Veliko hvala i pozdrav do sljedeće bebe

Mother holding newborn baby girl in delivery room

PIŠE: Danka Vraneš Redžić

Prije nekoliko dana moja prva beba i ja smo izašli iz GAK-a KBC-a. Prije porođaja smo proveli nekoliko dana na odjeljenju patologije trudnoće, pošto se ovom dječaku i nije baš žurilo da izađe, pa su ljekari predložili da za svaki slučaj nadgledaju prenešenu trudnoću. Sam porođaj neću komentarisati jer ovaj post nije namijenjen tome, već bih da podijelim moje utiske iz KBC-a u vezi sa ljekarima, osobljem, hranom, higijenom i mnogim stvarima o kojima ovdje pišemo, a mediji nerijetko i prenesu.

Vjerovatno nisam ni prva ni posljednja porodilja koja je imala apsolutno pozitivno iskustvo, ali vjerovatno se većina njih ne odluče da nešto od toga i zapišu… Kao što jedan mudri čovjek reče – „Patnja je kreativna“ – odnosno, bilježe se loši utisci, loša iskustva i negativni primjeri, a pozitivni prođu nezabilježeni. Ruku na srce i društvene mreže i portali se lakše usiju uz ove prve.

Ipak, osjećam obavezu da se na ovaj način zahvalim osoblju koje radi na ova dva odjeljenja.

Dakle prva stavka – hrana.

Ni dobra ni loša. Svakako je ima dovoljno. Dok se po društvenim mrežama dijele fotke sirotinjskih obroka, svi izbjegavaju da pomenu činjenicu da se i na patologiji trudnoće i na odjeljenju gdje su smještene porodilje hrana dijeli pet puta dnevno. Npr. za doručak se dobija hljeb, mladi kajmak, maslac, džem i mlijeko ili čaj. Za ručak supa, neko varivo, posno bareno meso, salata (najčešće cvekla) i hljeb (sve slabo začinjeno kako se i preporučuje trudnicama/dojiljama). Za večeru neko pecivo i viršle sa salatom (ove viršle su malo problematičan izbor, ali… vjerujem da je i to uslovljeno problematičnim budžetom, pa bi osim samih slika tanjira sa viršlama, možda trebalo objaviti i poneki grafik koliko se izdvaja iz budžeta za finansiranje bespotrebnih gluposti, a koliko za zdravstvo). Prva užina se dobija između doručka i ručka i to je obično neko parče pite, ili proje ili neki laganiji kolač. Druga užina je između ručka i večere i obično je to neko voće, puding, sutlijaš i sl. Sve u svemu, više nego dovoljno hrane da niko ne može gladan ostati čak i ako ne voli da jede nešto od tog što je dobio. Uz sve, dozvoljeno je da vam porodica donese sokove, voće, keks i sl. Naravno da ne možete da donosite kvarljive namirnice i hranu sumnjivog porijekla.

Druga stavka – higijena.

Odlična! Naročito u renoviranom dijelu – porođajne sale i akušersko odjeljenju sa jedinicom za novorođenčad. Na patologiji trudnoće je higijena sjajna s obzirom da su sanitarni čvorovi stari. (Donatori – evo prilike da se pokažete 🙂 ) Dušeci na krevetima su apsolutno novi, sobe su okrečene i pristojno se održavaju. Posteljine su stare, ali čiste. Prostorije za pripremu za porođaj i same porođajne sale su APSOLUTNO ODLIČNE. Sve je novo, čisto, renovirano, praktično i usmjereno da porođaj kao donekle stresan događaj ne bude dodatno otežan opterećujućim sporednim stvarima zbog kojih su se porodilje nerijetko osjećale jadno, poniženo i uplašeno. Prvo – u svakoj porođajnoj sali postoji samo po jedan sto, tako da vas tuđi porođaj ne može dodatno uznemiriti. Bilo mi je dozvoljeno da ustajem, hodam, pijem vodu, umivam se i sl. Sva oprema u sali je moderna i nova. Na akušerskom odjeljenju su kupatila takođe renovirana i moderna, apsolutno čista i prilagođena porodiljama. Opet – posteljine su stare ali čiste i dušeci udobni. Još jedan apel donatorima – donacija od nekoliko stotina pristojnih jastuka i posteljine bi bila sjajan društveno-odgovoran potez.

I treća i najbitnija stavka – osoblje.

Ja sam apsolutno oduševljna svim osobljem koje radi na ova dva odjeljenja. Nisam se susrela sa svim ljekarima koji su tamo angažovani, ali ovi sa kojima jesam su bili u najmanju ruku korektni, a većina izuzetno prijatna i predusretljiva. NOTA BENE: Sve što vas interesuje PITAJTE. Teško da ljekar u viziti ili na pregledu može da zna šta se vama mota po glavi. Napominjem da nisam primljena ni sa kakvom vezom, trudnoću mi je vodila doktorka iz doma zdravlja u Bloku V, nisam išla ni kod jednog ginekologa privatno, niti sam kontaktirala sa kim od ljekara iz GAK-a prije nego što sam ostala da ležim na odjeljenju patologje trudnoće.
Ipak, najveći utisak na mene je ostavilo ostalo osoblje – medicinske sestre, babice i tehničko osoblje. Da li zato što sam zbog predrasuda očekivala nekakve neljubazne rezervisane žene, nezadovoljne uslovima rada i spremne da se istresu na bilo koga ili zato što sam imala nedjelju dana da ih upoznam, ali nisam naišla ama baš ni na jednu od njih koja mi se neljubazno obratila, a kamo li izignorisala neki od mojih zahtjeva. Glavna babica koju sam srela na porođaju mi je pružila toliko pažnje i dala snage da sve prebrodim kako treba je možda i najzaslužnija što danas, prvi dan kad mogu da sjednem relativno normalno, pišem ovaj blog, a mogla bih iskoristiti period dok beba spava da se i ja odmorim. (Šefe, hvala još jednom. 🙂 )

Uz rizik da postanem patetična, moram dodati da su me mnogo iznenadile mlade pripravnice koje volontiraju u GAK-u. Od njih se ništa manje ne očekuje na poslu zato što su početnice. I one ne zaostaju za starijim koleginicama šta god da im je dato u zadatak. Niko do pacjenata ne može da primijeti da su umorne i neplaćene i da drugu smjenu prije ili poslije GAK-a rade u lancima marketa kao prodavačice da bi nešto zaradile.

Ako neko ovo bude čitao – blog pišem sedam dana poslije porođaja. Prije toga nisam imala ni dobrih ni loših iskustava sa KBC (u Podgorici živim posljednjih 7-8 godna). Namjerno nisam pominjala ničije ime i prezime. Htjela sam samo da sa vama podijelim i neko pozitivno iskustvo, jer mislim da ljudi koji rade ovaj odgovorni posao ne zaslužuju da budu pominjani po primjerima nemara, nestručnosti i propustima.

Pozdrav do sljedeće bebe 🙂

 

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

  1. Bravo za ovaj post,ja sam se porodila u KC Pg prije 10 dana na carski ,takođe dijelim isto mišljenje. Posteljinu mijenjaju svaki dan,non-stop obilaze porodilje,vode računa o terapijama i uvijek na vrijeme dođu da isključe infuziju kada istekne,takođe i po pozivu kada nešto dodatno zatreba porodilji.Što se tiče laktarijuma,dojenja,i čistoće sale,soba,kupatila,oduševljena sam.Jedno VELIKO HVALA svima koji rade u KC od mene.Izasla sam nakon 3 dana kući sa divnim iskustvom,naravno-poštovala sam njihove savete za ishranu,kretanje,i dojenje bebice,i sve je proteklo ok i bez greške.

  2. Bravo! Ja sam se porodila prije 5 i 3 godine, nije bilo renovirane porodjajne sale i ostalog, ali sam ipak iz kbc-a ponijela samo lijepe uspomene, zahvaljujući fenomenalnom osoblju! Niti jedno zamjerku na njihov rad i odnos prema pacijentkinjama nemam 😉

  3. Ja sam se porodila 8.juna i takodje sam prezadovoljna i osobljem i higijenom i hranom koja se toliko pominje i provlaci po drustvenim mrezama. Autorki svaka cast za tekst!

  4. Slazem se sa vama u potpunosti porodila sam se tri put zadnji put pre tri nedelje na carski dva decaka iskustgo super, osoblje ekstra, mijenjanje posteljine svaki dan po dva put sestre da ti pomognu da se ustanes I sto god treba higena za 10 veliko hvala za sestre Miru I Ljubu

  5. Prvi porodjaj prije 5,5 god.iskreno ,uslovi su bili katastrofa tada.drugi porodjaj prije mjesec dana,razlika OGROMNA.osoblje fantasticno,ali bukvalno svi od cistacica koje neprestano ciste,do servirke koja je preljubazna,sestara koje vas obilaze poslije porodjaja.za babice da ne pricam.najgori utisak su mi iskreno ostavili doktori koji medju sobom nemaju dobru komunikaciju pa se desava da preispituju odluke vaseg izabranog ginekologa.

  6. Tri porodjaja. Sve super. Ne znam zasto su se poneke zalile. Osoblje je za 10. Svaka sestra vrhunske. Uvijek su nasmijane bez obzira koja smjena bile. Svaka cast. odgovorne i ljubazne… samo rijeci hvale!!!!

  7. blago Vama!!!ja i da mogu opet da rodim,poslije iskustavau KBC-u (sem par izuzetaka)….pažljivih i rijetkih,nikad više ne bih ostala trudna!!!a ne daj Bože da sam što pitala!!!?? tada nije bilo renovirano…2012….dijete iz vantjelesne …proveo 5 dana u inkubatoru…ja 40 godina…..e šta se tek meni motalo po glavi….veliko hvala dr Raičeviću,dr Gogi Vukčević i sestri Vladani zbog kojih sam tada ostala normalna!!!!I neonatologici… mislim da je bila dr Stanišić,ne mogu se tačno ni sjetit,jer su svakodnevno bile različite doktorice-neonatolozi!!!nadam se,zbog budućnosti naših beba,da su se stvari stvaaaarno popravile!!!dobro je….

  8. Za godinu i dva mjeseca rodila dvoje djece na carski rez…nosim divno iskustvo sto se tice cistoce, hrane, sestre ljubazne…..i naravno hvalaa dr Sasa Raicevic definitivno naj doktor..

  9. Ja sam se porodila prije 11g prvo, prije 8 g drugo i prije 3 g trece, kako je koja godina prolazila tako je stanje u kbc-u bivalo bolje. Sa prvim djetetom stanje je bilo skandalozno, svaka soba je bila krcata bubarusa, samo dvije kabine za tusiranje su radile, posteljina se nije mijenjala, bez kad krenes doma, osoblje neljubazno, stalno te neko kinji i ne daj boze da pitas koga sto, obrusi na tebe lavinu bijesa. Sa drugim vec bolje, smijelo se po nesto pitati, doduse morao si biti oprezan, doktore nikako i nista, posebno ako ti je trudnocu vodio neki njihov kolega iz kbc, a svo vrijeme imas utisak da se doktori ne podnose medjusobno i da bi oci povadili jedan drugome. Treci porodjaj je vec sasvim druga prica, higijena soba se znatno bila popravila, donosile su sestre posteljinu na zahtjev pacijentkinje, i htjele su da dodju i pomognu mi ako sam ih pitala. Posle porodjaja su me redovno obilazile, i na vrijeme donosile terapiju. Deset dana sam provela na odijeljenju patologije trudnoce, za njih nemam bez rijeci hvale, divne sestre, divni doktori, kreveti udobni, bas sve kako i treba da bude. Sto se hrane tice, ja tu nemam neku zamijerku, nisam tamo posla da se najedem, sto mi se jelo jela sam, sta nije nisam, svakako te porodica zatrpava svim i svacim. Za uzinu nisam ni znala da postoji, a kolac ili pitu nikada za sve tri trudnoce mi niko nije ni ponudio, takodje maslac ili mladi kajmak nikada nisam vidjela tamo. Obicno je bio komad margarina hleb i dzem, sa cajem ili mlijekom.

  10. Ja sam se porodila prije 10 mjeseci i u porodjajnu salu nije radila klima, a babuce i dr su bili izvanredni…kad su me premjestili bila sam na krevetu koji je bio polomljen…lezala sam tu jedan dan i vidim nesto sam se iskrivila, posle me strah bili da se ne skotrljam zajedno sa bebom, pa sam reagovala. Posle pola dana su me premjestili u drugu sobu…ima i dobrih i losih iskustava, ko zeli da prica nek izvoli…ja sam se zahvalila svim ljubaznim sestrama i babicama…sta drugo??? A sa prvim sam se porodila prije 2god i 8 mjes.i toaleti su se cistili ali uvjek puni smrdljivih ulozaka koji su trebali cesto da se nose; ali ne, to su radili samo kad se cisti sve komplet…tako je bilo i sa drugim… osoblje, neko prepreljubazan, neko te nonsalantno iskulira kao da te nema..

  11. Konacno neko da se sjeti da prenese pozitivna iskustva. I ja sam se poradjala i prije i posle renoviranja i u oba slucaja dijelim pozitivna iskustva sa svim osobljem,pocev od higijenicarki pa sve do ljekara.