Od utorka đačka užina – lepinje, kroasani, štrudle, sendviči…

kroasan

Đačka užina u vidu slanih i slatkih lepinja, kroasana, krofni, štrudli sa jabukama, sendvičima, kao i slanih i slatkih štapića biće na raspolaganju školarcima u Podgorici od utorka, 15. septembra, najavljeno je danas iz Ministarstva prosvjete.

Koštaće 12 eura za jedno dijete, a za svako sljedeće dijete iz iste porodice u istoj školi roditelji će plaćati 6 eura. Iznos za septembar treba uplatiti do 12. septembra.

Učenici koji su na specijalnom režimu ishrane o tome treba da obavijeste odjeljenskog starješinu kako bi i za njih bila obezbijeđena užina.

Školama su distribuirani flajeri sa najvažnijim podacima o đačkoj užini i oni su dostupni učenicima koji treba da se prijave odjeljenskom starješini da žele da uzimaju užinu, a obrazovno-vaspitna ustanova će dostaviti spiskove za isporuku užine Đačkoj kuhinji. Svim učenicima koji se za užinu prijave 15. i 16. septembra biće dodijeljena besplatna užina.

“Posebno ističemo da je na poslovima proizvodnje, pakovanja i transporta đačke užine prema standardima HACCP-a angažovan stručno osposobljeni i odgovorni kadar. Škola čiji učenici uzimaju đačku užinu obezbjeđuje adekvatan prostor za prijem dostave”, piše u sapoštenju Ministarstva.

U tom Vladinom resoru smatraju da obezbjeđivanje đačke užine na ovaj način pozitivno utiče na bezbjednost djece koja neće morati da napuštaju prostorije i dvorište obrazovno-vaspitne ustanove kako bi kupili užinu.

“Užinanje u školi takođe podsticajno utiče i na razvijanje osjećaja zajedništva kod učenika”, kažu u Ministarstvu.

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Comments

    • Na žalost nije prihvaćen predlog koji smo slali i Ministarstvu prosvjete i rada i soc staranja i Glavnom gradi da za korisnike MOP-a budu besplatni obroci. Tj da mi znamo nije prihvaceno jer nam nijesu ni odgovorili na predlog

    • ako vec ova nesretna drzava ne moze onda bi se roditelji koji imaju mogucnosti trebali dogovoriti u razredima da doniraju djecu koja nisu u mogucnosti a ni proizvodjaču koji je dobio monopol nad pilot projektom nece kapa otpast da im obezbjedi

    • Jedino rjesenje,za dobrobit djece,nebitno-kakve platezne sposobnosti bili njihovi roditelji jeste-Striktno postaviti uslove,pod kojima bi sva djeca dobijala besplatan obrok u skoli,ne prihvatati nista manje od toga!A ne,”postignuto je,,uplatiti do 12-og septembra,,Svi,jedan put,jednom u mjesec,da doniramo po JEDAN EURO od primanja,ne samo-da bi nam djeca imala besplatne obroke,vec bi se smanjila znatno stopa siromastva u Crnoj Gori.

    • Ja ne mogu da vjerujem-da je ljude lako nagovoriti na prihvatanje necega,sto apsolutno nije u interesu nase djece!!”Nazalost”,slijeganje ramenima-uz precutnu ‘sucut”,,nevjeerovatno!!Institucije,Drzavni organi,NVO-PA SVI ONI SU U SLUZBI NARODA!

    • U mom divnom gradu Herceg Novom djeca samohranih roditelja su pored smanjenih cijena vrtica, besplatne marende imali povlastice i pri placanju ekskurzija da se ja sjecam a bilo je jos toga…Danas su uspjeli vjerujem mukom da smanje cijene vrtica za jednoroditeljske porodice pa da zavrse jos marendu i da bude blizu kao prije 30 godina… 😐

    • U mom divnom gradu Herceg Novom djeca samohranih roditelja su pored smanjenih cijena vrtica, besplatne marende imali povlastice i pri placanju ekskurzija da se ja sjecam a bilo je jos toga…Danas su uspjeli vjerujem mukom da smanje cijene vrtica za jednoroditeljske porodice pa da zavrse jos marendu i da bude blizu kao prije 30 godina… 😐

  1. Samo mi nije jasno dali moze da se bira uzina ili oni odrede sta ce biti koji dan ?i posto se unaprijed placa dali se vraca novac ili odbija ako djeca ne idu u skolu nekoliko dana.? Inace totalni nejasna ponuda koju smo dobili od skole. Osim za cijenu i do kad da se uplati to je jasno.

