Šta je važno da znate o vježbanju nakon trudnoće

vjezbanje4

Trudnice često primaju komplimente na račun izgleda i posebnog sjaja, ali ono što većini žena smeta su kilogrami koji ostaju nakon porođaja.

Rodili ste i odlučili da se vratite u formu. Topljenje kilograma nije jedina pozitivna stvar koja će proizaći iz vašeg novog hobija. Tu su i smanjenje bolova u leđima, popravljanje ili zadržavanje mišića trbušnog zida, pomoć u borbi s grčevima, manje oticanja nogu i u konačno više samopouzdanja. Uz brige novog člana porodice i prikladne vježbe sigurno će lakše doći i san na oči.

Kada i kako početi?

Treba vježbati pod nadzorom, a s lakšim aktivnostima možete početi već 4 – 6 sedmica nakon porođaja.

Budite oprezni jer postoji veća mogućnost povrda zbog povišenog lučenja hormona relaksina koji omekšava zglobove.

Ako nemate ideju kako početi vodite se savjetima trenera:

Budite aktivne – za početak nemojte dozvoliti da vam se dan svede na sjedenje i izležavanje, pokrenite se.
Dojite – ne biste vjerovali, ali dojenjem se gubi 600 – 800 kalorija dnevno. Da, to znači da možete povećati unos kalorija, ali pazite na namirnice koje konzumirate.
Vježbe neka se zasnivaju na vježbama snage ali s sopstvenim opterećenjem – trbušnjaci nisu najsretnija opcija, radije ih zamijenite popularnom daskom. U prvoj fazi, skokovi ne dolaze u obzir. Pripremite tijelo baznim vježbama za kasnije napore.
Pazite na unos nutrijenata – da, dojite, ali to nije isto što i jesti za dvoje. Ako ste već tako odlučili da se pravdate budite savjesni prema svojem, ali i djetetovom tijelu.
Odspavajte popodne – ukoliko ste bez energije nećete imati ni volje.
Krećite se u krugu drugih majki – zajedno ste jače. Budite podsticaj jedna drugoj, ali i šetajte, plivajte ili krenite na postnatalne fitness-grupe.

Ukoliko vam vježbe ne izazovu bolove u leđima, pritisak u donjem dijelu stomaka ili nekontrolisano mokrenje nakon 12 – 16 sedmica možete se vratiti svojoj normalnoj rutini vježbanja.

Izvor: Ordinacija.hr

Comments

Leave a Reply