Nagrade u odnosima sa tinejdžerima donose bolje rezultate

tinnagrada

Roditelji tinejdžera često su u nedoumici kako da privole buntovnike da urade nešto, bilo da je riječ o raspremanju sobe ili učenju. Prijetnja kaznom nije pravi metod, kažu naučnici sa Univerziteta u Kaliforniji, koji su otkrili da djeca starosti od 12 do 17 godina mnogo bolje reaguju na nagrade.

Dok je mozak odraslih u stanju da podjednako izvaga koristi nagrade i rizik kazne, tinejdžeri za to nisu sposobni. Do ovog zaključka naučnici su došli nakon eksperimenta u kom su učestvovale dvije grupe. Prvu su činili ispitanici starosti od 12 do 17 godina, a drugu odrasli od 18. do 32. godine. Obje grupe imale su zadatak da biraju apstraktne simbole uz koje je bila vezana podjednaka mogućnost nagrade i kazne.

Kako su zadaci odmicali, ispitanici su učili kakvom ishodu vodi svaki simbol i prema tome podešavali ponašanje. I odrasli i adolescenti bili su jednako dobri u biranju simbola povezanih sa nagradom, ali tinejdžeri su bili lošiji u izbegavanju onih povezanih sa kaznom. Takođe, odrasli su bili još bolji kada im je rečeno šta bi se desilo da su izabrali drugi simbol, dok tinejdžeri nisu uzeli u obzir ovu informaciju.

Vođa studije dr Stefano Palminteri kaže da odrasli i tinejdžeri uče na drugačiji način i da će roditelji više izvući iz djeteta ako mu za neki posao obećaju nagradu nego da priprijete kažnjavanjem i oduzimanjem privilegije, poput nedjeljnog džeparca.

Izvor: Novosti

 

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply