Odbijeno da se uvrsti u dnevni red predlog o dječijem dodatku za svu djecu

skupstina

Skupština Crne Gore neće razmatrati na zasijedanjima koja su u toku predlog izmjena Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti, kojim je predviđeno da sva djeca u Crnoj Gori opet primaju dječji dodatak, jer većina poslanika nije prihvatila da se taj njegov tekst uvrsti u dnevni red.

Predlog izmjena zakona, kojima je predviđeno i da se povećau sadašnji iznosi naknada za djecu lije su porodice u stanju materijalnih i posebnih potreba, predložila je prije oko godinu Građanski pokret URA tražeći da se uvrsti u skupštinsku proceduru.

“Poslanici DPS-a sa svojim političkim satelitima juče su odbili da na dnevni red sjednice uvrste predlog izmjena zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti. Odbijanje DPS-a nažalost pokazuje koliko im je stalo da pomognu djeci i roditeljima u Crnoj Gori! ..”, ocijenio je poslanik Miloš Konatar iz URA-e.

On je najavio da neće odustati i da će ponovo predložiti izmjene zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti koji donosi ove odredbe.

Predloženim izmjenama Zakona je definisano da dječji dodatak prima dijete do 15. godine života, ako je na redovnom školovanju u osnovnoj školi i za njih bi bio opredijeljen iznos od 14,25 eura.

Mjesečni iznos dodatka za djecu iznosio bi:

– 28,5 eura za korisnika materijalnog obezbjeđenja umjsto sadašnjih 19 eura;
– 38.25 eura za korisnika dodatka za njegu i pomoć umjesto sadašnjih 25.5 eura;
– 47,7 eura za korisnika lične invalidnine umjesto sadašnjih 31,8 eura ;
– 47,7 eura bez roditeljskog staranja umjesto sadašnjih 31,8 eura;
– 28,5 eura umjesto sadašnjih 19 eura za dijete čiji je roditelj, usvojilac, staralac, hranitelj, odnosno lice kome je dijete povjereno na njegu, vaspitanje i obrazovanje kao korisnik materijalnog obezbjeđenja zasnovao radni odnos na osnovu sporazuma o aktivnom prevazilaženju nepovoljne socijalne situacije.

Dijete koje ispunjava uslove na dodatak za djecu po više osnova ostvarivalo bi to pravo po povoljnijem osnovu.

SOS linija baner

SOS linija baner

Comments

Leave a Reply