Napredak rada socijalnih službenika zabrinjavajući

ekvista

U Crnoj Gori se kontinuirano radi na jačanju kapaciteta socijalnih radnika i zaposlenih u centrima za socijalni rad, ali je prostor za napredak i dalje zabrinjavajuće veliki, ocijenio je ministar rada i socijalnog staranja Boris Marić.

On je danas, na okruglom stolu Socijalni rad i nediskriminacija, koji je organizovao Centar za antidiskriminaciju EKVISTA, kazao je su u proteklom periodu pripremljeni novi dokumenti koji uključuju mjere za obezbjeđenje nediskriminacije, odnosno dvije strategije koje bi trebalo da budu usvojene na sjutrašnjoj sjednici Vlade.

„Uporedo sa jačanjem normativnog i strateškog okvira, prioritet mora biti jačanje znanja i informisanosti građana i jednakim pravima za sve, što uključuje rad sa djecom od najranijeg uzrasta, kroz sve nivoe obrazovnog sistema, ali i kroz medije i kampanje. Čini mi se da se u ovom trenutku na tome ne radi dovoljno“, rekao je Marić.

Prema njegovim riječima, kontinuirano se radi na jačanju kapaciteta socijalnih radnika i zaposlenih u centrima za socijalni rad, pa je, kako je podsjetio, tokom prošle godine organizovan niz okruglih stolova sa lokalnim samoupravama.

Kako je kazao predsjednik Skupštine Centra za antidiskriminaciju EKVISTA Milan Šaranović, ta organizacija od oktobra prošle godine sprovodi projekat Socijalni radnici i nediskriminacija, a cilj je da se socijalni radnici podrže u svom radu u smislu identifikovanja standarda koji se tiču nediskriminacije i rješavanja problema.

On smatra da je u vremenu kada je sve više različitosti i zabranjenih osnova za diskriminaciju, veoma važno osigurati da službenuici različitih organa budu upoznati sa principima nediskriminacije.

„Na taj način bi se osiguralo adekvatno tretiranje svih korisnika koji dolaze u susret sa državnim službenicima“, istakao je Šaranović.

Zamjenik ambasdorke SAD-a u Crnoj Gori B. Biks Aliu konstatuje da je važno jačati ulogu i moć centara za nediskiriminaciju, naročito za žrtve porodičnog i dječijeg nasilja.

“Jako često se dešava da se žrtve rodnog nasilja javljaju nevladinim organizacijama, prije nego Vladi Crne Gore i centrima za sociljanu zaštitu, jer osjećaju da ne dobijaju adekvatnu podršku. Vlada Crne Gore mora ulagati više u obezbjeđenje adekvatnih obuka za socijalne radnike, kako bi bili osjetljiviji za žrtve i otvoreniji za sve koji traže pomoć“, poručio je Aliu.

Izvršna direktorica EKVISTA-e, Ana Raičević, kazala je da je ta organizacija u okviru projekta izradila vodič za socijalne radnike Kako protiv diskriminacije, čiji je cilj bio, kako je pojasnila, da se socijalni radnici upoznaju sa diskriminacijom.

„Jako je važno da savremeni socijalni radnik dobro poznanje pozitivno-pravne propise koji se odnose na zabranu diskriminacije, i to kako u svom radu ne bi diskriminatorno postupio, posebno u odnosu na marginalizovane grupe i pojedinc  koji pripadaju ti grupama a korisnici su njihovih usliuga“, smatra Raičević.

Ona je kazala da se vodič sastoji iz četiri dijela, koji se odnose na pregled pozitivno-pravne regulativne, pojašnjenje suštine i ključnih elemenata diskriminacije, osnovne informacije o instucionalnim mehanizmima za zaštitu od diskriminacije, kao i pregleda međunarodnih standarda u toj oblasti

Izvor: PR Centar

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

  1. Nikakva. Na rjesenje smo preko godinu cekali. Jos mi je nasa socijalna radnica,kad sam probala da objasnim da postom nikako ne mozemo dobiti rjesenje, rekla da pojma nemam koliko mi njima pravimo problema jer smo podstanari pa nas postari ne mogu naci 🙁

  2. Nikakva, socijalni radnici ko iz svog dzepa da naplacuju savjete koje daju drugima , dodje stranka u kancelariju, a socijalna radnica zavuce glavu u fioku samo joj zadnjica viri iz iste. I kaze izvolite sta ste trebali, glavu ne dize i ajt pricaj ti zadnjici onda… i ti ispricas sta si imao ova kaze ne moze, glavu ne dize i dalje, a ti kazes pa samo jos ovo da vam kazem, a ona PRIJATNOOO , ali samo jos da cujete molim vas, a ova gospodja ili da napisem bolje zadnjica kaze PRIJATNOOO. eto takvo je iskustvo. Nije moje nego,vec meni bliske osobe bilo. I najzad krajnje je vrijeme da se nesto i uradi po tom pitanju, jer ljudi koji odu tamo ne idu iz nekog svog hira nego iz nevolje.

Leave a Reply