu Vijestima.

Roditelji prvaka tvrde i da im je Bošković nametnula obavezu mjesečnog doniranja novca za čuvanje djece u produženom boravku.

“Kaže da to nije obaveza škole i nastavnika, već njihovo dobročinstvo, pa moraju štrbnuti i neku crkavicu za tu uslugu”, navode roditelji, dodajući da visina “donacija” nije definisana, već da roditelji daju pet, do 20 eura, u zavisnosti od mogućnosti.

anketaRoditeljima je tokom sastanka podijeljena i anketa, na osnovu koje će, kako tvrde, uprava škole odabrati djecu koja mogu da koriste produženi boravak.

“Direktorica je izbjegla da anketu štampa na memorandumu škole ili da se bilo gdje u tekstu ili pitanjima pominje ime škole”, ukazuju roditelji.

Među anektnim pitanjima je i pitanje “smatrate li da je neophodno donirati školi određena sredstva”.

“Nesumnjivo će glavni kriterijum biti odgovor roditelja na drugi dio pitanja, koji se odnosi na visinu mjesečne ‘ donacije ”, navode nezadovoljni roditelji prvaka OŠ “Radojica Perović”.

Direktorica te škole je novinara uputila da odgovore traži od Ministarstva prosvjete, navodeći da će uskoro organizovati novi sastanak sa roditeljima, i da očekuje da će tada postići dogovor na zadovoljstvo svih.

Ministarstvo prosvjete je 2009. godine donijelo Naredbu o zabrani utvrđivanja participacije troškova obrazovanja učenika. Prema Naredbi, u vrtićima i školama, osnovnim i srednjim, zabranjeno je da se za pokriće troškova obrazovanja (nastavnih i vannastavnih) obezbjeđuju sredstva od učenika i roditelja, odnosno staratelja.

Roditeljima prvaka iz OŠ “Radojica Perović”, kako su naveli, nametnuta je obaveza plaćanja obroka – dvije kiflice, po cijeni od 10 eura mjesečno.  Ta vrsta usluge nije dio Đačke kuhinje koja počinje 15. septembra.

 

SOS linija baner

SOS linija baner

Comments

Leave a Reply