Kako odabrati dobru školsku torbu?

torbe

Redovno prije početka školske godine mnoge porodice susrijeću se s izazovom nabavke školske torbe, posebno kada biraju prvu torbu za svog novog školarca. Kako odabrati pravu?

Neko će možda reći – važno da je kvalitetna, neko da je lijepa, šarena i vesela, nekome je važno da ima mnogo džepova, nekome da ima točkiće, a neko traži da ima čvrstu podršku za leđa. Ko je u pravu i koja je torba prava?

Činjenica je da dvadeset odsto djece koja se upisuju u prvi razred osnovne škole i čak 50 odsto djece do završetka osnovne škole ima neki poremećaj fizičkog držanja.

Teške knjige, prevelika težina same torbe, premala i prevelika veličina i navika nepravilnog nošenje torbe, neki su od najčešćih faktora koji utiču na probleme držanja cijelog tijela.

Prva eliminaciona provjera trebalo bi da bude činjenica da prazna torba mora biti manje od kilograma, a puna ne bi trebalo da prelazi 10 odsto težine djeteta. Druga provjera je veličine torbe, koja ne bi smijela biti šira od tijela što djetetu omogućava da ruke pokreće i prema nazad. Ne smije biti predugačka da pri hodu ne lupa po zadnjici jer se tada dijete neprirodno naginje nazad. Mala i visoko postavljena školska torba podstiče dijete da se grbi i da nepotrebno podiže ramena. U idealnom slučaju školska torba treba da se nositi tako da je lagano oslonjena duž leđa na karlicu, a tijelo djeteta je uspravno.

Iako već u radnji možemo odrediti dimenzije i težinu torbe, često do ovih grešaka dovede i stav da se kupuje torba koja je čvrsta i jaka, što je dobra karakteristika, koja čuva sadržaj torbe ali ne i zdravlje djeteta.

Fizioterapeuti pomažu pri izboru savjetom: dijete mora zadržavati normalan stojeći stav, tako da s torbom na leđima normalno pokreće glavu lijevo i desno, da ruke može ispružiti u stranu i u vis. Dodatna oprema torbe je poželjna ali…

Torba s točkovima i ručicom koju dijete može vući najmanje opterećuje kičmu ako se ne vuče uvijek jednom rukom. Treba pripaziti na nošenje torbe preko stepenica – ne jednom rukom jer se mogu povrijediti nego je potrebno torbu staviti na leđa. Više pregrada i odjeljaka pruža i više mogućnosti raspoređivanja – ravne stvari (knjige i sveske) treba stavljati uz zadnju stranu (leđa), a one teže na samo dno kako bi stabilizovale leđa.

Izbor prave torbe nije najjednostaviji, ali svakako uz prave informacije i uzbuđenje na početku nove školske godine može biti zabavno iskustvo za cijelu porodicu.

Izvor: Ordinacija.hr

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

Leave a Reply