Okrivljeni za trovanje djece u Čanju oslobođeni optužbe

;anj

Okrivljeni za trovanje vodom 106-toro djece koja su boravila na rekreativnoj nastavi u hotelu Adria u Baru i vili Lara u Čanju u maju 2011. godine, oslobođeni su optužbi, jer je, shodno članu 125 došlo do apsolutnog zastarjevanja djela. To je u ponedjeljak objavila sutkinja Aleksandra Leković.

U konkretnom slučaju zastarelost je nastupila protokom četiri godine od izvršenja djela (20. maja 2015. godine). Vijeće sutkinje Aleksandre Leković utvrdilo je i da je djelo izvršeno iz nesvjesnog nehata, prenosi Bar-info.

“Uz to, uopšte nije dokazano da je do infekcije djece došlo usljed konzumiranja vode. Djelo kao takvo postoji i zbog apstraktne opasnosti, pa se shodno tome uopšte ne mora ni utvrditi da li je uzrok bolesti kod djece bila ta voda. Bez obzira na tu činjenicu, nije dokazano da je voda uzrok bolesti, jer je kod djece pronađena bakterija stafilokoka, a utvrđeno je da su u vodi bile prisutne bakterije enterokokus, enetrobakter, citrobakter i sulfidoredukujuće bakterije. Nesporno je da je stafilokoka nađena na dasci za rezanje i rukama nekih od zaposlenih, ali to okrivljenima nije stavljeno na teret”, kazala je sutkinja Aleksandra Leković.

Ona je navela i da je činjenica da je voda koju su djeca konzumirala bila škodljiva za zdravlje ljudi, ali da prema analizama, ona nije izazvala trovanje.

DOO za turizam, ugostiteljstvo, promet i usluge Company sa sjedištem u Šušanju i Vasilije Gvozdenović nijesu okrivljeni za proizvodnju i stavljanje u promet škodljivih proizvoda, kojim je zaprijećena kazna zatvorom od tri mjeseca do tri godine.

U slučaju kada se utvrdi da je ovo djelo učinjeno iz nehata, zaprijećena je kazna zatvorom do jedne godinu.

Sud je odbio optužbe da su 19. i 20. maja 2011. godine u hotelu Adria u Baru i vili Lara u Čanju okrivljeni stavili u promet vodu sa izvora i iz vodovodne mreže,  iako su bili dužni i mogli biti svjesni da mogu učiniti djelo, iz razloga što je voda bila škodljiva za zdravlje ljudi.

Utvrđeno je da je ona bila fizički, hemijski i bakretiološki neispravna, zbog odsustva hlora, povećane mutnoće i prisustva bakterija indikatora fekalnog zagađenja-enerokukus, enterobakter, citrobakter, ešerihija koli, sulfido-redikujuće klastridije.

Suđenje je trajalo godinama i promijenjeno je četiri postupajuće sudije.

Iz advokatske kancelarije koja zastupa roditelje  ranije je  rečeno da su se bezuspješno obraćali sudu u Baru, ali i ombdusmanu tražeći suđenje u razumnom roku, kako bi se krivični postupak ubrzao.

Oni su tada rekli da će se sa istim zahtjevom obratiti i predsjednici Vrhovnog suda Vesni Medenici.

I ponovljeni spor po tužbi roditelja djece, koji traže odštetu zbog istog događaja, u podgoričkom Osnovnom sudu, traje već pet godina.

Tužbu protiv države, škole, Gvozdenovića i njegove firme, pokrenuo je 101 roditelj učenika.

Oni traže oko pola miliona eura odštete, a ukinutom presudom  nakon trogodišnjeg procesa država i firma Compani u okviru koje posluje vila Lara, obavezane su da djeci isplate 200.000 eura.

Zbog dijametralno suprotnih stavova vještaka o uzroku infekcije, Viši sud ukinuo  presudu kojom je dosuđeno da se isplati 200.000 eura roditeljima djece koja su se otrovala u Čanju tokom boravka u  školi u prirodi.

Obrazložili su da je presuda  zasnovana na nalazu vještaka specijaliste infektologa Bogdanke Andrić, iako je nalaz i mišljenje Odbora Medicinskog fakuleta u Novom Sadu potpuno  suprotno njenom  u pogledu uzroka infekcije.

Vještak infektolog  naveo je da je uzrok masovnog trovanja djece stafilokoka i da je do infekcije došlo putem vode, dok  iz vještačenja Odbora iz Novog Sada proizilazi da se uzročnik trovanja djece ne može sa sigurnošću utvrditi.

Iz Sanitarne inspekcije  saopšteno je da su se đaci otrovali zbog bakterije na rukama i rukavicama dvoje zaposlenih u hotelu i zbog neispravnosti vode.

Tokom epidemiološkog ispitivanja utvrđeno je da je bris daske na kojoj se pripremala salata neispravan zbog prisustva bakterija, što ukazuje na nehigijensko postupanje, ali i da je hrana u “Lari” bila ispravna.

Vila “Lara” od tada  nesmetano radi i u tom objektu i dalje borave djeca u okviru Škole u prirodi.

Roditelji: Nema pravde za  djecu, otrovao ih je i nikome ništa

Roditelji djece saopštili su da su  frapirani odlukom suda, navodeći da je nevjerovatno da sud pet godina nije mogao da odluči u postupku u koji je uključen toliki broj djece.

“Nema pravde za našu djecu. On ih je otrovao i ne trpi nikakve posljedice. Negativan primjer našoj djeci u dijelu neprihvatanja odgovornosti u nečem što je očigledno, kao i u valjanoj reakciju državnih organa u ovakvim slučajevima. Sud u Baru šalje i našoj i međunarodnoj javnosti strašnu poruku o potpunoj nezaštićenosti djece koja su otrovana. Ovo je pravno fingiranje činjeničnog i pravnog osnova od strane suda u Baru”, zaključio je predstavnik roditelja Željko Sekulović.

On je dodao i da će se roditelji obratiti predsjednicima države, Vlade, Skupštini i poslaničkim klubovima, kao i predsjednici Vrhovnog suda Vesni Medenici.

“Apelujemo i na Viši sud da u što kraćem roku odluči i ispravi ovakvu nezakonitu odluku”, rekao je Sekulović.

Izvori: CDM, Vijesti

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply