Njega rana i ragada na bradavicama u toku dojenja

dojenje11
Ragade ili ispucale bradavice bolni su i neugodni pratilac dojenja posebno u prvim danima. Grudi se zbog laktacije i uticaja hormona povećavaju u trudnoći, bradavice postaju tamnije i mekše, a tokom dojenja postaju još osjetljivije i moguće je da se stvore sitne i bolne pukotine (ragade), što stvara velike poteškoće za dojilje.

Većina žena nakon porođaja ima osjetljivije bradavice zbog hormonskih promjena koje im se tada događaju u tijelu. A kada se tome doda još i 10 dojenja dnevno, onda osjetljivost može preći u pravu bol.

Kratkotrajna bol u početno vrijeme prilagođavanja je normalna, pogotovo za žene koje su prvi put majke, odnosno dojilje i kojima bradavice tek treba da očvrsnu. U tom periodu se pri stavljanju bebe na dojku može osjetiti peckanje i bol koja traje oko jedan minute. Ali još je veći problem kada dođe do nastanka napuklina na bradavicama (ragade).

Njega bolnih, ispucanih bradavica tokom dojenja:

– Nakon hranjenja pustite da se bradavice osuše na vazduhu oko 15 minuta.
– Nanesite malo izdojenog kolostruma ili mlijeka na bradavice i pustite da se osuši. Osim što će njegovati oštećenu kožu, mlijeko će svojim antibakterijskim svojstvima     smanjiti mogućnost za infekciju.
– Pobrinite se da vam grudnjak uvijek bude suv, dovoljno prostran i od prozračnog prirodnog materijala (pamuk).
– Probajte u grudnjaku nositi jastučiće koji će bradavice zaštititi od bilo kakvog kontakta i tako vam smanjiti osjećaj nelagodnosti i bola.
– Redovno mijenjajte upojne jastučiće za bradavice, jer mokri jastučići mogu dodatno iritirati već oštećenu kožu.
– Izbjegavajte upotrebu sapuna, jer će on dodatno isušiti kožu. Bradavice perite samo čistom vodom.
– Između hranjena bradavice možete namakati u toploj čistoj vodi.
– Po potrebi, između hranjenja, na bradavice nanesite čistu lanolinsku kremu (u prodaji se nude kreme upravo za tu namjenu, ali pazite da bude od čistog lanolina kako ne bi bila štetna za bebu).
– Probajte nositi jastučić sa hidro-gelom namijenjen baš za bradavice, koji se nosi u grudnjaku i stavlja preko bradavice i areole (slijedite uputstva na pakovanju).
– Dok imate ragade nikako nije preporučljivo da izdajate mlijeko pumpicom, jer mogu pogoršati stanje.
– Iako je bolno, nemojte preskakati podoje i puštati bradavicu “da se odmori” jer to neće puno pomoći, a može izazvati druge probleme – npr. nakupljanje mlijeka i začepljenje kanala u dojkama.

Za sprječavanje ragada i rana od presudne važnosti je pravilan položaj u dojenju – NAUČITE GA

Ranice na bradavicama možete tretirati i biljnim uljima (koja uvijek prije podoja morate isprati) od kantariona, nevena, noćurka, ploda divlje ruže.

Izvor: Čuvarkuća.hr

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply