Četiri majke iz Rožaja završile u Hitnoj

majkeizrozaja

Majke iz Rožaja odlučile su da prekinu protest ispred Vlade, a sačekaće deset dana da se njihov problem riješi. Ukoliko se to ne desi, kako su kazale za TVCG, vratiće se u Podgoricu i nastaviti protest.

“Svu dokumentaciju će nam uvažiti i nadamo se da će najkasnije za 20 dana moći da prikupimo sve papire. Idemo kući. Žene su nam se razboljele. Bili smo po kiši i vjetru na ulicu”, kazala je jedna od majki.

One su sinoć provele još jednu noć na trotoaru ispred Vlade, nakon čega su četiri žene zbog lošeg zdravstvenog stanja, prevezene u Hitnu pomoć.

“U ovom smeću gdje smo prespavale bi i pašče uginulo”, ispričale su, ljute jer im nije dozvoljeno da se u ponedjeljak veče sklone od kiše ispred same zgrade Vlade, te jer im obezbjeđenje nije dozvolilo da u zgradi uzmu vodu.

“Izet Bralić nam je juče platio ručak, on je jedini koji nam se obratio. Drugi niko nam nije ponudio ni flašu vode”, kazale su one reportetu “Vijesti”.

Majke iz Rožaja su u Podgorici već sedmi put, gdje od Vlade traže da riješi 400 zahtjeva žena iz tog grada, za nadoknade po osnovu rođenja troje i više djece.

Traže da Vlada donese uredbu o naknadama za sve majke sa sjevera koje imaju bilo kakve dokaze da su na Birou provele 15 godina i za sve žene starije od 65 godina koje su izbrisane iz evidencije Zavoda.

rozajemajke

Foto: Vijesti

Predstavnice majki iz Rožaja juče su potpredsjedniku Vlade Crne Gore Rafetu Husoviću saopštile da je uništena arhivska dokumentacija na osnovu, koje bi one mogle da ostvare pravo na nadoknade za majke sa troje i više djece.

Husović je kazao da će se uključiti u rješavanje tog problema tako što će zahtijevati da na relaciji Ministarstvo rada i socijalnog staranja – Centri za socijalni rad u Beranama i Rožajama ponovo budu detaljno razmotreni zahtjevi i da dokumentacija ponovo bude pregledana.

Smatra i da svi dokazi koji su prihvatljivi za sud treba da budu prihvatljivi i za Centre za socijalni rad.

“Zašto smo rađale djecu, za koga, kad se ovako ophode prema nama? Osamnaest godina se javljam na biro rada, a ispada da sam se javljala 14. Imam svu dokumentaciju koja dokazuje da nisu u pravu.

Tvrde da se nisam javljala na biro i onih godina kad sam zdravstveno osiguravala djecu, za šta imam dokaze. Kako je to moguće”, pitala je jedna od žena, majka osmoro djece.

I ona i druga žena, majka petoro djece, kazale su “Vijestima” da će djeci savjetovati da napuste Crnu Goru.

“Moje nastarije dijete ima 21, a najmlađe deset godina. Svima ću da savjetujem da ne ostaju u Crnoj Gori, jer nemaju gdje”.

Izvor: RTCG, AntenaM, Vijesti

 

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

Leave a Reply