  2. Kakve ste zene sto je to????Oce li bit posna,oce li bit zdrava,sto nema u Savnik,oce li vracat pare….a pustite nesto da zazivi,svi smo dobijali nekad te obroke pa smo zivi i zdravi,za 12 nije nista jer i sami damo i vise mjesecno za sumnjive brze hrane,ovo je Sergej Stanic i imaju HAACP sistem ako ga se pridrzavaju,i ovo je uvijek u Podgorici bilo i u Baru neka iz Primorke i svi smo jedva cekali taj dorucak..kakvo biranje,sto radite od te djece zivota vi,kakav post djeci,djeca se pricescuju bez posta,dajte molim vas…da vidimo o cemu se radi,tek su poceli i naravno da su greske u pocetku ali se to vremenom ispravi..Meni licno dvoje djece ide u skolu i vise od 12e dam za uzinu,ovako ne brinem oce li je kola udarit,oce li izgubit pare,itd…

  3. A sta to daju kuci djeci za dorucak pa im ovo ne odgovara? Snicle od slona? Sta smo mi jeli? Isto ovo pa nas evo zivih. A ovih 12 e daju za 3 pice,tako da…budite zadovoljni i ne glumite dok gulite kuci tu podrigusu i jetrenu pastetu.

  4. Da je sreće bilo bi organizovano i u drugim opštinama. Na Cetinju izmedju ostalih. Kao dijete se sjećam roditelji su nam plaćali mjesečno bonove koje smo koristili u djačkoj kuhinji za užinu. Danas date djetetu novac koji potrosi na igrice ili slatkiše. Umjesto da napredujemo, očigledno je naprednije vrijeme bilo nekad po pitanju dosta stvari.

  5. Ovo je strasno, gdje su odrasle ove majke, kakva pitanja postavljaju!!! Za 12 e one se pitaju sta će ta dane kad izostanu iz škole, da vam vrate pare!!!???? A ova sto poste???? Zar poste djeca u tom uzrastu???? Ako poste treba da donose id kuće, posto sto im majka spremi!!! I vegetarijanci i njima bi majke trebale spakovati užinu! Mada rekoše da ako ima nekih posebnosti obavijesti se razredni starješina pa se i za to nadje rešenje! I to sve za 12 e mesečno! Koje će vam možda i vratiti ako nijeste zadovoljni!!?? Koliko košta mesečno sledovanje kafe i cigareta, telefona i interneta!!??

  6. Molim vas za pomoc,nisam uspjela da dobijem odgovor kolika je cjena obroka.15 pocinje dustribucija i cjena je 12e,znaci li to da pokusavaju da nas obmanu i da je prava cjena ustvari 24e ili cemo platiti punu cjenu za pola mjedeca i ne zelim da budem gruba,ali svi znamo kako se onda to zove.Koliko ja god bila uporna nisam uspjela da rjesim ovu moju dilemu danas jedini odgovor je da smo dobili instrukcije!!! Pomoziteozda ja ne shvatam nista dvije glave su pametnije 😊

    • snave

      Uzina za mjesec septembar je 6 eura. Za svaki sljedeci 12 eura. Svi ce dobijati uzinu tj. donosice im se za vrijeme odmora. Svi srecni i zadovoljni.

  7. Ja znam da sam dosadna,ali moram jos nesto da pitam.Sta znaci da ce ucenici koji se prijave 15 i 16 dobiti besplatnu uzinu?Moramo uplatiti do 12,ako ne uplatimo imacemo besplatnu uzinu?! Ili cemo se prijaviti 16 dobiti “besplatnu” uzinu i nju platiti 17 isto 12e.Da ne bude da kritikujem ideja kao ideja je sjajna i jedva cekam da pocne njena relizacija jer sve sto sam kupila iz djackog centra je bilo odlicno (kolaci),a i bicu sigurna da je svjeze to sto djete pojede u skoli.

  8. Ja znam da sam dosadna,ali moram jos nesto da pitam.Sta znaci da ce ucenici koji se prijave 15 i 16 dobiti besplatnu uzinu?Moramo uplatiti do 12,ako ne uplatimo imacemo besplatnu uzinu?! Ili cemo se prijaviti 16 dobiti “besplatnu” uzinu i nju platiti 17 isto 12e.Da ne bude da kritikujem ideja kao ideja je sjajna i jedva cekam da pocne njena relizacija jer sve sto sam kupila iz djackog centra je bilo odlicno (kolaci),a i bicu sigurna da je svjeze to sto djete pojede u skoli.

  9. Đačka užina u vidu slanih i slatkih lepinja, kroasana, krofni, štrudli sa jabukama, sendvičima, kao i slanih i slatkih štapića biće na raspolaganju školarcima u PODGORICI od utorka, 15. septembra, najavljeno je danas iz Ministarstva prosvjete
    NARAVOUČENIJE JE …

  10. Ja sam čuo da biraju djeca i kad izaberu burek pitaju ih oce li iz Sonje, Vukcevica, Sarajke,… Ako izabere brancina, moze da bira tovljeni ili divlji… Za dane kad ne ide u školu, donose mu kuci, ali taj dan ne bira nego ono sto mu donesu. Kakva diskriminacija!!!!! Djeci koja budu pisala dali zajedno, stavljaće feferone u sendvič.

  11. Ja sam čuo da biraju djeca i kad izaberu burek pitaju ih oce li iz Sonje, Vukcevica, Sarajke,… Ako izabere brancina, moze da bira tovljeni ili divlji… Za dane kad ne ide u školu, donose mu kuci, ali taj dan ne bira nego ono sto mu donesu. Kakva diskriminacija!!!!! Djeci koja budu pisala dali zajedno, stavljaće feferone u sendvič.

  12. Aha i nama su davali pare za uzinu nasi roditelji….Ma makse…Naprave ti sendvic od cega ima u frizideru,bocu vode i putuj…Evo nas zivi i zdravi…Nikad eura potrosili nismo..Danas ti jedna skolska godina uzme toliko para da bi stim mogao da kupis auto…ma bjezi..

    • Marija Brajovic Milic trebali bi naravno, pitan je je da li to jedu kuci. A cak i da je tako, uzina se ne treba sastojati od namirnica koje imaju veliku kalorijsku vrijednost a skoro nikakvu nutritivnu vrijednost. Ili se Vi mozda zalazete da djeca jedu namirnice koje njihovom organizmu ne pruzaju nista zdravo niti hranjivo, vec ih samo goje? Gdje je tu dobrobit za djecu, bolje recenu nema tu logike uopste.

    • Iskreno za 12e se ne moze ocekivat zdrava hrana..jedan obrok u toku dana ne moze ugrozit nikoga,a I djeca vise vole ovu hranu jer je zdrava pretezno neukusna..niko ne cera dijete da to jede I mozete mu uvijek spakovat vocku, koja inace sama po sebi ne zasiti a dijete treba da provede par sati u skoli…Naravno da ce vremenom se I ovi obroci mijenjati kao I cijeli obrazovni sistem..jer po meni vise steti ona torba od 10kg za drzanje djeteta nego kiflica. ..I djeca treba da jedu sve jer se razvijaju I dok nam Dzejmi Oliver ne bude pravio meni za djecije menze posto ih sve skole preko imaju, do tad moram biti zadovoljni I sa ovim

    • Marija Brajovic Milic Nosili su su plasticnu kutiju sa zdravim sendvicem od integralnog hljeba sa sjemenkama, orasaste plodove, malo suhog voca, jabuku, bananu i sl. stvari. A ako to nisu nauceni da jedu kod kuce, upravo skola treba insistirati na tome.

  13. U Vuk Karadzic na Zabjelu,u ponedeljak potpisujemo ugovor, svakog 12.og u mjesecu se placa..iako imaju potpisan ugovor sa pekarom Dusan..razrednoj uciteljici se kaze ako je dijete alergicno na nesto I to je to..

Leave a Reply