Oko 700 učenika od septembra biće raspoređeno po drugim školama

c5a1kola

Osnovna škola „Milan Vuković“ iz Herceg Novog neće raditi naredne školske godine, odlučeno je na posljednoj sjednici Vlade Crne Gore. Razlozi zatvaranja su nestabilnost terena i oštećenost zgrade u kojoj je prethodne godine boravilo preko 700 učenika.

Vlada je usvojila predlog Ministarstva da se nastava u 2016/17 ne može obavljati u Osnovnoj školi „Milan Vuković“ jer je na objektu škole vidljivo slijeganje unutrašnjih podova i spoljašnjeg terena kao i pukotine različitih širina na konstruktivnim i nekonstruktivnim elementima.

“Bezbjednost zaposlenih i djece u ovoj vaspitno-obrazovnoj ustanovi je na prvom mjestu. Nalaz Građevinskog fakulteta je pokazao da postoji opasnost i da bezbjednost u objektu nije na nivou na kojem treba da bude, te je na osnovu toga donijeta odluka da se škola zatvori dok se ne realizuje sanacija i terena i zgrade”, pojasnila je za radio Herceg Novi portparolka Ministarstva prosvjete Marija Jovović.

U cilju što bržeg rješavanja problema koji će nastati prekidom rada  OŠ „Milan Vuković“ Vlada je naložila da se u što kraćem roku izradi tehnička dokumentacija i izvedu radovi na rekonstrukciji objekta zadužbine porodica Bošković – Đurović – Laketić, odnosno škole u Srbini. Ministarstvo prosvjete je rekonstrukciju ovog objekta već predložilo u Kapitalnom budžetu za 2017. godinu, a za obrađivača i revidenta Glavnog projekta rekonstrukcije biće obezbjeđen iznos do 30 hiljada eura.

“Čekamo izvještaj nadležne komisije koja se bavi procjenom terena. Sredstva su obezbjeđena za dalje aktivnosti, a od nalaza ekspertske komisije zavisiće dalji radovi. Vjerovatno će to biti sanacija klizišta, škole i možda još nekih dodatnih objekata”, kazala je Jovović.

S obzirom da su škole u Herceg Novom prebukirane na pitanje kako će i gdje rasporediti djecu iz savinske škole, Jovović odgovara da su u Ministarstvu već pravili plan i našli određene prostore u ostalim vaspitno-obrazovnim ustanovama na području grada.

“Nemamo tačan podatak koliko će dugo sanacija trajati jer to zavisi od ekspertskih izvještaja i toka samih radova. Napominjem da će Vlada i Ministarstvo preduzeti sve što je potrebno da se djeca što prije vrate u školske klupe u svojoj školi na Savini. Do tada će troškove prevoza do mjesta na kojima su raspoređeni i za zaposlene i za djecu snositi Ministarstvo prosvjete”, dodala je Jovović.

Zbog hitnosti riješavanja problema pristupiće se skraćenim postupcima Javnih nabavki i odabiru izvožača radova za šta je zaduženo Ministarstvo održivog razvoja i turizma – Direkcija javnih radova.

Vlade je razmatrala i situaciju u objektu JPU „Naša radost“ na Savini koji je takođe iz bezbjednosnih razloga zatvoren, zbog ugrožene nosivosti konstrukcije objekta, ne samo pri dejstvu zemljotresa ili aktiviranju klizišta već i pri dejstvu gravitacionog opterećenja.

Da bi objekat bio bezbjedan, neophodno je izvesti ozbiljne sanacione radove (što ekonomski nije opravdano) ili izgraditi novi objekat. Elaborat je dostavljen KfW Banci koja će dati  mišljenje da li će se finansirati gradnja novog objekta ili će se renovirati postojeći iz ovog kredita, s obzirom da je u vrtiću na Savini planirana rekonstrukcija u okviru projekta „Program energetske efikasnosti u javnim zgradama”.  Procijenjena vrijednost izrade projektne dokumentacije iznosi 25.000,00 €, dok je procjenjena vrijednost radova na sanaciji ovog klizišta oko 400.000,00 €.

Izvor. Radio Herceg Novi

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Comments

Leave a Reply