Jasavić poručila da se mora raditi na podizanju nivoa usluga u porodilištima

jasavic

Stanje u crnogorskim porodilištima bolje je nego ranije, ali je potrebno i dalje, kroz poštovanje procedura, raditi na podizanju nivoa usluga u tim odjeljenjima, smatra potpredsjednica Vlade, Azra Jasavić.

Ona je, nakon sastanka sa rukovodiocima ginekološko-akušerskih odeljenja svih zdravstvenih centara u Crnoj Gori zajedno sa ministrom zdravlja Budimirom Šegrtom, ukazala da je UNICEF-ov izvještaj iz 2011. godine pokazao da je stanje u crnogorskim porodilištima nezavidno.

“Najnoviji izvještaj pokazuje da su se stvari su se popravile, ali mogu biti bolje”, ocijenila je Jasavić u izjavi za javnost.

Kako je kazala, potrebno je da svi zajedno podignu kvalitet usluga u porodilištima, kroz poštovanje protokola, procedura i standarda.

Jasavić je najavila organizovanje donatorske večeri sredinom septembra, na koju će biti pozvani diplomatsko-konzularna predstavništva, ugledne kompanije i privrednici, kako bi oni pomogli u poboljšanju kvaliteta usluga u javnim zdravstvenim ustanovama gdje se žene porađaju.

“Uslovi u zdravstvu su teški, moraju biti bolji. A da bi oni bili bolji, moramo imati mnogo razvijeniju privredu i ekonomiju”, navela je Jasavić

Ona je saopštila da je slučaj u Bijelom Polju poslao alarm Vladi da se pozabavi stanjem u porodilištima podrobnije.

“Protokol i procedure u zdravstvu se moraju poštovati”, poručila je Jasavić.

Ministar zdravlja, Budimir Šegrt, zahvalio je Jasavić na aktivnostima kojima mu pomaže u ovoj oblasti.

“To je za mene dodatni vjetar u jedra u okviru Vlade, što ne znači da i do sad nije bilo podrške, ali svakako ne smeta interesovanje više članova Vlade”, kazao je Šegrt.

Tokom razgovora prisutni su razmijenili mišljenja i ukazali na određene poteškoće sa kojima se susrijeću i ujedno izrazili zahvalnost za interesovanje potpredsjednice Vlade za ovu temu, što u svakom slučaju predstavlja dodatni kvalitet u saradnji Vlade sa zdravstvenim insitucijama. Ljekari su upozorili na veliki problem odliva kadrova i medijske hajke koja je prouzrokovala deficit zainteresovanih za bavljenje ovom profesijom, što zdravstveni sistem dovodi u opasnost, piše u saopštenju  Vlade.

Prema riječima jasavić, Vlada je svjesna težine situacije u kojoj se zdravstveni radnici nalaze, kao i percepcije njihovog rada koja je stvorena u javnosti.

“Ovaj današnji razgovor ima za cilj davanje podrške zdravstvenim radnicima i slanja poruke da nisu sami i da će sistem ubuduće morati snažnije i odgovornije da stane iza njihove profesije. S druge strane, zdravstveni radnici će biti u obavezi da svoje zadatke obavljaju u skladu sa etikom poziva kojim se bave”, piše u saopštenju nakon sastanka.

Jednoglasna poruka sa skupa je da pitanje nataliteta u Crnoj Gori jeste ključno pitanje. Samo sa promišljenom i aktivnom populacionom politikom možemo obezbijediti kvalitetnu budućnost i trajanje našeg društva, te da je najvažniji resurs svakog društva čovjek, a on se ne zaboravimo, uglavnom radja u porodilištima.

Izvor: MINA/Vlada

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

  1. Aha…znaci namjera je da se marginalnoj partiji obezbijede glasovi preko prazne price o porodilistima i uvijenih pohvala kako je sada bolje?
    Ajmo ovako, neka izadje Jasovic sa procjenom koliko novca treba za vrhunsko staranje o djeci i porodiljama (to je relativno lako za sracunati) a onda neka trazi da se obore presude kojima se milioni prelivaju u privatne dzepove (limenka na primjer) i ti novci usmjere u porodilista.
    Ovakve prazne price i pokusaj ubiranja jeftinih poena mene ljuti.
    Prvo jer stvara lazne nade i prazna obecanja. Drugo zato sto to radi zena. Kao majka trebala bi da ozbiljno stane uz druge majke.

Leave a Reply