Promjenom ishrane spriječite zatvor kod djece

kostipacija

Zatvor stolice kod djece nije ništa neobično i najčešće se može riješiti prehranom koja u sebi sadrži vlakna koja pomažu u probavi, pa prema tome i lakšem i redovnim vršenju velike nužde.

Kod ozbiljnijih problema sa zatvorom svakako je potrebno potražiti pomoć lijekara koji može prepisati određene ljekove za podsticanje probave, ali ipak većina slučajeva se može riješiti promjenom prehrane. Evo, koja hrana može pomoći. Na vama je da djeci tu hranu poslužite na način tako da će je htjeti pojesti. Potrudite se da ta hrana postane sastavni dio dnevnog i sedmičnog menija, pa će se ti problemi rjeđe događati ili će u potpunosti nestati.

Šljive – Svježe ili suve šljive definitivno su na prvom mjestu kada je u pitanju podsticanje probave, jer sadrže sorbitol, prirodni laksativ, i bogate su vlaknima.
Kruške – Bogate su vlaknima i većini djece ukusna, pa su zbog toga odlična namirnica za podsticanje probave.
Brokula – Bogata je vlaknima, pa prema tome i za podsticanje probave. Najbolja je ako se kuva na pari, spremi u supi ili varivu ili ispeče u woku.
Sjemenke od lana – Osim što su bogate omega-3 masnim kiselinama, bogate se i vlaknima i mogu se jesti sirove, ali i kao dodatak jelima. Možete ih samljeti i dodati u sirne namaze, salate, variva, juhe, a cijele posipati po pecivima i tako dalje.
Šargarepa  – Bogate se u vlaknima, ali se moraju jesti sirove, jer kuvanjem i cijeđenjem soka će izgubiti vlakna.
Pasulj i grašak – Vjerovatno svi znate koliko je pasulj odličan za probavu. Možete ga spremiti na bilo koji način, jer neće izgubiti vlakna.
Breskve – Svježe ili suve, bogate su vlaknima. Najbolje ih je jesti s kožom.
Kelj – Bogat je vlaknima, ali nije baš omiljen kod djece. Pokušajte ga spremiti u gustoj čorbi ili slično.
Smokve – Omekšavaju stolicu i bogate su vlaknima. Bolje djelovanje imaju svježe smokve, ali nisu lože ni sušene.
Cjelovite žitarice – Sve vrste cjelovitih žitarica bogate su vlaknima, ali i proteinima, vitaminima i mineralima što je vrlo važno za zdravlje i razvoj djece, ali redovnu probavu.
Ananas – U sebi sadrži prirodni laksativ koji pomaže u crijevima u probavi. Može se konzumirati u obliku prirodnog soka ili kao cjelovito voće.
Papaja – Bogata je vlaknima i vitaminom A. Najbolje je jesti s kožom.
Kokice – Ovo će sigurno biti jedno od omiljenih dječjih hrana za podsticanje probave. Naime, kokice su bogate vlaknima, ali se svakako potrudite spremiti kokice kod kuće, da budu bez previše soli, masnoća i nepotrebnih aditiva.
Jogurt – Najbolji su oni obični s dodatkom probiotika, ali ako dijete radije jede voćni jogurt i on će poslužiti.
Probiotici – Mogu se kupiti u apotekama kao dodatak prehrani.

Izvor: Žena.hr

Leave a Reply