Spremate se za porodično ljetovanje? Šta i kako spakovati?

pakovanje

Odlazak na putovanje vrijeme je odmora, zabave, opuštanja i avanture. Kad govorimo o odlasku na porodični odmor – putovanje, roditelji obično riječ “odmor” ostavljaju po strani, a riječ avantura na prvo mjesto. Sve je uglavnom podređeno mališanima koji diktiraju tempo, dužinu zadržavanja na pojedinoj lokaciji, količinu sna, ali i oni su ti koji su uglavnom zaslužni za (po)veću količinu stvari koja se pakuje i nosi na putovanje.

Roditeljima je uglavnom teško biti racionalan kad je riječ o stvarima koje su potrebne, koje nisu potrebne, ali djeca ne mogu bez njih i stvari koje bi mogle biti potrebne. Ako roditelji ne uspiju samostalno da odvoje potrebno od nepotrebnog, dobra smjernica uvijek je prostor, odnosno ako putujete automobilom – količina prostora za stvari u automobilu koji je pri odlasku na odmor uglavnom nakrcan toliko da ni “igla više ne stane”. Ako imate malo dijete kolica su obavezna, šatori za plažu kao zaštita od sunca takođe, moguće da vam treba i putni krevetić, koferi s odjećom, ostale “sitnice” za plažu i igru.., a na zadnjim sjedištima su recimo dva autosjedišta? Sigurno se pitate gdje će vam sve to stati? Kako odlučiti što će vam zaista biti potrebno od onog što bi vam možda moglo biti potrebno?

1. Pakujte dovoljno, ali racionalno

Što se odjeće tiče, budite što racionalniji. Vjerovatno vam se kao odrasloj osobi već više puta dogodilo da polovinu odjeće koju ste nosili sa sobom uopšte niste koristili. Kad je riječ o pakovanju odjeće za djecu, planirajte pakovanje u kojem odmah na umu imate cijelu kombinaciju; dakle kad je o bebama riječ počev od bodija, majice, šorceva, čarapica ili za malo veću djecu – donjeg veša, majice, šorceva, haljinice i tako puta broj dana koji ostajete na odmoru. Naravno, potrebno je pakovati i pokoji dodatni komad za sve one slučajne “nezgode” koje se uvijek događaju. Uz to, sami najbolje znate koliko odjeće vaše dijete obično isprlja dnevno, pa se svakako vodite time. Ali svakako imajte na umu da ćete vjerovatno dosta vremena provoditi brčkajući se u moru pa će vam uglavnom trebati odjeća za kupanje koja je kod djece ionako minimalna, ali koja je u ovom pakovanju neophodna.

2. Ne zaboravite stvari za plažu i kupanje!

Stvarima za plažu kad ljetujete s djecom ponekad se čini da nema kraja. Ono što nikako ne smijete zaboraviti su: odjeća za plažu, peškiri, šeširiće, obuću za plažu, kreme za sunčanje, šator za plažu, dušeke ako ih djeca koriste, lopte i ostale igračke za plažu i pijesak s kojima se djeca vole igrati i istraživati, praviti dvorce od pijeska i kamenja.

3. Dajte djetetu/djeci torbu za stvari po izboru

Ako je dijete dovoljno staro, a kako bi ograničili količinu stvari, dajte mu prazan ruksak ili torbu u koju može samo po izboru spakovati stvari koje želi da ponese sa sobom, a koje lično smatrate nepotrebnim. Tu će vjerovatno biti riječ o omiljenoj igrački, a veličinu torbe birate vi – što znači da neće uspjeti natrpati preveliku količinu stvari, a opet djetetu dajete mogućnost izbora i osjećaj učestvovanja u pakovanju.

4. Ne zaboravite kremu za sunčanje i ljekove

Iako kremu za sunčanje uvijek možete kupiti i na odmoru, svakako je ponesite od kuće. Zaštita za sunčanje je neophodna, posebno kad je riječ o djeci. Takođe ne zaboravite ljekove posebno ako su za neku hroničnu bolest, ali ljekovi protiv visoke tjelesne temperature, toplomjer, kreme koje inače koristite vi ili djeca, ljekovi protiv glavobolje, uboda i ugriza raznih buba i komaraca trebalo bi se svakako naći u maloj kućnoj apoteci koju nosite na odmor. Takođe, flasteri, pa i kreme protiv opekotina.

5. Ne pakujte se u zadnji tren!

Iako je pakovanje u zadnji tren gotovo nemoguće izbjeći, ono donosi sa sobom dodatan stres i napetost. Hoću li nešto zaboraviti? Hoću li sve stići? Pitanja su koja tada obično hiljadu puta projure kroz glavu. Kako bi smirili napetost i bili sigurni da ništa nećete zaboraviti počnite se pakujete na vrijeme i sastavite popis svega što planirate da nosite. Tako ćete lakše napraviti provjeru onoga što vam je još ostalo za pakovati, a i bićete znatno organizovaniji uz manje napetosti. Pakovanje cijele porodice za odlazak na ljetovanje, ma koliko ljetovanje trajalo, zahtjevan je zadatak koji treba unaprijed planirati kako bi bilo što uspješnije, jer ako zaboravite omiljenog medu ili cuclu varalicu – tuzi i suzama neće biti kraja.

Izvor: Klinfo

SOS linija baner

SOS linija baner

Comments

Leave a Reply