Produženi boravci ne počinju kada i nova školska godina

produzeni

Produženi boravak u osnovnim školama uglavnom ne počinje kada i školska godina zbog čega roditelji prvaka koji rade, nemaju gdje sa djecom. U pojedinim školama, kako su naveli neki od roditelja koji su se obratili redakciji Vijesti, produženi boravak počinje 12. septembra, a u drugima, poput Osnovne škole “Štampar Makarije”, neće početi još za mjesec.

Kada se u OŠ “21. maj”, gdje je njegov sin juče krenuo u prvi razred, ranije informisao o nastavi, samohranom ocu Omeru Šarkiću su kazali da 1. septembra dovede dijete u 10 sati.

“Nisu nas na vrijeme informisali da produženi boravak sa radom počinje tek 12. septembra. Pitao sam direktoricu škole kako to, a ona mi je kazala da škole čekaju prijave roditelja. Objasnio sam joj da sam ja moje dijete za produženi boravak prijavio još u momentu upisa u školu”, ispričao je Šarkić.

On je, kako je dodao, postavio pitanje direktorici škole šta da rade zaposleni samohrani roditelji i oni koji nemaju kome da ostave djecu na čuvanje.

“Na to mi je ona rekla da je trebalo da planiram i uzmem godišnji odmor u vrijeme početka školske godine. Ja jesam planirao godišnji upravo tako, jer sam želio da kao otac ispratim sina, đaka prvaka, u tim prvim školskim danima. Sljedeće sedmice počinjem da radim i  gdje ću ja sa djetetom od pet i po godina”, pitao je Šarkić.

Na internet stranici te škole nisu objavljene bilo kakve informacije koje se odnose na produženi boravak. U ranijim objavama na stranici iste škole, u obavještenju o upisu đaka u prošlu školsku godinu, navodi se da je jedna od informacija koju roditelj pruža tokom razgovora sa pedagogom upravo potreba za produženim boravkom.

Iz Ministarstva prosvjete su kazali da je organizacija nastave na samoj školi.

Šta predviđa program produženog boravka koji većina škola ni nema

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Comments

  1. Kako je sve jadno odradjeno, toliko problema ima a koji ne bi smjeli biti tu jer nisu od juce te stvari… Ministrarstvo pere ruke a direktori skola su njihov kadar, birani po partijskoj knjizici a ne sposobnosti, znanju i zelji za radom.

  2. Kako je sve jadno odradjeno, toliko problema ima a koji ne bi smjeli biti tu jer nisu od juce te stvari… Ministrarstvo pere ruke a direktori skola su njihov kadar, birani po partijskoj knjizici a ne sposobnosti, znanju i zelji za radom.

  3. Produzeni boravak nije obavezan, vec ako moze da se organizuje. To je dodatna obaveza za zaposlenog u vremenu ali ne i u novcu. Koliko Vas bi pristalo da radi, a da za to ne bude adekvatno placen…ili pak mislite da su prosvjetari svakako preplaceni.
    A da su direktori tu po partijskoj duznost tu se potpuno slazem..
    Pouku izvucite sami.

    • Naravno da nisu preplaceni, kao ni mnogi drugi. Nisam imao pojma da nije obavezna organizacija produzenog boravka… onda je sva sramota na drzavi odnosno ministrarstvu jer to nisu uredili kako treba. Problem je ocigledno tu i to ne ne mali, naprotiv…

    • Jutarnji prihvat je obavezan…dok produzeni boravak se organizuje ukoliko skola ima mogucnost prostornih i kadrovski. Do sada se to regulisalo tako sto bi pola norme bilo placeno npr.trecoj vaspitačici, ali vec par godina skola u kojoj radim ne dobija saglasnost od Ministarstva za to pola norme i skola onda primorava nastavnike da na dobrovoljnoj bazi se mijenjaju po jedan dan i tako pokriju taj vid nastave. Tako ce biti i ove godine.

    • Ali to sto je skola odnosno dirketor/ka zagrizao/la veci komad nego sto moze da proguta nije problem roditelja koji nemaju gdje sa 6togodisnjacima. Nemamo mi standard zapada da mozemo da placamo privatnoo cuvanje djece. u nasem slucaju, jedan od razlgoa sto smo se odlucili za skolu Jugoslavija bio je i mogucnost produzenog borvka tokom prve dvije godine skolovanja. Buduci da mi se to nudi kao pravo, ja ga u tom smislu i shvatam i koristim. Niko mi na ulazu u skolu ne saopstava da to treba da shvatim kao dodatnu uslugu koju mi dobrovoljno pruza nastavni kadar. Da li treba sjutra da se osjecam krivom sto ostavljam dijete u produzenom? Kada god nijesam na poslu dolazim po njega neposredno po zavrsetku nastave. Kada smo na poslu i suprug i ja, naravno koristimo mogucnost produzenog. Problem nije u roditeljima, kao sto je gorepomenuta direktorka pokusala da predstavi. Problem je u institucijama sistema i na tom nivou ga treba rijesiti. mozda upravo ova prica doprinese tome. Nazalost, kod nas se nista ni ne pocinje rjesavati do trenutka dok se ne digne medijska prasina. Takodje, ovo je jos jedan od primjera gdje smo krenuli sa usvajanjem zapadnih modela s repa umjesto s glave. Prvo smo zaposlili roditelje od 8-16 ili 9-17, a nijesmo obeybijedili adekvatan predskoslki smjestaj jer, makar u Baru, vrtici ne rade poslije 16h. Onda smo 5 i 6togodisnjake poslali u skole i opet nijesmo obezbijedili adekvatnu brigu o njima. Prosto mi se cini da ce nam neolibralizam kroz koju godinu progutati i osnovno obrazovanje, pa ce onaj ko moze placati dijete slati u privatnu skolu u kojoj ce imati sve uslove koje i treba da ima, a ko ne moze slace djecu u drzavne skole gdje nece imati ni upola tako dobre uslove obrazovanja, a ni vaspitanja.

    • kad ga ovako napišete strašno zvuči, ali se djetetu spakuju doručak, voćka, užina, sok/čokoladno mlijeko, vlažne maramice, voda, a ruča kući. moje starije dijete išlo je dvije godine od 8-16h (da, jer ide u jedinu školu u kojoj je to uopšte moguće), a od ove godine ide i mlađe. ja sam od onih koji bi plaćali i privatni boravak ali trenutno mislim da nema potrebe za tim, fino se druže, rade domaći, gledaju crtane…

  4. Što se tiče škole 21.maj oni su do sada imali jedan od najbolje organizovanih produženih boravaka,prema mišljenju roditelja. Evo vidjećemo ove godine kako će biti isplaniran. Čak je radio I popodne, I išla su djeca do trećeg razreda

  5. A inace, bas me zanima da li se direktorka zapitala da li je covjek uopste mogao da dobije odmor bas u septembru, kad njemu odgovara. Najlakse je sad prosuti se po roditeljima. ja vjerujem da da je njih neko pitao nikad ne bi bio organizovan ovakav sistem u kojem djeca krecu u skolu sa nepunih 6g. A tada ovakvih problema ne bi ni bilo.

Leave a Reply