U srednjim školama završen junski upisni rok

upis4

Opredjeljujući se za srednje stručne škole u Podgorici, budući srednjoškolci najveće interesovanje pokazali su za ekonomska usmjerenja. Za upis u Srednju ekonomsku školu “Mirko Vešović” prijavilo se 133 učenika više nego štoje planiranih mjesta.

Veliko interesovanje vladalo je i za smjerove u Elektrotehničkoj školi “Vaso Aligrudić” za koju se u ovom junskom roku opredijelio najveći broj učenika od njenog osnivanja. Slobodnih mjesta na većini smjerova ostalo je u Srednjoj građevinskoj školi “Marko Radević”.

Direktor Elektrotehničke škole Veselin Pićurić rekao je da je 2007. godine, kada je počeo njegov mandat, od traženih 300 učenika, svega 89 bilo zainteresovano za upis.

“Danas su se prijavila 352 učenika za raspisanih 360 mjesta, od kojih i dva kandidata sa posebnim potrebama. Jasno je da su djeca prepoznala da je ova škola sa najkvalitetnijim uslovima u crnogorskom obrazovnom sistemu pravi izbor za njih. Najtraženiji smjerovi su elektrotehničar računara i multimedija, koji je na početku osnivanja bio prilično nezapažen. Za smjer elektrotehničar elektronike prijavili su se najbolji đaci, budući da je to zanimanje koje sublimira znanja iz hardvera i softvera i sa kojima sjutra mogu biti konkurentni na evropskom i svjetskom tržištu rada”, rekao je Pićurić.

Direktor Srednje ekonomske škole Branislav Đukić kazao je da je, bez obzira na upućene apele, i ove godine znatno veći broj prijavljenih učenika u odnosu na traženi broj.

“Za sva tri smjera prijavio se veliki broj učenika, među kojima i 61 lučonoša. Na smjeru ekonomski tehničar, gdje smo tražili 120, prijavilo se 147 učenika. Za tehničara marketinga konkurisalo je 160, a planirano je 90 učenika, koliko će biti primljeno i na smjeru pravnoadministrativni tehničar, za koji se prijavilo 126 učenika”, rekao je Đukić.

U Srednjoj građevinskoj školi “Marko Radević” ostalo je slobodnih mjesta na tri četvorogodišnja i dva trogodišnja smjera, dok je 15 kandidata više nego mjesta za upis na smjer dizajner enterijera.

“Interesovanje za pojedine smjerove slično je kao i ranijih godina, s tim što je za smjer arhitektonski tehničar nešto manje nego prošle, dok je dizajner enterijera sve popularniji”, rekao je direktor Srednje građevinske škole “Marko Radević” Dragan Miranović.

Kako je istakao, formirano je i jedno odjeljenje trećeg stepena za smjerove instalater u građevinarstvu i keramičar, za koje očekuju veće interesovanje u avgustovskom roku.

U Gimnaziji “25. maj” u Tuzima biće upisana tri odjeljenja koja će nastavu pohađati na albanskom jeziku, dok će dva nastavni program pratiti na crnogorskom. Direktor škole Semir Ljaljević istakao je da su od Ministarstva prosvjete i tražili mogućnost da formiraju pet odjeljenja.

Nastavu na albanskom pohađaće 90 učenika, a na crnogorskom 60. Do sada se za nastavu na albanskom prijavilo 79 učenika, a za popunjavanje preostalih 11 mjesta ostaje mogućnost u avgustovskom roku. Za nastavu na crnogorskom jeziku do sada imamo 36 prijavljenih učenika, dakle u avgustu će biti slobodna 24 mjesta. Rang lista kandidata biće istaknuta u školi u ponedjeljak, ali je izvjesno da će svi koji su predali dokumenta biti i upisani kazao je Ljaljević.

Zaključno sa 16. junom, za upis u prvi razred Gimnazije “Slobodan Škerović” podnijete su 344 prijave. Za opštu gimnaziju 293, za specijalističko odjeljenje filološke gimnazije sedam, matematičko 20, a za sportsko 24.

Konkursom je predviđen upis devet odjeljenja, odnosno 270 učenika. Bodovanje će biti obavljeno na osnovu kriterijuma koji su definisani pravilnikom i konkursom saopštili su iz škole.

Izvor: CDM

 

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply