Roditelji traže da se asistenti obezbijede na vrijeme, Ministarstvo im poručilo da ne brinu

asistent

Ministarstvo prosvjete najavilo je da će naći modalitet da sva djeca sa problemima u razvoju koja idu u vrtiće i škole na vrijeme dobiju asistente u nastavi. Roditelji djece sa posebnim potrebama, koja pohađaju redovnu nastavu u vrtićima i školama, kažu da prema njihovim informacijama početak rada asistenta u nastavi još nije izvjestan iako školska godina počinje za četiri  dana.

“Informacija koju ja imam je da nećemo imati asistente prije 18.oktobra. Poražavajuće je da nemamo asistente zato što su izbori. Nije objavljen još ni konkurs za asistente tako da je jasno da oni neće biti angažovani od 1.septembra “, kazala je Milka Šćepanović, iz NVO Naše sunce.

Ona kaže zbog toga ona ali i mnogo drugi roditelji razmišljaju da li da uopšte šalju djecu u školu I vrtić. Ističe da djeca sa posebnim potrebama koja pohađaju redovno školovanje bez asistenata u nastavi prije svega nijesu bezbjedna.

“U kontaktu sam sa mnogim majkama i neke su mi rekle da razmišljaju da djecu ne pošalju 1. septembra u školu jer strahuju prije svega za bezbjednost djece sa autizmom. Činjenica da će moj sin sad da krene u drugi razred i da će na odmoru da bude sa svim odjeljenima u školi, njegova bezbjednost je ugrožena a onda on ne može da prati nastavu bez asistenta”, dodala je Šćepanović.

Iz Ministarstva prosvjete s druge strane uvjeravaju da će naći način da obezbijede asistente u nastavi za svu djecu kojoj to pripada na osnovu Rješenja koje izdaje taj resor.

“Roditelji koji imaju djecu kojoj je shodno rješenju dodijeljena pomoć asistenta da ne brinu, Ministarstvo prosvjete će naći rešenje da njihovu djecu da početkom školske godine dobiju asistente što je najbitnije za njih i za nas.  Mi se nadamo da neće biti nikakvih kašnjenja i da će to krenuti od 1. septembra kao i prethodnih godina. To je projekat ZZCG i to bude jako dug proces “, kazala je Marija Jovović iz Ministarstva prosvjete.

Iz Ministarstva prosvjete podjećaju da taj projekat vodi Zavod za zapošljavanje koji konkurse za ta radna mjesta raspisuje 2 puta tokom školske godine.

“Kako se budžet Zavoda za zapošljavanje utvrđuje za kalendarsku godinu, u septembru se raspisuje konkurs za projekat Asistenti u nastavi, shodno kojem se asistenti angažuju do kraja prvog polugodišta školske godine, što se poklapa sa krajem kalendarske godine. Zbog toga se čitava procedura za angažovanje asistenata ponavlja s početkom drugog polugodišta, a njihov angažman traje do završetka školske godine”, pojašnjeno je iz ZZZ.

Izvor: Vijesti

 

 

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply