Od ponedjeljka počinje prodaja udžbenika

udzbenici

Foto: Vijesti

Prodaja udžbenika za osnovce i srednjoškolce počinje u ponedjeljak 22. avgusta u državnim i privatnim knjižarama. Izuzetak je komplet udžbenik za četvrti razred osnovne škole koji kasni.

CIJENEKOPLETA
Kompleti udžbenika za drugi razred osnovne škole, sa engleskim jezikom, ali bez drugog stranog jezika, koštaće 50,80, za treći razred, 47,70, za četvrti 59,60, za peti 67,30, za šesti 79,80 eura.

Najskuplji komplet za osnovce je za učenike koji pohađaju sedmi razred – 93,70 eura, dok su udžbenici za đake osmog i devetog razreda 88,20 eura.

Komplet udžbenika za učenike prvog razreda Gimnazije koštaće 106,30 eura, dok će nešto jeftiniji biti kompleti za starije razrede.

Za gimnazijalce koji pohađaju drugi razred komplet će koštati 87,20 eura, za treći razred 78,70, a za četvrti 55,30 eura.

Cijene udžbenika su nešto povećane u odosu na prošlu godinu, zbog kako kažu u Zavodu, promjena izdavača koji izdaje stranu jezik.

Sadržaj nekih udžbenika je promijenjen ove godine, kao na primjer Likovnog obrazovanja za šesti razred, i muzičkog za 5. 6. 7. 8. i 9. razred. Biologija za 7. razred je djelimično izmijenjena tj. dopunjena. Novo za Gimnaziju su istorija za 2.3. i 4. razred, kao i Matematika za 3. i 4.  Dio izmjena u albanskim izdanjima udžbenika odnosi se na 1. i 5. razred Gimnazije.

Ipak, kao i ranijih godina, roditelji, odnosno učenici, će biti u mogućnosti da kupe korišćene udžbenike na akciji Pokloni, zamijeni ili prodaj korišteni udžbenik, koja će se sedmi put biti organizovana od 22. do 31. avgusta, od 18 do 22 časa, u tržnom centru delta city.

Akciju organizuje opštinski odbor Sindikata prosvjete Podgorica koji je upozorio da politika štampanja i prodaje novih udžbenika ne smije biti tržišna kategorija, već stvar socijalne politike.

“Zavod za udžbenike posluje na tržišnim principima što na ovako malom tržištu udžbenika određuje nerealno visoke njihove cijene“, istaknuto je nedavno iz Sindikata.

Uprave više opština, Glavnog grada i Prijestonice pokloniće prvacima besplatne udžbenike, dok će Berane i Plužine opremiti kompletima udžbenika đake svih devet razreda osnovne škole, a 17 prvaka u Plužinama dobiti i besplatne đačke torbe.

PodrskaPosljednjiUpdate

 

 

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

  1. 93 eura su knjige za sedmi razred.Samo udzbenici.Za te pare mogu kupiti vise tomova Dostojevskog,Andrica o ostalih velikana knjizevnosti.Kojim lopovima punimo dzepove?DOKLE VISE BRACO PRIJATELJI?Sram vas bilo lopovcine pocevsi od premijera,preko ministra prosvjete do ostalih podrepasa.L O P O V I

  2. 93 eura su knjige za sedmi razred.Samo udzbenici.Za te pare mogu kupiti vise tomova Dostojevskog,Andrica o ostalih velikana knjizevnosti.Kojim lopovima punimo dzepove?DOKLE VISE BRACO PRIJATELJI?Sram vas bilo lopovcine pocevsi od premijera,preko ministra prosvjete do ostalih podrepasa.L O P O V I

  3. Nije mi jasno zasto svake godine mijenjaju ponesto u sadrzaju udzbenika? Vjerovatno da bi bolje prolazile nove.Kada je u pitanju kvalitet korica i stranica vise nego ocajan. Pokusas li nesto obrisati list se pocijepa i otpadne .Konacno roditelji treba da se pitaju dali placamo i previse za kvalitet koji dobijamo.Zasto nisu u obavezi da obavijeste javnost prije nego li odstampaju udzbenike da ce biti izmjena u istim ?

  4. Nije mi jasno zasto svake godine mijenjaju ponesto u sadrzaju udzbenika? Vjerovatno da bi bolje prolazile nove.Kada je u pitanju kvalitet korica i stranica vise nego ocajan. Pokusas li nesto obrisati list se pocijepa i otpadne .Konacno roditelji treba da se pitaju dali placamo i previse za kvalitet koji dobijamo.Zasto nisu u obavezi da obavijeste javnost prije nego li odstampaju udzbenike da ce biti izmjena u istim ?

  5. Najveći paradoks je da “ekološka država” tako energično uništava ogromne količine papira=drveta a i plitke roditeljske džepove sa lošim kvalitetom izrade užbenika,koji ne mogu da koriste bar 2 đaka jedna od onih poslije poslije drugog,a ni to što se sadržaj mijenja iz godine u godinu budi sumnju u čijem se to interesu radi,vjerovatno “gospodina profita” samo čijeg,pitanje je sad???

Leave a Reply