Želite li da vaša djeca više uče, prvo im dopustite da se igraju

Kids on tree

Snaga volje – svi je trebamo. Svi je imamo. Ali, kako doći do nje upravo u trenutku kad nam je najpotrebnija? Kako razumjeti funkciju snage volje kako bismo je mogli prizvati kad je trebamo? Isprobavate novu dijetu? Radite na nekom tekstu? Pokušavate uštedjeti novac za putovanje umjesto da kupite nove cipele? Čini se da nam je potrebna velika doza discipline kako bismo utvrdili snagu svoje volje i zadržali je kad smo na putu prema nekom cilju. Ali, možda je ne tražimo na pravom mjestu.

Eksperiment volje

Roditelji često uče djecu da je snaga volje sve što je potrebno za uspjeh. „Ako se više potrudiš, uspjećeš.“ Ali, je li to najkorisniji način kojim možete dostići svoje ciljeve? Je li to najkonstruktivniji način za iskazivanje snage volje?

U jednoj studiji grupa gladne djece uvedena je u prostoriju u kojoj je na stolu stajao tanjir svježe ispečenih kolačića i pored njega tanjir hladnih rotkvica. Djeca su podijeljena u dvije grupe. Prvoj je rečeno da smije pojesti koliko god kolačića žele. Drugoj je rečeno isto, ali o rotkvicama. Nepotrebno je reći da je grupa s rotkvicama provela većinu svog vremena posmatrajući onu koja je jela kolačiće. Sva djeca su zatim uvedena u prostoriju gdje se od njih tražilo da rade na slagalici. Ali, nisu znali da je slagalica bila nerješiva.

Ishod te situacije bio je da je grupa koja je jela kolačiće – kojoj je dopušteno da se počasti tokom procesa učenja – naporno radila na slagalici dobrih 20 minuta prije odustajanja. Grupa s rotkvicama je odustala nakon osam minuta. Ta su djeca prethodno potrošila većinu svoje snage volje i entuzijazma dok su pokušavala uživati u neukusnom jelu za koje nisu bili zainteresovana, iako bi to jelo zadovoljilo njihovu glad.

Šta smo naučili?

Ovaj eksperiment govori nam da ideja kako možemo postići nešto bez obzira na to imamo li snagu volje i da jednostavno moramo nastaviti napornije raditi – ne funkcioniše. Doduše, uvedemo li poslastice i nagrade, to može obnoviti i napuniti naše zalihe i omogućiti nalete uzbuđenja i volje. Dopustimo svojoj djeci vrijeme za odmor između aktivnosti i nagradimo njihov fokus i dobro ponašanje želimo li da uspiju u onome što trenutačno rade. Ako im omogućimo vrijeme da se igraju i osjećaju sretno, osjećaće se osvježenima i obnovljenima. Zato snagu volje treba razumjeti kao sporu i odmjerenu trku, a ne kao sprint do brzog kraja.

Gdje je volja postoji i način

Snaga volje je zapravo poput mišića! Ako se brinemo za njega i redovno vježbamo, to će nam se isplatiti dugoročno. To je poput neke vrste treninga s tegovima – ne možete početi od najtežih! Morate početi s malim težinama, procijeniti za što ste sposobni, vježbati, nagraditi se kad dostignete male ciljeve i na kraju polako doći do željenog. Vaši mišići moraju rasti polako prije nego budu dovoljno snažni da podignu željenu težinu. Sjetite se kornjače i zeca. Ako trčimo prebrzo i uložimo sve što imamo odmah na početku, nećemo završiti trku! Ali, ako trčimo dio po dio, odmarajući se kad nam je potrebno, ali svejedno obavljajući posao koji se od nas zahtijeva, vidjećemo cilj i dostići  ga!

Izvor: Školski portal

HiPP

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply