Kako stati na kraj svađama među braćom i sestrama?

svadjadjece

Imati brata ili sestru jedna je od najljepših stvari u životu. Uz njih možemo biti sigurni kako ćemo u životu bez obzira na sve, imati najboljeg prijatelja na kojeg se uvijek možemo osloniti. Naravno, takvo razmišljanje dolazi iz perspektive odraslih. Što je s djecom i njihovim stavovima? Malo je reći da ponekad situacija nije idilična, i dolazi do ljubomore ali i teških svađa među braćom/sestrama. Ova je pojava uobičajena i većina je roditelja itekako prepoznaje. S druge strane, ovakvo ponašanje može zabrinuti roditelje, koji često ne znaju što bi preduzeli u toj situaciji.

Kada i kako nastaje ljubomora među braćom/sestrama?

Znakovi rivalstva među djecom u porodici mogu se javiti vrlo rano, čak i prije rođenja drugog djeteta. Kada roditelji svom mališanu saopšte da će dobiti bracu ili seku, on automatski počinje primjećivati kako više nije sva pažnja usmjerena samo na njega. Dolaskom drugog djeteta na svijet i njegovim odrastanjem, ta se ljubomora često produbljuje, što dovodi do svađa kod „borbe“ za, na primjer, igračke. Tada je, kao roditelju, zaista teško procijeniti što učiniti u takvim situacijama. Međutim, postoji nekoliko koraka pomoću kojih je moguće unijeti mir u kuću.

Zašto dolazi do svađe?

Kod mnogih dječjih svađa povod je često prikriven, a uzrok se nalazi upravo u ljubomori. To može biti ljubomora u vezi sa materijalnim stvarima poput igračaka, ali i ona kojoj je uzrok osjećanja da brat ili sestra od roditelja dobijaju više pažnje. Normalno je da će svako dijete dolaskom brace/seke na svijet osjetiti dozu anksioznosti, budući da ne zna kako će njegov život nadalje izgledati, i hoće li doći do značajnijih promjena. Tada mogu reagovati s dozom agresije, ali je bitno razumjeti i njegov pogled na svijet koji se u jednom trenutku nepovratno promijenio.

Veliku ulogu na to hoće li do ovakvih situacija doći, igra još nekoliko faktora od kojih je najvažniji temperament djeteta, ali i situacija u kojoj se nalazi u tom trenutku. Na primjer, ako se brat/sestra igraju zajedno, sve može biti u redu do trenutka kada jedan drugome uzme igračku, što dovodi do osjećanja ugroženosti – usprkos onoj staroj kako bi „braća trebala sve dijeliti“. Mnogi roditelji naveli su i primjere kada je jedno dijete bolesno, te mu se posvećuje više pažnje u tom trenutku kada treba roditeljsku njegu. S obzirom da se drugo dijete ponovo osjeća zapostavljeno, mnogi su načini na koje će pokušati privući pažnju na sebe, a jedan od njih može biti i agresivna reakcija prema bratu/sestri ili čak roditelju.

Roditelji kao uzor

Kada dođe do svađe, prvo što će roditelji napraviti je vjerovatno razdvojiti djecu i „očitati im lekciju“. U ovom je slučaju najbolji potez sačekati nekoliko minuta nakon razdvajanja da se obje strane smire, a veoma je važno ne optuživati niti jednu stranu za početak sukoba, već ih oboje saslušati. Što kada se radi o isključivo verbalnom „dvoboju“ između djece? U ovim je trenucima takođe važno pravilno reagovati, budući da rješavanjem situacije dajete primjer svojoj djeci, iz kojeg mogu mnogo toga naučiti. Pogađate, kazne i vikanje ovdje baš i ne „pale“. Razgovorom u kojem ćete jednako vrijeme posvetiti jednom i drugom djetetu postići ćete mnogo više nego prijetnjama i visokim tonovima. Samim tim vaše mališane učite kako za sve postoji rješenje koje ne uključuje nasilje, što je vrijedna životna lekcija.

Pomoć u međusobnom slaganju

I dok neka djeca od samog početka neće imati problema u odnosu s braćom ili sestrama, nekima je ipak potrebno malo pomoći da se nose s ljubomorom. U samom startu roditelji treba da postave jasna pravila o tome kakvo je ponašanje u kući prihvatljivo. To mogu biti pravila poput – nema vikanja, udaranja, ružnih riječi, otimanja igračaka iz ruke. Kroz razgovor naglasite svakom djetetu kako ste ovdje za njega i da se s bilo kojim problemom može prvo vama obratiti, umjesto da ga rješava na agresivan način.

Stručnjaci se slažu i da je mogućnost pojave ljubomore značajno manja kod porodica koje zajedno provode slobodno vrijeme. To mogu biti društvene igre, gledanje filma, odlazak u prirodu – bilo koja aktivnost koju odlikuje porodično zajedništvo i ravnopravno učestvovanje. Dobro je i uočiti znakove kojima dijete pokušava dati do znanja da mu treba malo vremena „samo za sebe“ i tada ne forsirati igru s braćom/sestrama. Umjesto toga, možete mu predložiti da s vama provede dan.

Iako se od dječjih svađa i fizičkih okršaja roditeljima često „diže kosa na glavi“, razloga za zabrinutost ipak – nema. Gotovo svako dijete će proći fazu ljubomore koja neće uticati na razvijanje budućeg odnosa s braćom i sestrama.

Izvor: Klinfo

HiPP

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply