Povraćanje kod djece – kako postupiti?

povracanje

PIŠE: dr sci med Saša Milićević

Povraćanje želudačnog sadržaja kod djece je čest problem koji se javlja u svakom periodu godine, a nešto učestalije se može sresti u ljetnjem periodu.

Uzroci povraćanja kod djece su veoma različiti i dijagnostiku treba ostaviti pedijatru. Ono što roditelji mogu, što moraju uraditi, jeste da spriječe posledice povraćanja. Dakle, bez obzira da li je povraćanje uzrokovano nekim trovanjem hranom ili virusna infekcija ili je u pitanju akutna upala slijepog crijeva, roditelji su ti koji prvi moraju da preduzmu mjere koje će spriječiti dehidraciju malog pacijenta.

Potrebno je da se dijete postavi u položaj na stranu kako povraćani sadržaj ne bi dospio u disajne puteve i time pogoršalo stanje pacijenta. Takođe važno je da se djetetu koje povraća daje tečnost koja u sebi sadrži elektrolite koji se gube putem povraćanja. Davanje čiste vode, čaja, limunade ili soka nije dovoljno jer se na taj način nadoknadi samo izgubljena tečnost, a zanemaruju se neophodni elektroliti.

Zbog toga se za davanje rehidracije koriste preparati kojih ima više na tržištu i koji su po svom sastavu veoma slični. U svakoj apoteci, bez recepta se može nabaviti sredstvo za oralnu rehidraciju djeteta. Na pakovanju piše način davanja koji se karakteriše time da se sredstvo daje u malim dozama, a često. Ukoliko se odjednom da veća doza dijete će povratiti i tečnost koja je tada unešena kao i tečnost sa elektrolitima koje je unijeta prije toga. Može se davati preko bočice, putem kašičice ili špricem direktno u usta djeteta.

Sve ove mjere ne odlažu pregled dječjeg ljekara koji će procijeniti stepen poremećaja i odličiti da li je neophodna infuzija. Takođe će postaviti dijagnozu, odnosno utvrditi koji je uzrok. Nekada je povraćanje izazvano slivanjem sekreta i taj tip povraćanja obično prestaje sam. Međutim, povraćanje može nekada da ukaže i na akutno hirurško oboljenje, koje zahtijeva hitan operativni tretman.

Zbog svega navedenog roditelji ne treba da paniče ako njihovo dijete krene da povraća, ali ne treba ni da zanemare takvo stanje.

Nije neophodno da se trude da nađu odmah razlog, jer će to uraditi pedijatar, već je veoma važno da ne gube vrijeme i da svom djetetu vrate izgubljenu tečnost i elektrolite.

Izvor: Pedijatrijska specijalistička ordinacija

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply