Puno je razloga zašto se trudnicama savjetuje da ne podižu teške predmete

teske stvari

Kad zatrudnite, ljekar i iskusnije majke će vam vjerovatno reći da ne smijete da dižete teške predmete. Koliko je podizanje i nošenje teških stvari zapravo opasno? Zavisi od trudnice i trudnoće, ali ono zapravo može imati brojne neželjene i opasne posljedice.

Opasnije od nošenja je način na koji podižete teži predmet i, ako ste nepažljivi ili ste ga nespretno uhvatili, najgore posljedice (iako vrlo rijetke) zaista mogu biti preuranjeni porođaj ili preuranjeno odvajanje posljedice.

Kod podizanja težih predmeta treba imati na umu da u trudnoći ligamenti postaju labaviji, a zglobovi nestabilniji, zbog čega se vjerovatnoća povrde povećava. Kako vam raste stomak, težište se pomjera prema naprijed i raste pritisak na donji dio leđa koja se zbog toga lakše mogu ukliještiti.

Pomjeranje težišta utiče i na ravnotežu koja postaje sve lošija i povećava rizik od pada. Pad, osim što može povrijediti mamu, može izazvati i preuranjeni porođaj i odvajanje posteljice.

Zato se u trudnoći ne preporučuje podizanje predmeta težih od pet kilograma, a ako baš morate, pazite na to da se saginjete iz koljena i pri dizanju držite leđa ravno i koristite više mišiće nogu nego leđa. Teret nosite uz tijelo i izbjegavajte okretanje u stranu. Ako slučajno osjetite bilo kakvu bol u stomaku, smjesta spustite to što nosite, odmorite se, i ne nosite više tako teške stvari. Slušajte svoje tijelo.

Iako mnogim trudnicama aktivnosti, pa i nošenje teških predmeta, ne pada teško, nije vrijedno rizikovati kako biste sebi ili drugima dokazali da vi možete. Možete, naravno, ali stvarno nije vrijedno rizika!

Izvor: Index

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply