Počela prodaja knjiga, roditelji tvrde da je sve skupo

knjizara

Foto: Vijesti

Prodaja udžbenika za novu školsku godinu, koja je počela juče, okupila je u podgoričkim knjižarama veliki broj roditelja, koji su među prvima željeli da opreme djecu za školu. Njihov ključni komentar je da je sve skupo, što je i za očekivati s obzirom na to da su opremanje jednog đaka neki od njih rekli da moraju da izdvoje 150 eura, a za troje i oko 300.

U knjižari Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva u Ulici Novaka Miloševa udžbenike za troje djece kupila je i Kotoranka Vesna Popović.

“Kupili smo dva kompleta za peti razred, pošto imam blizance, i za treći razred srednje škole. Kupili smo i sveske i propratni materijal. Veliki je izdatak svake godine, ali uvijek imamo pomoć porodice i prijatelja. Nešto se kupi i na rate… Postoji i ta mogućnost, tako da je lakše, ali je izdatak veliki”, kazala je Popović.

Ona je kazala da je kupovina udžbenika i propratnog materijala, bez školskih torbi, koštala oko 300 eura.

Korišćene udžbenike, kako je kazala, ponekad kupuju i kombinuju sa novima, ali je često problem što se, pogotovo za peti razred, koriste udžbenici koji moraju da se ispunjavaju, te se ne mogu iskoristiti.

“Radim u školi, pa to znam. Pristalica sam kupovine i korišćenih knjiga, ali ove godine se desilo da moramo da kupimo sve…”, kazala je Popović.

Mnogi roditelji nijesu bili raspoloženi za priču sa novinarkom, već su samo u prolazu komentarisali da je “sve skupo”.

Podgoričanka Marija Tomović je kazala da joj za kupovinu udžbenika i pribora za kćerku treba oko 150 eura.

“Za knjige oko 80 eura, torbu oko dvadeset do 30 eura, sveske, bojice, ne smijem ni da računam sve”, kazala je Tomović.

U podgoričkim knjižarama se sveske, u zavisnosti od veličine i poveza, mogu naći po cijeni od dvadeset centi do dva eura, olovke su dvadesetak centi, opremljena pernica od 11 do 24 evra, a komplet bojica 1,5 eura. Torbe za knjige, u zavisnosti od kvaliteta,  koštaju od 15 do 50 eura.

Cijene kompleta udžbenika su iste i privatnim i državnim knjižarama, a najjeftiniji je komplet udžbenika za prvi razred osnovne škole, koji će iznositi 43 eura i 10 centi.

Kompleti udžbenika za drugi razred osnovne škole, sa engleskim jezikom, ali bez drugog stranog jezika, košta 50,80, za treći razred, 47,70, za četvrti 59,60, za peti 67,30, za šesti 79,80.

Iz Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva su prethodne sedmice najavili da će prodaja kompleta za četvrti razred kasniti nekoliko dana, jer štamparija nije ispoštovala svoje obaveze.

Za osnovce najskuplji je komplet za učenike koji pohađaju sedmi razred 93,70 eura, dok je cijena kompleta udžbenika za učenike osmog i devetog razreda ista, 88,20 eura. Lektira za drugi razred je 16 eura, dok je za sedmi razred najskuplja i iznosi 44 eura.

U prodaji su i kompleti udžbenika za srednje škole. Cijena kompleta za učenike prvog razreda Gimnazije je 106,30 eura, dok su nešto jeftiniji biti kompleti za starije razrede. Za gimnazijalce koji pohađaju drugi razred komplet udžbenika košta 87,20 eura, za treći 78,70, a za četvrti 55,30 eura.

Većina opština obezbijedila je besplatne udžbenike za prvake, a Berane i Plužine za sve razrede osnovne škole.

Roditelji i učenici će biti u mogućnosti da kupe korišćene udžbenike na akciji Pokloni, zamijeni ili prodaj korišćeni udžbenik, koja se od juče do 31. avgusta, od 18 do 22 časa, organizuje u tržnom centru Delta city. Akciju organizuje opštinski odbor Sindikata prosvjete Podgorica koji je upozorio da “politika štampanja i prodaje novih udžbenika ne smije biti tržišna kategorija, već stvar socijalne politike”.

Polovne knjige se mogu kupiti i u Hercegovačkoj ulici u Podgorici. U ponudi su polovni udžbenici za srednjoškolce, a ne samo za osnovce. Za one kojima više odgovara opcija kupovine korišćenih knjiga, najbolje vrijeme za obilazak je u večernjim časovima kada najviše prodavaca dođe izbor je mnogo širi. Najbolje prolaze lektire, jer su prilično skupe u knjižarama.

“Lektire prodajemo pojedinačno, jedna knjiga košta dva eura, dok je u knjižarama u prosjeku šest eura, ali i prodaja knjiga je krenula dobro”, navodi prodavac u Hercegovačkoj ulici.

U Tivtu danas počinje sajam razmjene korišćenih školskih knjiga pod nazivom Knjiga za knjigu, koji će trajati do četvrtka 25. avgusta, a održava se na malom parku preko puta hotela Montenegrino od 10 do 12 i od 18 do 20 časova.

Školski pribor

U knjižarama komplet opremljena pernica košta od 11 pa do 24 eura, dok se torba za starije razrede može naći po cijeni od 16 eura, u Gradskoj knjižari.

“Prosječna cijena kvalitetne torbe je 30 eura, a najskuplja košta 55 eura. Roditelji često pribjegavaju da sredstva koja bi izdvoj ili za novu torbu usmjere na potrebnije stvari, a da prošlogodišnja torba izdrži još makar jednu godinu” navode u knjižari.

Na osnovu dosadašnjeg iskustva, prodavci u knjižarama navode da je oko 50 eura neophodno izdvojiti za školski pribor, koji uključuje jeftiniju torbu, pernicu, sveske, blok, pribor za crtanje, lenjire, olovke i gumice, ne računajući komplet knjige i lektire.

Izvor: Vijesti, Dnevne novine

 

 

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

  1. Da su knjige skupe-skupe su, ali pola vas što kukate kupi djeci telefon od 200.Ne znam zašto tolika uzbuna, uvijek su se knjige kupovale. Pa valjda djeca imaju nešto pribora i od prošle godine, a što se garderobe tiče ne idu goli. Mora im se kupovati i tako.

    • Upravo tako!a roditelji navale pred 1.septembar da djeci kupe gomilu nove garderobe,kao da su do tada isli goli i bosi (a djeca su inace obucena kao da su na modnoj pisti!)! A nije bas ni da sve odjednom prerastu!

    • Mislim da nije poenta price ni garderoba ni to sto se moraju imati knjige. Poenta je u tome sto je sve tqko osmisljeno da se svake godine MORAJU kupovati novi udzbenici, bez obzira sto mladji bi mogli naslijediti ocuvane knjige, sto bi definitivno bilo u skladu sa nasim standardom. Medjutim, nas prosvetni sistem je smisljen sa ciljem punjenja necijih dzepova, na ustrb roditelja koji jedva sklapaju kraj sa krajem. I nama su kupovane knjige, ali samo one koje su bile toliko pohabane da ih nijesmo vise mogli koristiti, a takodje nam je uvijek kupovana nova garderoba za polazak u skolu. To je jednostavno nepisana praksa. A sad su izmislili gomilu radnih sveski samo da bi narod morao nanovo kupovati. Sve u svemu, drzava koja se ne trudi da radi za sopstvene gradjane, eto to je moj zakljucak. Inace, jos uvijek nemam skolarce, ali ovo je misljenje steceno na osnovu komentara brojnih prijatelja koji su pogodjeni istim mukama i istim razmisljanjima.

    • sto se radnih sves.tice potpuno se slazem.mi smo vec od 5.razreda po;eli koristiti naslijedjene knjige,naravno ne sve.mnogo je veci izdatak sto sistem skolovanja,po mom misljenju ne valja pa dosta djece mora ici na instrukcije.sadsam se udaljila od teme,ali to iziskuje vise novca.npr.kurs stranog jezika oko 30emjesecno,9 mjeseci je 270e.nije obavezan.ali ako dijete hoce bolju ocjenu,a nastavnik se ne trudi……mislim da je to daleko veci problem nego sama cijena udzbenika.da ne spominjem bavljenje sportom i ostalim aktivnostima,koje su u vidu sekcija svojevremeno bili besplatni u skoli

    • Mirjana Miranovic u potpunosti se slazem! O tome sam vise puta pisala, ne bih da budem dosadna 😉 Kako rekoh, jos nemam skolarce, ali se puno interesujem o svemu, pokusavam se pripremiti jer susrecem puno frustriranih roditelja koji izreda imaju iste probleme! Sto je najtuznije, zali se i prosvetni kadar! Mislim da bi se roditelji MORALI pobuniti i nekom organizovanom akcijom mozda osnovati roditeljska udruzenja unutar samih skola kako bi mozda uspjeli promijeniti neke stvari. Ovako, sve ostaje na FB komentarima i carsijskim pricama, nazalost 🙁

    • Mirjana Miranovic u potpunosti se slazem! O tome sam vise puta pisala, ne bih da budem dosadna 😉 Kako rekoh, jos nemam skolarce, ali se puno interesujem o svemu, pokusavam se pripremiti jer susrecem puno frustriranih roditelja koji izreda imaju iste probleme! Sto je najtuznije, zali se i prosvetni kadar! Mislim da bi se roditelji MORALI pobuniti i nekom organizovanom akcijom mozda osnovati roditeljska udruzenja unutar samih skola kako bi mozda uspjeli promijeniti neke stvari. Ovako, sve ostaje na FB komentarima i carsijskim pricama, nazalost 🙁

    • na zalost,tacno tako.u skolama postoji savjet roditelja,koji nema mogucnost da tako nesto pokrene,jer cinjenica je da niko nece dodatno da radi besplatno,ne bi ni ja,a nastavnici i onako nisu adekvatno placeni.srz jedne drzave je prosvjeta,a znamo kako to kod nas funkcionise.cak i tzv.autori pojedinih udzbenika nisu autori,nego su bukvalno udzbenici prepisani iz okruzenja.problem je ipak mnogo dublji da bi se rjesavao na nivou savjeta roditelja,pa cak i skole

    • nikada nisam cula da je neko reagovao zbog izraza,sa izvinjenjem citiram *sranje*u citanci za 6.razred,koji se spominje u tekstu*neki skandinavski pisac*.nastavnica je objasnila djeci da je to *umjetnicka sloboda*

    • Ono sto je užasno je cinjenicu da po kvalitetu i kvantitetu knjige ne vrijede ni 10 e, do 5. razreda, a gotovo sam ubijeđena i do 9. Jedini izuzetak je matematika, ona nije loša. Sve ostalo je veoma loše!

  2. Mirjana Miranovic
    Cijena knjiga se mora prilagoditi standardu drzave u kojoj zivimo. A posto zivimo i drzavi u kojoj su plate srazmjerne onima u zemljama treceg svijeta, takve treba da su i cijene knjiga i ostalog pribora, a ne prilagoditi cijene Monte Carlu.
    Nisam mnogo ni primijetila modnu pistu, nego nasuprot vidim djake u istim cipelama, od pocetka do kraja, dok ih ne pocijepaju.
    Ako se za dvoje djece na knjige i slicno, postrosi 300 eura, da ne racunamo ni robu ni cipele ni nista drugo, a imamo dvije prosjecne plate roditelja od 400 eura , postavlja se pitanje od cega ce ta porodica da zivi do kraja septembra?!!!

  3. Uvijek su knjige bile skupe, samo nije bilo interneta da svi kažu-da, bruka, skupe su. (veći je problem ono u knjigama). Šta fali da nose jedne patike čitavu školsku godinu? Neće im kruna sa glave pasti. Moraju li imati po 2-3 pernice i torbe, telefon ili tablet od 200-300e.

  4. Knjige za osnovce bi morale biti besplatne! Iz prostog razloga sto po svojoj sadržini ne vrijede ni 10 e a prodaju nam ih od 40e pa naviše. Ne postoji rijec koja bi bila adekvatan pokazatelj stanja moje psihe kada prelistam knjige od 1. do 5. razreda (do 5. sam stigla, sumnjam da su za starije razrede bolje). Bijes je veoma blaga riječ.

  5. Knjige jesu uvijek bile skupe ali ih je bilo moguce i naslijediti, a sad je to nemoguce, nema potrebe da knjige od starijeg djeteta cekaju mladje 2-3 godine jer se u medjuvremenu sve promijeni. Bolje prosledjivati dalje, pa neko dijete iskoristi makar pola knjiga. Proslih godina se samo pricalo o tezini torbi, pa oni lijepo poradise na tezini i kvalitetu papira i eto nam ove godine kao i prethodne novih izdanja. Oko tezine torbe se moze dogovoriti sa uciteljicom, nema potrebe da sve traze velike sveske debelih poveza, da se nose po cetiri knjige iz crnogorskog jezika i sl. Koliko vidim iz teksta, ovo je racunica samo za knjige i skolski pribor, ne znam zasto pominjete garderobu, telefone i tablete.

  6. Knjige jesu uvijek bile skupe ali ih je bilo moguce i naslijediti, a sad je to nemoguce, nema potrebe da knjige od starijeg djeteta cekaju mladje 2-3 godine jer se u medjuvremenu sve promijeni. Bolje prosledjivati dalje, pa neko dijete iskoristi makar pola knjiga. Proslih godina se samo pricalo o tezini torbi, pa oni lijepo poradise na tezini i kvalitetu papira i eto nam ove godine kao i prethodne novih izdanja. Oko tezine torbe se moze dogovoriti sa uciteljicom, nema potrebe da sve traze velike sveske debelih poveza, da se nose po cetiri knjige iz crnogorskog jezika i sl. Koliko vidim iz teksta, ovo je racunica samo za knjige i skolski pribor, ne znam zasto pominjete garderobu, telefone i tablete.

Leave a Reply