Kada i na koji način saopštiti djetetu odluku o razvodu braka?

razvodrazgovor

PIŠE: Tatjana Stevanović, Biti partner

Kada su djeca u pitanju, ne postoji pravo vrijeme za razvod. Razvod roditelja je za njih veoma stresna, tužna, i zbunjujuća situacija. U kome god da su uzrastu, djeca mogu da se osjećaju nesigurno, uplašeno i ljuto. Šta možete da učinite u ovom periodu, da razvod i njegovi efekti budu što manje bolni za vašu djecu. Kako to sprovesti i šta to tačno znači? Kako izgleda i kako se sprovodi podrška roditelja djetetu kroz proces razvoda?

Ključna odluka koju morate da donesete kao roditelji, je da djecu nećete stavljati u sred svoje borbe, i nikada ih nećete dovesti u situaciju da moraju da biraju stranu.

Razvod braka je veliki stres, i vi i djeca imate brojna pitanja u procesu razvoda, a i kasnije. Djeca se najčešće osjećaju nesigurno zbog nastalih promjena koje nosi razvod. Razvod je stresan period i za vas kao roditelje koji mogu ući u proces razvoda potpuno nespremni za ono što ih čeka. Dodatni stres izaziva i to što nemamo odgovore na sva dječja pitanja, gde će živjeti poslije razvoda, s kim će živeti, kako će razvod uticati na odnose sa rodbinom… I mnoga druga.

Ako su naši odnosi sa partnerom suviše narušeni i dijete je u dužem period izloženo konfliktima ono će se osejćati ugroženo. Upravo svađe roditelja budu najveća prepreka da se dijete uspješno nosi sa promjenama u porodici i razvodom braka roditelja.

Ako se vi uspješno nosite sa svojom ulogom roditelja i dijete će prihvatati promjene. Važno za djetetovu dobrobit je da poslije razvoda uspostavite ravnotežu i stabilnost u odnosima. Razvod braka mijenja partnerski odnos ali mijenja i djetetovu sliku o porodici koju je do tada imalo. Uz pravilnu vašu pažnju kao roditelja, dijete će napraviti novu sliku porodice u kojoj će se osjećati sigurno i zaštićeno. Vjera djetata u novu porodicu mnogo zavisi od ponašanja roditelja poslije razvoda.

O razvodu braka treba da razgovarate sa djetetom kada ste potpuno sigurni u svoju odluku i kada ste sigurni da će se razvod realizovati. U slučaju da ste još u dilemi hoćete li pokrenuti razvod ili ne, djetetu ne govorite da ćete se razvesti.

Bez obzira na uzrast djeteta nužno je dijete informisati na vrijeme o razvodu i pripremiti ga na promjene koje će nova organizacija života donijeti sa sobom. Sa djecom ne pričate o bračnom i intimnom odnosu već o promjenama u vašoj porodici koje su važne za dijete. Najbolje je da oba roditelja zajedno razgovaraju sa svojom djecom.

Bez obzira na to da li je odluka o razvodu braka sporazumna ili jednostrana, važno je da djeci prenesete poruku da ste se za razvod braka odlučili oboje. Treba im objasniti da je razvod promjena u vašem partnerskom odnosu i promjena u zajedničkom načinu života, ali da vi kao roditelji i dalje imate jednaku ulogu u njihovom životu.

Budite spremni za djetetova pitanja sa kim će živjeti, gde će imati svoju sobu, hoće li morati da mijenja školu… i slično. Ne postavljajte djetetu pitanje sa kim ono želi da živi jer to za dijete najčešće izgleda kao donošenje odluke koga više voli.

Ne postoji savršeni način na koji roditelji mogu objasniti djetetu da se razvode. Ono što je važno je da sa djetetom pričate o tome tek kada je vaša odluka konačna. Bitno je da održite otvorenu komunikaciju sa djetetom I ostanete oboje uključeni u život djeteta.

 

 

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply