Mama i tata polaze u srednju školu

srednjaskola

PIŠE: Mamino vreme

Bliži se septembar. Još par dana i vaše VELIKO dijete kreće u srednju školu. Ukoliko vam je ovo prvo iskustvo, vjerovatno imate utisak kao da i vi ponovo, polazite u srednju školu. Ukoliko već imate dijete u srednjoj školi, znate da vas očekuju promjene i prilagođavanje novonastalim okolnostima. Ovaj tekst je o tome kako da iskoristite specifičnosti ovog perioda i dodatno ojačate veze unutar svoje porodice.

Polazak u srednju školu znači više od „podrazumijevanog nastavka školovanja“. U tom periodu javljaju se mnoge promjene (npr. promjene društva, promjene sredine, promjene pravila i očekivanja od roditelja) i prilagođavanja novonastalim okolnostima. Zbog toga ovaj period često prate konflikti roditelja i djece. Konflikti su neizbježni, ali je važno da iz njih izvučete maksimalnu dobit za razvoj vašeg odnosa. Evo kako da to postignete:

1. Nova pravila. Prva preporuka je da se dogovorite oko novih pravila kojih će se svi pridržavati. Kako roditelj ima očekivanja od djeteta, tako i dijete ima određena očekivanja od roditelja. Ukoliko usaglasite ova očekivanja, postoji velika vjerovatnoća da će naredni period biti miran i lijep.

Zapamtite, ponašanje vašeg djete se razlikuje u kući i van nje. Ovo postaje problem kada roditelj, najboljoj namjeri da zaštiti svoje dijete, postavlja pravila koja dijete doživljava kao nefer i u skladu sa tim je sklono da ga krši. Da li je to vaš cilj roditeljstva? Kako bi spriječili nastajanje ovog problema, važno je da prodiskutujete sa djetetom o pravilima i sankcijama, kao i da postignete dogovor oko toga koja su pravila i sankcije fer i korektne. Na taj način doprinostite razvoju poštovanja i iskrenosti u porodici.

2. Komunikacija. Druga preporuka je da svakodnevno odvojite vrijeme za razgovor o dnevnim dešavanjima. Otvorena komunikacija je veoma bitna. Dozvolite djetetu da vam ispriča sve što se tiče njegovog svakodnevnog funkcionisanja, kako bi imali uvid u to šta mu se dešava. Ovo je bitno kako bi na vrijeme prepoznali ukoliko vaše dijete ima problem i na vrijeme reagovali. Da bi ovo uspjelo, važna je iskrenost. To njegujte!

Vlada stav da su djeca u ovom periodu „zahtjevna  i teška“, da ovaj period „lakše podnose“ djevojčice, a da su dječaci „problematičniji“. Moje radno iskustvo je pokazalo da svako dijete kroz ovaj period može da prođe beć većih posljedica ukoliko ima adekvatnu podršku roditelja. Da, vršnjaci su veoma bitni u ovom periodu i njihovo mišljenje je bitnije od roditeljskog, ali im je jednako bitno da znaju da imaju podršku roditelja u svakom momentu (a to se postiže svakodnevnom, otvorenom komunikacijom).

 P.S. Ostaje vam samo da budete podrška djetetu u narednom periodu. I zapamtite, mirnim tonom postižete da vas dijete čuje!

Uživajte u roditeljstvu!

 

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply