Poziv nadležnima da plate asistente, jer roditelji ne mogu da plate one koji neće da volontiraju

milka

Nevladina organizacija Naše sunce pozvala je zavod za zapošljavanje i Ministarstvo prosvjete da asistentima u nastavi za djecu sa poteškoćama u razvoju obezbijedi naknadu za period koji će raditi volonterski jer je dio njih odbio taj vid angažovanja, a roditelji nemaju novca da ih plate.

Ovu organizaciju posljednjih dana kontaktiraju roditelji djece sa poteškoćama u razvoju, kao i većina asistenata u nastavi, a nakon najave Ministarstva prosvjete da će asistenti biti angažovani od 1. septembra i to na volonterskoj osnovi.

“Kako Ministarstvo prosvjete, i državni organi nisu našli za shodno da se asistenti isplate odmah, a da je Zakonom o finansiranju političkih partija propisano da zapošljavanja ne smije biti prije održavanja izbora u Crnoj Gori, roditelji su prinuđeni da ih plate lično za prvih mjesec i po školske godine. Kako pojedini roditelji nemaju tu mogućnost, prinuđeni smo da odmah reagujemo i apelujemo na državne organe, Zavod za zapošljavanje čiji je projekat Asistent u nastavi i kao i Minstarstvo prosvjete, da nađu načina da se asistentima djece na vrijeme izmiri zarađeno mjesečno primanje”, piše u saopštenju koje je potpisala predsjednica Milka Šćepanović.

Ona posjeća da su asistentima prošle godine bili spremljeni ugovori na četiri mjeseca za drugo polugodište, ali da su, kako tvrde, preko noći bili povučeni i ponuđeni su im na potpis ugovori za dva ipo mjeseca rada, na šta su bili ostvareni i doprinosi, dok su preostalih mjesec i po rada dobili u neto iznosu.

To znači, dodaje Šćepanović, da su asistenti u nastavi radili na crno radili mjesec i po.

Naše sunce ukazuje i da su na početku školske 2016-2017 godine, iz Ministarstva prosvjete stigle instrukcije da škole pripreme ugovore o volontiranju iako znaju da će roditelji platiti asistente za taj period školovanja svoje djece. Šćepanović navodi primjer srednje trgovinske škole u kojoj su potpisani ugovori o volontiranju od 01. septembra do 15. oktobra.

“Ono što moramo pomenuti je da, asistenti u nastavi bez obzira da li ih roditelj plaća ili ne, u školske klupe sa đacima ne mogu ući dok ne potpisu ugovor o volontiranju”, dodaje ona.

Prema njenim riječima, jedna od osnovnih škola u Crnoj Gori ima potrebu za devet asistenata u nastavi, dok je od tog broja samo jedan pristao da volontira, a četiri će platiti roditelji.

Šćepanović kaže da je Ministarstvo prosvjete dan pred početak nove školske godine pozvalo i obavijestilo roditelje iz te škole poslati i preostala četiri asistenta u nastavi, roditelji ne znaju ko su pomenuti ljudi koji će obavljati tako zahtjevan posao i brinuti o djeci sa posebnim obrazovnim potrebama.

Ona naglašava da Ministarstvo šalje potpuno nepoznate ljude roditeljima sa čijom djecom treba da rade i time ukida djeci asistente koji su bili uspješno ukljuceni u nastavni proces i kojima su se djeca potpuno prilagodili.

“Kada govorimo o djeci sa autizmom za koje ne postoji ni statistika u Crnoj Gori, treba napomenuti da je nastavni proces dovoljan izazov i da će ove promjene biti pogubne za njih i da je pravo pitanje da li će djeca prihvatiti potpuno nove ljude, jer se osobe sa autizmom teško prilagođavaju na nova lica što je između ostalog, jedna od opšte poznatih karakteristika autističnog spektra. Ono što je jako bitno jeste, da to može da nanese emotivnu i psihološku nestabilnost kod njih i da možda isprovociraju neprikladna ponašanja u učionici i van nje”, piše u saopštenju uz pojašnjenje da većina asistenata već duže prati djecu u školama i da su to uglavnom dugo uigrani timovi.

 

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Comments

  1. Ova laz kruzi tri godine od kako ja znam…svaki pocetak skolske godine obecava asistente i roditelji se nadaju iznova i iznova i opet ista obrazlozenja….preporucujem svim roditeljima koji se srijecu sa ovim problemom da upisu djecu u Resursni centar i da razbiju predrasude …ipak je u pitanju dobrobit djece !

  2. Ova laz kruzi tri godine od kako ja znam…svaki pocetak skolske godine obecava asistente i roditelji se nadaju iznova i iznova i opet ista obrazlozenja….preporucujem svim roditeljima koji se srijecu sa ovim problemom da upisu djecu u Resursni centar i da razbiju predrasude …ipak je u pitanju dobrobit djece !

Leave a Reply