Napravite od kutije za cipele kutiju za likovno

Pripreme za polazak djeteta u školu uvod su u jedno posebno doba za svakog roditelja. Uz osnovne stvari, možete pripremiti kutiju za likovni pribor, koju će prvaci ostaviti u školi, a starija djeca je mogu koristiti kod kuće za čuvanje tempera, vodenih i masnih bojica,  kolaž papira…. Zajednički rad na kutiji roditelja i dijete ispunjava srećom i zadovoljstvom, nezavisno od toga da li se radi o pravljenju ili ukrašavanju.

kutija

Prvo se pripremi štirak tako što se u malo uzavrele vode ukuva brašno i stavi na hlađenje. Često se dešava da se brašno zgruša pa je preporučljivo kratko promiješati štapnim mikserom. Kada se smjesa ohladi nanosi se na papir (može u boji ili obični bijeli) koji se potom lijepi na kutiju.

Najbolje je ostaviti da se kutija osuši do narednog dana i potom početi s ukrašavanjem. Kutije kaširane na ovaj način ostaju duže čvrste i upotrebljive.

Možete kutiju ukrasiti decoupage tehnikom, iscrtati je, ukrasiti je naljepnicama ili kolažom.

kutija3

Za decoupage potrebno je ljepilo. Izaberu se motivi od salveta pa se poslažu na kutiju. Motivi se izrežu ili iscijepaju prstima. Potom se stavlja malo lijepila, pa salveta i onda opet lagano prođe ljepilom.

kutija2
Nakon sušenja mogu se flomasterima napraviti konture, napisati ime djeteta i ostalo, po želji. Kako bi sačuvali kutiju, može se oblijepiti sa samoljepljivom prozirnom folijom.

Izvro: Klinfo

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply