Zašto su kućni ljubimci dobri za djecu

Boy resting on his dog, reading a book

Ako ste odrasli s kućnim ljubimcem, vjerovatno smatrate da su vam životinje pravi prijatelji. U očima djeteta ljubimac je pravi član porodice, a naučna istraživanja pokazuju da se djeca koja imaju određenih poteškoća oslanjaju više na svoje ljubimce nego na braću i sestre. Novo istraživanje upravo govori o tome kako životinje mogu pomoći djeci da razviju socijalne vještine i samopouzdanje.

Rezultate istraživanja je nedavno predstavio dr Matt Cassels sa Univerziteta u Cambridgeu, tačnije iz 10-godišnje studije nazvane Toddlers Up Project, čiji je cilj bio praćenje socijalnog i emocionalnog razvoja djece od 2 do 12 godina. Akcentar njegove studije bila su djeca s niskim kognitivnim sposobnostima i njihov odnos s porodicom, vršnjacima, učiteljima – i ljubimcima.

Casselsovo istraživanje pokazalo je da kućni ljubimci imaju jako velike i neočekivane učinke na socijalne vještine djece. Nimalo iznenađujuće, djeca koja se suočavaju s teškim periodima kao što su razvod roditelja ili generalno teški uslovi za život su sklonija bolestima od svojih vršnjaka, a često i slabija u školi. Ta ista djeca se takođe više oslanjaju na svoje ljubimce nego na vršnjake.

„To je zaista čudno”, kaže Cassels, “jer vjerovatno osjećaju da im njihovi ljubimci ne sude, nemaju svoje probleme i tu su samo da slušaju njihove.”

Djeca koja su snažno vezana za svoje ljubimce takođe su bolja u društvenim situacijama, u pomaganju drugima, saradnji, dijeljenju i interakciji. Povezivanje s kućnim ljubimcem je doprinijelo njihovoj sposobnosti da se povežu i s ljudima.

Casselsovo istraživanje sugeriše da se naše veze sa životinjama mogu posmatrati kao i naši odnosi s drugim ljudima.

Prethodna istraživanja su pokazala da kućni ljubimci mogu pomoći djeci s autizmom da pokažu bolje socijalne vještine, posebno ako su te životinje psi. Djeca koja redovno komuniciraju s psima bolje komuniciraju s ljudima, i bolje reaguju na društvo oko sebe. Iz drugih studija proizlazi da kućni ljubimci mogu poboljšati saosjećanje, samopouzdanje i smanjiti stres kod djece.

Izvor: školski portal

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply