Kompleti udžbenika skuplji do pet eura

udžbenici

Distribucija i prodaja udžbenika u Crnoj Gori počeće najkasnije do 22. avgusta, a cijene kompleta biće veće od prošlogodišnjih do pet eura, u zavisnosti o kojem se kompletu radi.

Direktor Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Radiša Šćekić pojasnio je za Dnevne novine da su višu cijenu uslovile izmjene udžbeničkih kompleta stranog jezika koji će se koristiti u pojedinim razredima osnovne škole, kao i odnos funte i eura.

“Cijene udžbenika iz naše produkcije su na istom nivou kao i prošle godine. Ali, cijene kompleta udžbenika biće za nijansu veće, jer smo zbog izmjene udžbeničkih kompleta stranog jezika koji će se koristiti u pojedinim razredima osnovne škole, kao i zbog odnosa funte i eura, pa smo morali neznatno povećati cijene tih udžbenika”, pojasnio je Šćekić.

Prošle godine je najskuplji komplet knjiga bio za prvi razred gimnazije koji je koštao 101,5 eura, dok će ove godine roditelji za njega morati da izdvoje oko pet eura više. Najjeftiniji je komplet knjiga je za prvi razred osnovne škole, čija je cijena prošle godine iznosila 41,5 eura, dok će ove godine koštati 43,10 eura.

“Ove godine su za štampu udžbenika bila objavljena dva javna poziva i kako od Državne komisije za kontrolu javnih nabavki nije bilo primjedbi na rad naše komisije udžbenici su u predviđenom roku predati na štampu”, kazao je Šćekić i dodao da očekuje da će svi udžbenici na vrijeme biti dostupni krajnjim korisnicima.

On nije mogao da kaže da li će crnogorski prvaci ove godine dobiti besplatne udžbenike.

“Dopis je poslat svim opštinama, a da li su one to predvidjele budžetima za ovu godinu, mi ne znamo. Odgovor na to pitanje možete dobiti u Ministarstvu prosvjete, to je u njihovoj nadležnosti”, kazao je Šćekić.

Za sada se oglasila samo uprava grada Podgorice, koja je najavili da će i ove godine obezbijediti besplatne udžbenike za sve podgoričke prvake.

Ministartsvo prosvjete će i ove godine obezbjediti besplatne udžbenike za skoro devet hiljada učenika i u te svrhe obezbjeđeno je 450 hiljada eura.

Te udžbenike dobiće učenici bez roditeljskog staranja, čiji su roditelji, odnosno staratelji korisnici prava na materijalno obezbjeđenje, djeca poginulih boraca, sa posebnim obrazovnim potrebama, koja su smještena u ustanovama socijalne i dječje zaštite i porodičnom smještaju.

Za učenike romske populacije koji pohađaju prva tri razreda udžbenike će, kako su naveli, obezbijediti Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, a za ostale razrede Ministarstvo prosvjete.

Prema podacima obrzovno vaspitnih ustanova do 12. jula prijavilo se 8.945 učenika, koji ostvaruju pravo na besplatne udžbenike.

Izvor: CDM

SOS linija baner

SOS linija baner

Comments

  1. Prosto sramota, trebalo bi raditi na tome da udzbenici budu dzabe. Kako ce neka familija koja ima 3 djaka da ih opremi. Da mi je samo znati razlog povecanja od 5 e, nije iznos veliki, ali zar je neophodan, bolje bi bilo da je jeftiniji ako ne vec besplatno.

  2. A razlog zbog kojeg su skuplje je?Ionako samo menjaju redosled stranica u knjigama koje su vise bojanke nego prave knjige.A lektiru necu da komentarisem,potpuni je promasaj,ionako ne postizu da je procitaju..Veliki strucnjaci u Min prosvete rade…

  3. Narode čemu tolika panika pa zar nismo navikli evo decenijama da nas deru bilo bi zaista čudno kad bi nam nešto dali.Prošle godine su prvacima dali udžbenike besplatno a ove godine nadoknadnuju sa 5 e. Pa nisu oni glupi

Leave a Reply