Škola kažnjena, da isplati 16 hiljada eura roditeljima malog Alekse

aleksa

Viši u sud je presudio da OŠ “Sreten Mladenović Mika” iz Niša u Srbiji mora da isplati dva miliona dinara ili preko 16 hiljada eura odštete zbog propusta koji su doveli do smrti dječaka Alekse Jankovića koji se ubi zbog vršnjačkog nasilja koje je trpio.

Aleksa je tokom 2010. godine trpeo višemesečno maltretiranje – tukli su ga, šamarali, pretili – što je dovelo do njegovog samoubistva 2011. godine. Prekršajni sud kaznio je školu sa maksimalnih 500.000 dinara tj 4 hiljade eura, a tadašnju direktorku Suzanu Popović Ickovski sa oko 400 eura. Obrazloženje je glasilo: “zbog propuštanja dužnog nadzora” i nepreduzimanja propisanih mjera u slučajevima nasilja nad učenicima.

Aleksini roditelji Bojan i Dragana Janković godinama kasnije su vodili borbu za sprječavanje vršnjačkog nasilja, a jedna od metodi borbe je bila i krivična prijava protiv odgovornih u školi. U međuvremenu su upozoravali da niko od odgovornih nije snosio posledice, i da su neki u međuvremenu i napredovali u karijeri.

Sud je odbio krivičnu prijavu, jer je školi već suđeno po prekršajnoj. Ipak, kako za Nedeljnik kaže Bojan Jovanović, Viši sud u Nišu je doneo presudu da škola mora da plati odštetu, na osnovu odštetnog zakona, a kazna sa sudskim troškovima dostiže 16 hiljada eura.

“Dobili smo tu vest od adovkata pre sedam, osam dana. To je bio naš cilj, jer više nismo imali drugih načina nakon što je odbijena tužva po krivičnoj odgovornosti. Oni su i tokom suđenja po ovom odštetnom zahtjevu negirali odgovornost po prekršajnoj odgovornosti, ali su se pozvali na tu istu presudu kada su govorili zašto ne možemo da ih gonimo krivično. Sada želimo da vidimo kako će ovo da zataškaju”, kaže Bojan, Aleksin otac.

On se nada da će neko sada pokrenuti pitanje odgovornosti ljudi koji vode škole u Srbiji.  To, kaže, jedino daje smisao “njihovoj borbi”, da se ovakvi slučajevi više ne ponavljaju.

“Još ne znamo šta ćemo da uradimo s tim novcem. To nije mala suma. Sačekaćemo apelaciju, pa ćemo poslije odlučiti. Videćemo kome je taj novac najpotrebniji, i kome ćemo proslijediti. Znam samo da ćemo reći da to Aleksa časti. Samo tako sve ovo ima neki smisao”, kaže Bojan Janković.

Izvor: Tanjug

SOS linija baner

SOS linija baner

Comments

  1. A sta je sa roditeljima te djece, najprije treba njih kazniti. Tu djecu u kazneno popravni dom i tjerati ih da rade 24h nesto korisno. A Alekse nazalost nema i nikakakav novac ga nece vratiti niti ublaziti roditeljima bol.😢

Leave a Reply