Kada djetetu dopustiti da samo bira šta da obuče?

garderoba

Ako je vaše dijete iznenadno postalo vrlo izbirljivo u vezi sa izborom odjeće, čestitamo. To je signal da odrasta. Odjeća je jedan od načina na koji pokazuju svoju nezavisnost i testiraju granice.

Većina djece s 3 do 4 godine žele biti “diktatori”, pokušavaju kontrolisati sve što mogu. Pa kad god je to moguće, dopustite im. Prepustite svome djetetu mnogo malih odluka koje su vama nevažne. Npr. pitajte ga želi li danas plavu ili zelenu majicu. Na taj način će manje prigovarati.

S druge strane dopustite djetetu i lične preferencije. Sasvim je uredu da dijete ne želi da nosi ono što ga pecka, stiska ili mu na neki drugi način smeta. Ako vaša djevojčicaželi da nosi po cijeli dan haljine, dozvolite joj. Ako se bojite da će joj biti hladno, uvijek joj ispod možete obući helanke i majicu dugih rukava.

S tri godine većina djece bi trebalo da obuče većinu odjevnih predmeta, na primjer donji veš, elastične pantalone i majicu. Naravno zahtjevniji komadi s dugmićima ili vezicama će doći kasnije. Djecu treba podsticati da se sama oblače. Na taj način će se osjećati samopouzdanije. Što im više slobode dopustite po pitanju odijevanja, manje će prigovarati na vaše izbore.

Naravno djeca ne razumiju osjećaj žurbe, ponekad bi radije slagala Lego nego se oblačila, pa imajte to na umu i pretvorite oblačenje u igru. Recite: „Zatvoriću oči da vidim koliko brzo možeš obući pantalone“.

Ako dijete nešto ne želi obući dopustite mu da eksperimentiše. Bez obzira ako je napolju i hladno, dijete ne shvata zbog čega mora obući jaknu već unutra gdje je poprilično toplo, pa mu dopustite da malo osjeti zimu.  Ponesite jaknu u ruci i neka je obuče kada izađe na hladnoću ako ne želi unutra. Sljedeći put ga možete podsjetiti kako je hladno bilo taj put i na taj način ga nagovoriti da jaknu obuče na vrijeme.

Izvor: CoverMagazin

 

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

Leave a Reply