Kako naučiti dijete da prepozna seksualno uznemiravanje?

razgovormajkaisinKako objasniti djetetu da njegovo tijelo pripada samo njemu i da treba da se obrati odrasloj osobi svaki put kada ga neko dodirne tako da se osjeti tužno i uplašeno? Postoji pet jednostavnih pravila koje će dijete lako shvatiti!

Rejčel, mama iz engleskog grada Derbišira, nikada ranije sa svojom  trogodišnjom ćerkom Hanom nije razgovarala o seksualnom uznemiravanju jer nije mislila da bi se ta tema ikako mogla ticati njene porodice. Ipak, nakon što je čula za kampanju Nacionalnog društva za zaštitu djece od nasilja (NSPCC), koja savjetuje da se s djecom razgovara o toj osjetljivoj temi, odlučila je da pokuša da približi Hani taj problem.

Ipak, tome je prišla pažljivo: prosula je malo majoneza u krilo svoje djevojčice, a potom je, dok joj je čistila pantalone, iskoristila ovu priliku i objasnila Hani da niko tu ne bi smio da je dodiruje. Upravo kada je pomislila da je razgovor završen, Rejčel je čula nešto što ju je ostavolo zabezeknutom – djevojčica je otkrila mami da ju je baš tu „dirao čika Ron“.

Dotičnog Rona su Rejčel i njen suprug prijavili policiji, a on danas služi svoju zatvorsku kaznu koja će trajati osam godina.

Majka ove djevojčice priznaje da joj je žao što nije ranije razgovarala s Hanom o ovom problemu, ali je srećna jer je njena porodica, zahvaljujujući Nacionalnom društvu za zaštitu djece, uspjela da prebrodi ovaj težak period, a Hana danas ne osjeća nikakve posledice.

Upravo ova priča podsjeća na važnost razgovora s mališanima, čak i u tako ranom uzrastu. Nije neophodno reći im previše i uplašiti ih, ali je važno da djeca shvate da je njihovo tijelo samo njihovo i da niko nema prava da ih dodiruje, naročito ne mimo njihove volje. Nacionalno društvo za zaštitu djece je, iz ovog razloga, osmislilo skup jednostavnih pravila pod nazivom PANTS (na engleskom „gaćice“). Ova pravila se lako mogu objasniti i razumjeti, a čak i veoma malo dijete moći će da ih se pridržava.

PANTS pravila su sledeća:

Privatnost

Važno je objasniti da su djelovi tijela koje prekriva donji veš njihovi privatni djelovi. Njih niko ne smije da gleda i dodirne, osim, ponekad, doktora i medicinskih sestara. Ipak, medicinski stručnjaci će uvijek najprije pitati mogu li to da urade i objasniće zbog čega to čine.

Apsolutno

Neophodno je da deca apsolutno uvijek imaju na umu da njihovi djelovi tijela pripadaju samo njima. Svako ko pokuša da na njih položi pravo je neko ko krši pravilo i mališan mora reći mami i tati ukoliko do toga dođe.

„Ne“ znači „ne“

Čak i ukoliko je riječ o članu porodice ili nekome drugom koga dobro poznaju, dijete mora da zna da uvijek ima pravo da kaže „ne“.

Tajne

Razgovor o tajnama je veoma važan jer omogućava da detetu objasnite da postoje dobre i loše tajne. Tzv. loše tajne su, na primer, rečenice poput „To je naša mala tajna“, kojom zlostavljač pokušava da zaplaši svoju žrtvu. S druge strane, postoje i dobre tajne. Detetu ih možete objasniti na primeru spremanja nekome lepog iznenađenja za rođendan. Takođe, važno je naglasiti mališanu da se posle loših tajni osećaju tužno i uplašeno, dok će ih dobre ispuniti radošću.

Slobodno reci

Mališan mora da zna da može da prizna to roditeljima svaki put kada se osjeti zaplašeno, nervozno i sl. To, taokođe, ne moraju biti roditelji, već bilo ko odraslih kojima vjeruje – mama nekog drugara, vaspitačica itd.

Izvor: Yumama

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply