Snažna poruka s dvije jabuke o uticaju nepoštovanja i omalovažavanja

jabuke4
Kako loše ponašanje poput vršnjačkog nasilja, maltretiranja, provociranja, ismijavanja… može se shvatiti iz ove poruke sa dvije jabuke Britanke Rosie Dutton koja je postala popularna na društvenim mrežama nakon što je predstavljena grupi djece sa kojom radi.

Djeca su na času dobila dvije iste jabuke. Na jednu su pazili, a s drugom su postupali kako su htjeli. Pa su je malo gnječili, lupali, bacali.

Nakon toga učiteljica im je rekla da kažu nešto jabukama – neki kompliment ili uvredu i djeca su se divila naoko ljepšim jabukama, a ovima malo nagnječenima uglavnom su rekli svakakve sitne uvrede.

Tada je učiteljica razrezala jabuke. Razlika je bila očigledna.

Ova divna sočna prekrasna jabuka bila je ona kojoj su se divili, s kojom su lijepo postupali.

Ova druga zgnječena, smrskana, potamnjela jabuka bila je ona koju su udarali, koja spolja nije izgledala tako jako ranjeno, ali nakon uvreda jabuka je iznutra postala još jadnija.

“Tako djeco izgledaju djeca prema kojima se ružno postupa, koja trpe svakakve uvrede, ponižavanja, odgurivanja. Pazite djeco – jer svi bi trebalo da izgledaju ovako zdravo, mlado, sočno kao ova lijepa jabuka”, poruka je ove lekcije.

Izvor: Index.hr
Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Comments

Leave a Reply