Da li dijete treba da ima isplanirano i osmišljeno vrijeme?

Thoughtful Girl Outdoors

PIŠE: Manuela Kamikovski, mama, dipl. psiholog, porodični savjetnik, asertivni trener, osnivač i urednik stranice www.maminovreme.rs

Zašto roditelji moraju da smišljaju aktivnosti djeci tokom raspusta? Zašto je problem ako je djetetu dosadno? Zašto dijete mora da ima isplanirano i, do detalja, osmišljeno vrijeme?

Inspiraciju za ovaj tekst sam dobila čitajući jedan članak gde su pisali o tome kako roditelj mora da angažuje svoje dijete tokom raspusta. Slažem se da televiziju, kompjuter i video igrice, društvene mreže i sve što danas zanima djecu, a ne aktivira ih fizički treba “svesti na najmanju moguću mjeru”. U skladu sa tim javlja se izazov – kako da dijete kvalitetno iskoristi vrijeme?

Da li to znači da roditelj treba djeci da kaže šta da rade? Da li je to „posao“ nas roditelja da djecu učimo kako da „NE misle svojom glavom jer ima ko će“?
Vidim da dosta mališana ne zna sâmo da se zabavi jer su naučeni da će uvijek biti tu neko ko će da ih animira, kome je „posao“ da ih zabavlja i govori šta treba da rade. Roditelji iz najbolje namjere bebu zatrpavaju raznim sadržajima i animiraju je tokom čitavog budnog vremena. Da, beba/dijete je željno roditeljske blizine i pažnje, ali to ne znači da roditelji treba konstantno da smišljaju igre koje će bebu zabavljati.

Pažnja male djece je vrlo kratka, što znači da se roditelji nepotrebno iscrpljuju smišljajući nove igre jer stare nisu više zanimljive. Koji je tu cilj roditelja? Da nije možda, da dijete nauči da će svi oko njega da ga vole i zabavljaju i da će mu stalno biti fino i prijatno? Koliko je to u skladu sa realnošću? Možete li da zamislite prvi dan u vrtiću? Kako će se dijete tad osjećati? Kako ćete se vi osjećati?

I tako počne da se stvara „začarani krug“ – djetetu je dosadno, a roditelj smišlja kako da zabavi dijete. Da se razumijemo, ako je dijete malo, roditelj bi trebalo da ponudi nove ideje i da pusti dijete da samostalno razrađuje tu ideju, oblikuje, mijenja, dodaje i oduzima onako kako njemu odgovara. Ako je dijete veće, motivišite ga i podržite u tome da samostalno osmisli aktivnosti kojima će „uljepšati“ raspust. Naučite dijete kako treba da pristupi osmišljavanju aktivnosti, gdje da traži ideje, koga da pita… I na kraju, dozvolite djetetu da mu bude dosadno!
Uživajte u roditeljstvu!
Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply