Obično plakanje ili zakovi koji ukazuju na rast zubića

zubici

Često se jednostavno dogodi preko noći – vaša do tada mirna bebica ima napade nekontrolisanog plakanja koji svakog roditelja mogu itekako uplašiti. Uz to, sve što joj je nadohvat ruke (najčešće su to igračke), postaje stvar savršena za žvakanje. Zvuči poznato? Vašem mališanu vjerovatno su počeli da izbijaju prvi zubići, pojava koje sa sobom nosi neugodan osjećaj s kojim se beba teško nosi.

Prvi zubići počinju da rastu uglavnom prije navršene prve godine života. I dok neke bebice na ovu novu pojavu gotovo da i ne reaguju, velik je broj onih koje će u prvim danima reagovati upravo nervozom i čestim plakanjem. Iako je svaka bebica drugačija, postoji nekoliko univerzalnih znakova po kojima ćete biti sigurni kako vaš mališan ulazi upravo u ovu fazu rasta i razvoja.

Izlučivanje sline i povišena temperatura

Uz već spomenutu nervozu koja uglavnom rezultira epizodom plakanja, pojačano slinjenje još je jedan pokazatelj koji upućuje upravo na izbijanje prvih zubića. Stručnjaci ovu pojavu objašnjavaju time kako slina u usnoj šupljini mališanima pomaže da se „smiri“ zubno meso koje je u ovim danima često iritirano i bolno. Česta nuspojava nekontrolisanog izlučivanja sline je i osip i crvenilo koje se javlja oko usta i brade. Konzultujte se s ljekarom koji će u većini slučajeva prepisati blagu mast koja će crvenilo u veoma kratkom roku ublažiti.

Neke bebice teže podnose ovu fazu, pa nije neuobičajeno da se javi i povišena tjelesna temperatura, koja ne bi trebalo da bude zabrinjavajuća. Uglavnom se radi o neznatno povišenoj temperaturi, koja rijetko prelazi 37.5 stepeni. Tek ako temperatura raste prema 38 stepeni i ne pada više od tri dana zaredom, potrebno je posjetiti ljekara.

Prve naznake mladih zubića

Već u prvih nekoliko dana, golim je okom moguće vidjeti bebine zubiće ispod tankog sloja zubnog mesa. Upravo ovaj period, neposredno prije nego “izađu na površinu“, uzrok je bolova i nelagode kod mališana. Bebica će pokušati sebi da olakša stanje stavljanjem igračaka ili komada tkanine u usnu šupljinu. Pomoći mu možete tako da čist komad tkanine namočite u hladnu vodu ili igračke namijenjene žvakanju na kratko stavite u frižider. Osjećaj hladnoće na zubnom mesu mališanima će, barem privremeno, donijeti znatno olakšanje.

Nesanica i “čupanje“ ušiju

Iako je poznato kako se male bebe bude i nekoliko puta tokom noći, u fazi rasta zubića ove epizode mogu postati i učestalije. To se događa uglavnom zato što su u potrazi za najudobnijim položajem, u kojem neće osjećati iritaciju. Kod mnogih mališana izostaju i tipična popodnevna spavanja, što za roditelje uglavnom znači barem nekoliko neprospavanih sedmica.

Na minimalnu količinu sna većina je roditelja uglavnom spremna, no što je s još jednom neuobičajenom pojavom, a riječ je o rastezanju sopstvenih ušiju? Da, i ova pomalo čudna radnja može ukazivati upravo na to da su na putu prvi bebini zubići. Stručnjaci objašnjavaju da rast zubića stimuliše cjelukupni nervi sistem na području glave, čiji su završeci zajedno isprepleteni. Zato ne bi trebalo da vas čudi kad vidite mališana da povlači uši ili ručicama češe područje obraza.

Odbijanje hrane

U vrijeme izbijanja prvih zubića, većina bebica već je prešla s dojenja na razne kašice i mekanu hranu. Ali nije neuobičajeno da mališani odjednom počnu odbijati takvu vrstu hrane i traže samo majčino mlijeko. Stručnjaci se slažu da im u ovom periodu to ne bi trebalo uskratiti, s obzirom da je riječ o hrani koja ih na neki način tješi prilikom ove, za mališane zbunjujuće i iritirajuće faze.

Izvor: Klinfo

Comments

Leave a Reply