Pismo žene koja je mužu ostavila instrukcije kako da brine o djeci dok nje nema

odmor

Život s šestoro djece veoma je zabavan i izazovan, a roditelji nerijetko moraju biti mađioničari kako bi pohvatali sve konce svakodnevnog porodičnog života. Mađioničar je u ovom slučaja jedna mama, koja dane provodi kod kuće, sa četiri ćerke, dok suprug radi. Ta mama je odlučila da napravi kratki predah i ode s prijateljicama na kratki odmor, a mužu je ostavila šestoro djece i poduže pismo s instrukcijama s kojima je nasmijala cijeli svijet.

“Dragi mužiću:
Pišem ti s puno ljubavi i nimalo straha, ali želim ti ipak napomenuti neke stvari prije nego odem na vikend s drugaricama, a ti ostaneš sam, s ostalima.

Ako nisi znao, vrijeme spavanja tokom dana, vrijeme doručka, a i vrijeme ručka u našoj kući može se slobodno nazvati periodom pakla, onda kada My Little Pony postaje Đavo koji dolazi kod naše djece.

Ali prvo ovo:

Kada se vratiš s posla situacija u kući će ti se činiti sasvim okej. Svi će biti relativno mirni, biće puno zagrljaja i poljubaca i činiće ti se da su djeca stvarno, najstvarnije sretna što te vide. Ali, to će biti kratak trenutak – vjeruj mi. Bez obzira je li vrijeme škole ili ne, ja to vrijeme koje dođe nakon poljubaca i zagrljaja obično stvarno nazivam vremenom pakla. Jer nakon početne ljubavi počinje stvarni pakao. Jedna drugu mlate, viču i svađaju se otprilike oko svega čega se dohvate.

Quinn i Penny biće glavni pokretači svega. Kao i obično Quinn će već pronaći razlog da histeriše na Penny, na primjer zbog toga što je Penny obukla haljinicu od Else, a Penny će dotad već sigurno pohisterisati  jer ju je Quinn tada nazvala Ana. Penny će ti takođe praviti ogromne probleme kada je budeš htio staviti na spavanje ali o tome ću još nešto reći malo kasnije.

Večera će biti užas, vjeruj mi. Bailey će sigurno htjeti da jede pizzu, a Harper će insistirati na hot-dogu. Quinn će na sam pomen hot-doga već početi da vrišti jer će insistirati da joj praviš cheeseburger, ali nikako ne u narančastom već ljubičastom omotu! Ali nemoj sebi dopustiti da nasjedneš na njen trik jer čak i ako joj priuštiš cheeseburger u ljubičastom omotu vrlo vjerovatno će od svega odustati i tražiti običan tost. Naravno, ti ćeš tada početi već udovoljavati i Pennynoj želji za cheeseburgerom, ali kad ona čuje da Quinn ipak želi tost, i ona će sigurno htjeti isto.

Možda ćeš tada još razmišljati da ih ignorišeš i da im svima napraviš cheeseburger, ali tada će se Bailey sigurno sjetiti da je prije pet godina imala želudačnu virozu zbog koje ona ni dan danas ne želi jesti cheeseburger (posebno ne onaj iz narančaste ambalaže). Tada obrati pažnju na Harper koja će umjesto hot-doga odjednom isto poželjeti cheeseburger koji na kraju niko ne želi, ali ona će baš tada željeti onaj iz bijelog omota. Ali nemoj se zamarati oko Harper jer ona možda uopšte na kraju neće večerati jer će njena prijateljica Lilly neočekivano banuti na vrata da odu malo da se igraju niz ulicu.

Na kraju će svi za večeru jesti pahuljice i obavezno postavi jednu zdjelicu više jer će se Lilly prilijepiti kao flaster.

odmor2

Ako te ta cijela večernja promenada malo izmori, dobro pazi da ne se zavališ kada se svi oni odmaknu od stola. Možda će ti se činiti da je konačno nastupilo vrijeme mira, ali obrati pažnju – neće biti mirno, već premirno, a toga se pazi! lako je moguće da će njih tri negdje zaleći i zaspati, a to NIKAKO ne smiješ dopustiti jer će ti se probuditi i onda pola noći divljati okolo. Njihov san mora biti “namješten” od 9 i 30 naveče do 5 i 30 ujutro – inače ćeš gadno zeznuti stvar – sebi i njima!

Zato nema odmora nakon večere. Budi izuzetno budan, i ako slučajno shvatiš da je Lilly još kod nas i ako se pritom budeš pitao gdje su dovraga njeni roditelji, znaj da se i ja isto to pitam svaku, baš svaku veče. Ali da ti saopštim – nisam još dokučila odgovor niti upoznala njene roditelje. Ona će jednostavno samo nestati kada se vi krenete spremati na spavanje. A za to ti želim veoma puno sreće frajeru!

Pidžame! Ha! Dobro pazi što ti sada kažem! Ako ne želiš dodatno pokvariti ritual oblačenja pidžama nikako, ali nikako nemoj zaboraviti da Penny spava samo i isključivo u haljinici! A ako slučajno ne budeš mogao naći haljinicu koju je nosila noć prije, ne odustaj ako ti je život drag! Traži dalje već ćeš je negdje naći. A ako će to biti baš ona s Minnie Mouse pripremi se na dodatnu dramu jer joj se ta urezuje u ruke koliko joj je već mala i zato čim primijetiš haljinicu s Elsom odmah je obuci. Bez obzira što je već užasno prljava, jer, budimo realno, prljava je i ona ko sam đavo. O njenom tuširanju bolje da ti ne govorim ništa, spasiću te pa tu radnju jednostavno zaobiđi. Ako će se drugi tuširati obavi to brzo i bezbolno, a Penny dotle stavi u krevet pored sebe – to je najlakši način da izbjegneš cviljenje. Ostale tri već će nekako same leći, jedna po jedna. Ali nemoj misliti da je tu kraj tvojim mukama. Ma kakvi. Kada legnu onda jedna po jedna shvate da jadne cijeli dan nisu popile ni kap tečnosti i onda se ponašaju kao manite djevojčice koje kao da su cijeli dan pješačile pustinjom i sada pod hitno moraju piti vode. Ali, ne odjednom. Prvo jedna, pa druga, pa treća. Pa onda opet prva, pa druga, pa treća… ali da drama ne bude još veća OBAVEZNO sakrij Quinninu rozu šoljicu s Elsom da niko drugi ne bi slučajno pio iz nje jer onda ćeš tek shvatiti što je drama. Njoj samo tiho objasni gdje si je sakrio.

Do tada će Penny možda već zaspati u tvom krevetu, što je super, budi sretan, ali daj molim te ipak je nekako odnesi u svoj krevet, jer ako nećeš, onda slobodno ostani spavati uz nju pa ćeš konačno saznati zašto je nekad zovem Evander Holyfield.

A ako slučajno još nije zaspala, samo joj daj iPad, spasićeš sebi život, vjeruj mi. Ali pazi da joj smanjiš jačinu zvuka i da joj prije toga malo ublažiš svjetlo na njemu. I obavezno upali difuzor svjetla u sobi. Smanji svjetlost i sjeti se, o bože sjeti se molim te da ga namjestiš na purpurnu svjetlost. Samo purpurna pali kod nje. Nikako je nemoj pomiješati s plavom jer će tada pomisliti da je vrijeme da sunce uskoro izađe pa će se i ona razbuditi. I nipošto ne zaboravi donijeti joj njenu šoljicu i pritom pokušaj nekako ne nasjesti na trik jer će ona malo otpiti i onda tražiti da šoljicu sada staviš na njen stolić koji je udaljen od kreveta pa će te onda svakih pet minuta zvati da joj je doneseš samo da ona još malo otpije. Ako upali trik da je nekako krijući ostaviš blizu nje, imaćeš mirnu noć, ali ako bude insistirala da je ipak vratiš na stolić, budi spreman na noćni horor. Sigurno će se probuditi usred noći i ako snimi da njena šoljica nije na stočiću počeće da vrišti da joj je neko usred noći ukrao šoljicu i onda će se razbuditi i biti budna cijelu noć. U svakom slučaju sretno ti s njom i njenom šoljicom!

A onda kada se jednom probude sretno ti bilo s doručkom. On je doduše jednako zabavan kao i ručak, možda samo malo gori, ali da bi preživio tu torturu čim otvoriš oči pošteno se nalij kafom. Puno kafe! Trebaće ti!

Penny za doručak uglavnom želi pahuljice ili tost. Samo ne zaboravi da što god da odabere želi sama odabrati svoju KAŠIKU! Ali pazi, neće tu biti kraj priče o kašiki jer će u istoj sekundi Quinn poželjeti baš tu istu! Možda nijednoj uopšte neće trebati kašika pa onda radije Penny pokušaj podvaliti viljušku. U svakom slučaju, to je samo jedan detalj o doručku, shvatićeš i sam koji je to horor i pritom ćeš sigurno zaboraviti sam pojesti nešto. Tad će ti se sigurno dogoditi slom drhtavica od živaca, manjka jela i viška kofeina. Ali ne uzbuđuj se previše, radije odmah počni piti jer će ti trebati s obzirom da će se ručak približavati munjevitom brzinom!

U svakom slučaju – želim ti puno, puno sreće svaki dan, od doručka do spavanja.

Aha – da ne zaboravim vikend! Ako si mislio da ćeš preko vikenda stići uraditi nešto mimo njih i njihovih osnovnih potreba, zaboravi. Quinn će vjerovatno bez ikakvog povoda cviljeti svakih pet minuta, a Penny će svakih četiri i po sekunde stavi nešto u usta što je okej ako misliš da ćeš tako barem riješiti nju za ručak i večeru, ali nemoj zaboraviti da to što često jede znači i da će jako često ići da kaki. Nekada će to obaviti sama, često odjednom više neće znati sama pa će trebati tebe da joj asistiraš cijelo vrijeme dok se ona trudi izbaciti iz sebe sve što je pojela.

U međuvremenu ti neće ostaviti na miru jer će joj smetati svaka sitnica – na primjer – gaće će joj biti smiješne i ružne pa ćeš morati urgirati.

I da, sjetićeš se da sam bila u pravu kada sam ti rekla da ne smijemo pobacati njihove stare šoljice i bočice jer će ona sigurno obje svoje omiljene već negdje zagubiti. Zato ti želim svu sreću da ih tada nađeš jer ćeš inače nagrabusiti.

Ljubac!”

Izvod: Index.hr

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Comments

  1. “Dotični otac” radi. I nije u toku. Čuvanje dece je proces koji traje i koji svaki dan donosi nešto novo, na šta se i majka mora privikavati i šta mora usvajati i menjati. Nije to cepanje drva, uzeti sekiru i mlatiti. Ako covek nije upućen a posle desetočasnovnog radnog vremena verovatno i nije spreman da uspešno odneguje 6 deteta onda ne vidim smisao od “besede”. Ako hoćete da vam zaradjuje onda je to tako. Ako hoćete da čuva decu neka sedi pored vas pa će i on da nauči. Ako je naučio da bude vozač šlepera, advokat ili tišler naučiće/naučio bi i to.

  2. Kad sam procitao ishranu ove djece i imena pretpostavljam da je tekst, tj. pismo iz Amerika, te ipad, iphone itd…djecu treba nauciti nekim stvarima, a ne posle uporedjivati svaki obrok, cuvanje, uspavljivanje, itd. sa paklom. Da ne budem bezobrazan da kazem nesto sto nebi trebalo…inace provodi dan sa 4 cerke, a ostavila je muzu da cuva sestoro djece (znaci imaju jos 2 djecaka, ali ne provodi vrijeme kuci sa njima?, vjerovatno greska u tekstu), nije bas svaki tekst za share, jer ovaj nije nesto sta mozemo da gledamo kao “uzor”.

    • Postovani, ovaj tekst nije objavljen da bi bio uzor bilo kome vec da bi se malo nasmijali, jer je cijeli tekst smijesan I iskarikiran. Tekstove prenosimo sa različitih prostora,pa I od američkih blogera, I ne vidimo da tu može biti bilo šta problematično samo zbog činjenice da su sa tog prostora. Većina roditelja koja ima više djece složiće se da je najobičniji obrok vrlo često izazovan I to najčešće zbog banalnosti, a to je ovdje možda prenaglašeno. Nama je “zapalo za oko” više to što se tati moraju navoditi neki detalji koji bi se trebalo podrazumijevati da ih zna, ali opet negdje vjerujemo da je I to iskarikirano

    • Ne znam, ja sam u nekom momentu stekao utisak da “ocevi ne znaju sta je to cuvati djecu”, tako da nemogu da se slozim da mi je tekst bio smjesan. A vidim da je i Dragan Tasic imao slican zakljucak. U svakom slucaju to je moje misljenje.

Leave a Reply