Početak nastave za đake OŠ „Milan Vuković“ 19. septembra, u toku nova ispitivanja terena

skola33

Nastava za učenike OŠ „Milan Vuković“ iz Herceg Novog počeće 19. septembra, a da li će se održavati u matičnoj školi na Savini ili će oko 770 učenika biti raspoređeno u druge obrazovne ustanove zavisiće od novih istraživanja stabilnosti terena i objekta koji će biti završeni do 15. septembra.

Na sastanku u srijedu kome su prisustvovali potpredsjednik Vlade Petar Ivanović, ministar prosvjete Predrag Bošković, uprava škole i Savjet roditelja, dogovoreno je da se novi nalaz prezentuje roditeljima 16. septembra nakon čega će biti donijeta konačna odluka o početku nastave.

Ministar Bošković je kazao da ukoliko nalaz pokaže da objekat nije bezbjedan ostaće pri prvobitnom planu da djeca nastavu pohađaju u ostalim vaspitno-obrazovnim ustanovama u opštini. Ukoliko stručanjci utvrde da nema opasnosti, nastava će početi 19. septembra u objektu na Savini.

“Sredinom juna smo konstatovali,  na osnovu mišljenja Građevinskog fakulteta, da škola bez određenih radova ne može biti stavljena u funkciju. Ovim pitanjem bavili smo se tokom ljeta, a jedan od predloga bio je da djecu usmjerimo u ostale vaspitno obrazovne ustanove u hercegnovskoj opštini. Plan je bio napravljen, s obzirom da nijedan od objekata koje je predložila Opština, i koja se aktivno uključila u rješavanje problema, nije zadovoljavao potrebe za organizovanje nastave ili su bila potrebna velika ulaganja u njihovu adaptaciju. Zato smo se opredjelili da djeca putuju, a da Ministarstvo organizuje prevoz”, obrazložio je Bošković.

On je podsjetio i da je opština zatražila i mišljenje sudskih vještaka, koji su zaključili da je škola bezbjedna, jer se ne nalazi na klizištu i da je neophodno uraditi određene građevinske radove kako bi je tokom septembra stavili u funkciju.

“Počela su nova geološka ispitivanja, da bi utvrdili stabilnost kompletnog ovoga djela Savine, pogotovo ovog djela oko škole. Postoje nalazi koji su rađeni u prethodnom periodu (prije nekoliko godina) sa kojima ćemo uporediti novi nalaz geoloških i statičkih istraživanja. Danas smo se dogovorili da školsku godinu odgodimo za 19. septembar kada ćemo odlučiti na osnovu ovih ovih informacija da li će se djeca vratiti u ovu školu, ili će biti upućena u druge obrazovno vapitne ustanove”, kazao je ministar.

Potpredsjednik Vlade Petar Ivanović je obrazložio da su do sada imali dva mišljenja o stabilnosti terena i objekta, a da očekuju nalaz na osnovu trenutnih istraživanja koja se rade, koji će dati egzaktne podatke i koji će imati reviziju.

“Nalazi potvrđuju da li je ili nije došlo do pomjeranja terena u odnosu na period od prije pet, deset ili više godina, a ako jeste u kom pravcu i pod koliko stepeni. U ovom trenutku ne želim da djelim bilo kakve preliminarne rezultate, sačekaću da dobijemo konačne, da se uradi revizija, a oba ta postupka mogu biti završena do sredine mjeseca”, ocjenio  je Ivanović.

Ipak, kako je naglasio, je optimista da treba raditi zahvate  koji će poboljšati  kvalitet boravka đaka u ovoj školi.

“Ako problem postoji sav novac treba utrošiti na način kako to struka i nauka kaže, ako problem ne postoji, onda sredstva treba utrošiti u poboljšanje uslova  u objektu”,  poručio je Ivanović.

Direktor Škole Željko Bojović je kazao da će krajnja odluka biti na ministru prosvjete, ali je istakao da je želja roditelja, nastavnika i djece da nastavu pohađaju u matičnoj školi na Savini, ali da bezbjednost djece i osoblja  ne smije biti dovedena u pitanje. Kako je dodao,  sastanak je bio od ključne važnosti, jer su roditelji imali priliku da u direktnoj komunikaciji sa ministrom prosvjete i potpredsjednikom Vlade razmijene mišljenja  i uvjere se u njegova obećanja.

Aleksandar Rabrenović predsjednik Savjeta roditelja je objasnio  da su prije dva dana na sastanku donijeli zaključke koji su jednoglasno usvojeni i koji su prezentovani predstavnicima Vlade.

“Mi smo jednoglasno usvojili zaključke da se zbog ostanka u ovoj školi odloži početak nastave, da se ne prihvati vožnja učenika po drugim školama  i da očekujemo adekvatno ulaganje u renoviranje škole. Na današnjem sastanku ministar prosvjete i potpredsjednik Vlade su se saglasili sa našim zahtjevima”, kazao je Rabrenović.

Dvije sedmice koliko će kasniti nastava u OŠ „Milan Vuković“ učenici će nadoknaditi radnim subotama. I ekskurzije i planirani programi škole u prirodi, biće izvedeni u periodu do 19. septembra kako bi djeca što manje gubila od nastave. Radovi koji se budu odvijali na osnovu mišljenja stručnjaka, neće remetiti nastavni proces.

Izvor: Radio Herceg Novi

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply