Pilula za dan poslije – činjenice koje treba da znate

pululadanposlije

Hitna kontracepcija (pilule za dan poslije) koriste se u slučaju nezaštićenog polnog odnosa u periodu prije ovulacije.

Na koji način hitna kontracepcija sprječava trudnoću?

Tako što odloži ili spriječi porast luteinizirajućeg hormona (LH), koji dovodi do ovulacije. Time se ovulacija odlaže za 2-3 dana, što se dovoljno da spermatozoidi, koji su kod odnosa zaostali u vagini, odumru.

U kojim slučajevima hitna kontracepcija ne djeluje?

Hitna kontracepcija ne djeluje neposredno pred ovulaciju i nakon ovulacije, što znači da pilule za dan poslije nisu abortivi, jer ne mogu spriječiti ovulaciju koja je već gotovo dovršena, a time ni kasniju oplodnju. Pilula za dan poslije najbolje djeluje do 2 dana prije ovulacije, kada je inače najveća šansa za trudnoću.

Ciklus se računa od prvog dana jedne do prvog dana druge menstruacije. Ovulacija je trenutak kada jajnik izbaci jajnu ćeliju, koja u sljedeća 24 sata može biti oplođena. Jajna ćelija živi 24 sata, spermiji do 3 dana, i ta 4 dana su jedino vrijeme tokom mjeseca kada žena može da zatrudni. Kod žena koje imaju redovne cikluse, ovulacija prilično pouzdano nastupa 14 dana prije sljedećeg krvarenja (znači, 28-dnevni ciklus – oko 14-og dana, 32-dnevni ciklus – oko 18-og dana, 25-dnevni ciklus – oko 11-og dana; itd…). Žene koje nemaju redovne menstruacije na ovo ne mogu računati, i trebaju uzeti hitnu kontracepciju bez obzira na dan ciklusa kad se odnos bez zaštite dogodio.

Kako se koristi hitna kontracepcija?

Pilulu za dan poslije treba uzeti najkasnije do 120 sati nakon nezaštićenog odnosa, ali je veća vjerovatnoća da će djelovati ukoliko se uzmu što prije nakon nezaštićenog odnosa.

Je li potrebno koristiti hitnu kontracepciju i nakon ovulacije?

Prema literaturi hitnu kontracepciju je potrebno koristiti nezavisno od faze menstruacionog ciklusa. Međutim, ova je preporuka data uz pretpostavku da žene ne znaju u kojoj su fazi ciklusa. Ukoliko žene to znaju (na primjer nakon uzv pregleda kod ginekologa) hitna kontracepcija se ne mora uzeti.

Što ako je korištena druga metoda kontracepcije, je li i tad potrebno uzimati hitnu kontracepciju?

Ukoliko je korištena neka od nepouzdanih metoda (kondom, prekinuti odnos) potrebno je uzeti hitnu kontracepciju. Ukoliko je korištena neka od pouzdanih metoda (intrauterini uložak, pilule) hitnu kontracepciju nije potrebno uzeti, osim u slučaju da se zaboravilo uzeti pilulu dva dana, i slično.

Koje žene ne smiju uzimati hitnu kontracepciju?

Samo one preosjetljive na sastojke pilule, i trudnice. Uobičajene kontraindikacije za redovnu kontracepciju NE odnose se i na hitnu kontracepciju. Žene koje boluju od nekih težih bolesti (astma, oštećenje jetre itd..) trebaju da se posavjetuju s lijekarom prije uzimanja hitne kontracepcije. Djevojke u adolescentnoj dobi takođe smiju uzimati hitnu kontracepciju.

Koje su nuspojave uzimanja hitne kontracepcije?

Glavobolja (kod 20% korisnica), mučnina, bolna sljedeća menstruacija, umor, vrtoglavica. Sljedeća menstruacija može doći ranije ili kasnije od očekivane.

Kakve su posljedica za trudnoću ukoliko do nje ipak dođe?

Prema zasada dostupnim podacima trudnoće kod žena koje su koristile hitnu kontracepciju razvijaju se uredne, bez vidljivih posljedica bilo po ženu bilo po dijete.

Izvor: Ordinacija.hr

HiPP

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply