Ministarstvo obavijestilo JPU o smanjenoj cijeni vrtića za jednoroditeljske porodice

vrtici22

Ministarstvo prosvjete obavijestilo je javne predškolske ustanove u Crnoj Gori o izmjenama zakona o predškolskom obrazovanju i vaspitanju koje donose smanjenje cijene ishrane i boravka za djecu iz jednoroditeljskih porodica, koji je počeo da se primjenjuje 8. jula 2016. godine.

Udruženje Roditelji obraćalo se Ministarstvu prosvjete od početka avgusta da provjeri kada će roditelji moći da ostvaruju pravo na nižu cijenu vrtića, jer to nijesu uspijevali čak ni u prvoj sedmici nove školske godine, već su plaćali pune iznose s obzirom na to da u javnim predškolskim ustanovama nijesu znali za novu odredbu.

Izmijenim Zakonom je predviđeno da troškovi boravka i ishrane djece iz jednoroditeljskih porodica u javnim predškolskim ustanovama budu smanjeni za 50 odsto. Udruženje Roditelji je amandmanom predložilo  smanjenje cijene za djecu samohranih roditelja kako bi se pomoglo jednoroditeljskim porodicama u Crnoj Gori koje su u većini slučajeva u nezavidnom položaju.

Udruženje je nakon početka primjene tražilo od Ministarstva da pomognete u preciziranju ostvarenja prava jednoroditeljskih porodica u Crnoj Gori. Traženo je da se saopšti kako samohrani roditelji mogu da ostvare to pravo, šta im je potrebno od dokumentacije da prilože i kome. Udruženje je interesovalo i ostvarivanje tog prava za djecu iz vanbračne zajednice, jer je izmjenama Porodičnog zakona bračna zajednica izjednačena sa bračnom. Ministarstvo je zamoljeno i da bliže protumači i to da li kategoriji samohranog roditelja pripada i roditelj kod kojeg dijete živi, ali je starateljstvo zajedničko?

Iz Ministarstva je osim informacije o tome da su obavijestili cirkularno javne predškolske ustanove, i citiranja Zakona u dijelu koji se odnosu na cijene vrtića za jednoroditeljske porodice, navedeno i da je samohrano lice definisano u Zakonu o socijalnoj i dječjoj zaštiti odnosno bračna i vanbračna zajednica u Porodičnom zakonu.

Zakon o socijalnoj i dječjoj zaštiti, definiše samohranog roditelja kao lice koje je razvedeno ili je drugi roditelj umro ili je nepoznat, a izdržava dijete, odnosno vrši produženo roditeljsko pravo, u skladu sa zakonom, do zasnivanja bračne ili vanbračne zajednice.

Izmijenjeni Porodični zakon definiše vanbračnu zajednicu kao zajednica života muškarca i žene koja traje najmanje tri godine i ona je izjednačena sa bračnom u pogledu prava na medusobno izdržavanje i drugih imovinsko-pravnih odnosa. Ako je u vanbračnoj zajednici rodeno zajedničko dijete ili je nastavljena sklapanjem braka ta
vanbračna zajednica je izjednačena sa bračnom i prije isteka tri godine.

Parlament je izmijenjeni Zakon o predškolskom obrazovanju usvojio 17. juna.

Izmjene predviđaju i da troškove boravka i ishrane, odnosno boravka djeteta bez roditeljskog staranja, djeteta čiji su roditelji korisnici materijalnog obezbjeđenja porodice i djeteta iz najosjetljivijih grupa stanovništva, plaća centar za socijalni rad na čijoj je teritoriji prebivalište djeteta, odnosno roditelja.

Izmjene Zakona predviđaju razdvajanje plaćanja troškova ishrane i boravka djece na način što će se novac koji roditelji plate za ishranu koristiti samo za podmirivanje tih troškova. Novac od boravka sada se može koristiti za poboljšanje materijalnih, higijensko-tehničkih i bezbjednosnih uslova.

 

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

  1. Sad sam iz vrtica JPU Djina Vrbica u blizini autobuske stanice u Podgorici. Rekli su mi da samo djeca ciji su roditelji MOP mogu ostvariti to pravo. Sjutra idem u njihovu centralnu jedinicu da se informisem.

  2. Moram da pitam roditelje kad je vec ova stranica u pitanju…Dali su i vama “vaspitaci “kao nama u Igalu drcni i prete socijalnom sluzbom.Ukratko majka sam dva decaka zaposlena sam a i mu danas je muz zakasnio celih deset min po dete i gospodja koja je bila dezurna nazvala me i nije mi dozvolila da kazem aaa obrucila me,a u sve to kad didjem i dovedem decu gledaju popreko kao da sam do ela .onstrume.

Leave a Reply