Letjenje u trudnoći

trudnocaletjenje

U toku ljetnih vrućina kada se samo što prije želimo preseliti u krajeve gdje ćemo se moći osvježiti, putovanje je za trudnice i ne baš jednostavna stvar. Vrućine, mučnine, neudobnost, sve su to tegobe s kojima se jedna trudnica mora nositi pa se letjenje čini kao najbezbolnije rješenje. Ali, preporučuje li se trudnicama letjenje?

Novija istraživanja su pokazala da trudnice mogu letjeti sve do 37. sedmice trudnoće ako je trudnoća kontrolisana i uredna. Opasnost koja se može dogoditi pri letenju je preuranjeni porođaj.

Ako se bojite pretrage skenerima na aerodromima kroz koje morate proći, ne brinite. Oni nisu opasni niti za vas niti za bebu. Da bi putnik bio ozračen na aerodromu kao kod snimanja rentgena zuba, mora proći barem 50 puta kroz skener. Što se pada pritiska tiče, ne treba strahovati, isto kao ni od tromboze dubinskih vena ili mučnine, ako je trudnoća uredna.

Žene koje su već ranije bile trudne, imaju rizik od preuranjenog porođaja ako lete nakon 32. sedmice. Svakako, ginekolozi bi trebalo da posvete pažnju stanjima koje mogu izazvati komplikacije kod letjenja, kao što su teška anemija, srčane i respiratorne bolesti ili nedavni prjelom kostiju.

Ako je trudnoća uredna, ne bi trebalo biti problema s letenjem i ginekolog će vam odobriti let. Posebno ako letite u ranoj trudnoći, neće biti rizika od preuranjenog porođaja. Ako trudnica ima anamnezu spontanog pobačaja ili ako ima ektopijsku trudnoću, bilo bi poželjno napraviti ultrazvuk prije planiranja puta i leta.

Najbolji period za putovanje ili uopšte letjenje je period između 14. do 27. sedmice trudnoće. Jutarnjih mučnina tada nema, a trudnicama je tada nivo energije dobar i većina žena se tada osjeća odlično.

Da bi letjenje u trudnoći bilo ugodnije, to će sigurno obezbijediti prva klasa. Ali, ako sebi to ne možemo priuštiti možemo sebi sami olakšati tako da sjednemo do prolaza kako bismo mogli što češće protegnuti noge, svakako treba obući udobnu odjeću, piti vodu, a ne čajeve, kafu i gazirana pića.

Izvor: Žena.hr

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply