Vujović obećao pomoć majkama, ako je ne bude vraćaju se ispred Vlade

majkeizrozaja

Foto: Vijesti

Majke iz Rožaja koje su od četvrtka protestovale ispred Vlade Crne Gore, vratile su se kući, nakon sastanka sa potpredsjednikom Vlade Miloradom Vujovićem koji im je obećao da će pokušati da iznese njihov problem premijeru i ispune njihove zahtjeve.

“Ako nam ne ispune uslove, vraćamo se u ponedjeljak”, kazala je njihova predstavnica Rafeta Murić za Vikend novine.

Iz kabineta potpredsjednika je saopšteno da su predstavnice majki iz Rožaja primljene nakon pola sata od njihovog zahtjeva za održavanje sastanka, u toku kojeg su razmatrane mogućnosti za ostvarenje prava koje proističu iz Zakona, a u čemu su onemogućene uslijed nesavjesnog postupanja sa  dokumentacijom u Zavodu za zapošljavanje Rožaje.

Majke iz Rožaja su prije dva dana došle u Podgoricu gdje su protestovale ispred crnogorskog parlamenta, a zatim su noć provele ispred zgrade Vlade. One su uputile Vladi inicijativu o donošenju uredbe o naknadama za sve majke sa sjevera koje imaju bilo kakve dokaze da su na Birou provele 15 godina i za sve žene starije od 65 godina koje su izbrisane iz evidencije Zavoda.

Podrška i pomoć im je stigla od Udruženja Roditelji koje im je obezbijedilo hranu, NVO Naša akcija koja ih je pomogla ćebadima i vrećama za spavanje, kao i od Centra za ženska prava koji će im pružiti pravnu podršku, a očekuju da će im pomoći još ljudi iz NVO sektora.

NVO Roditelji i Centar za ženska prava će naredne sedmice zatražiti od tužilaštva da istraži kako je nestala dokumentacija u Zavodu za zapošljavanje u Rožajama, a da niko nije odgovoran za to.

Majke iz Rožaja pokušavaju protestima i okupljanjima da ostvare pravo na naknadu proisteklu izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti koji je stupio na snagu 1. januara, koje im je onemogućeno zbog nestanka dokumentacije sa lokalnog biroa za zapošljavanje.

One traže da se kao dokaz da su bile na evidenciji Zavoda za zapošljavanje prihvate i zdravstveni kartoni, s obzirom da nijesu mogle da ostvare pravo na zdravstvenu zaštitu da ih Zavod nije osiguravao kao nezaposlena lica.

One tvrde da imaju svjedoka koji je izjavio da mu je plaćeno da uništi njihovu dokumentaciju u prisustvu šefa Biroa rada Hamida Kujevićam protiv kojeg su prije dva dana predale krivičnu prijavu.

 

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

Leave a Reply