Koje vježbe ne smijete raditi u toku trudnoće?

vjezbanje3

Ako ste se bavili redovno vježbanjem i prije trudnoće, a sada imate urednu trudnoću, bez ikakvih poteškoća i zdravstvenih problema, zaista ne postoji nikakav razlog zašto se i dalje ne biste bavili fizičkom aktivnošću. Ipak, bez obzira u kakvoj formi bili, trudnoća se ne zove bez razloga i „drugo stanje“. Ne treba je tretirati kao bolest, već kao stanje u kojem treba učiniti sve da ne biste sebi i svom nerođenom djetetu naškodili na bilo koji način.

Ako ste i za vrijeme trudnoće odlučili i dalje da se bavite vježbanjem, svakako imajte na umu da postoje one vježbe koje bi trebalo izbjegavati, jer mogu naškoditi vama i vašem djetetu.

Evo o kojim se vježbama radi:

1. Bilo koja vrsta trbušnjaka – Područje trbušne šupljine već je ionako pod naporom zbog trudnoće, nije potreban dodatan napor. Osim toga ove vježbe mogu izazvati pobačaj ili prijevremeni porođaj i druge komplikacije u vezi sa trudnoćom.

2. Intenzivne vježbe i vježbe u intervalima – Vježbe takvog karaktera veliki su napor za srce i kardiovaskularni sistem, kao i pluća i kada niste trudni, a tokom trudnoće, to bi mogao predstavljati preveliki napor, koji bi mogao imati kobne posljedice i za vas i za nerođeno dijete.

3. Dizanje tegova iznad glave – Kako trudnoća napreduje sve veći napor leži na donjem dijelu leđa, pa vam i ne treba ovaj dodatni, koji može uzrokovati bolove u leđima, pa i preveliki napor na trbušne mišiće.

4. Ležanje na leđima – Makar se konkretno ne radi o vježbi nego o položaju, ležanje na leđima nije preporučljivo za trudnice, posebno ne nakon prvog tromjesečja. To može izazvati nagli pad krvnog pristiska, koji može ozbiljno naškoditi bebi, pa i vama.

5. Kontakte sportove –
Vjerovatno vam ne moramo posebno objašnjavati da udarci, posebno oni na području abdomena za vrijeme trudnoće su strogo zabranjeni. Takođe, nagli pokreti, trzaji tijela i slično, takođe su zabranjeni.

6. Duboki čučnjevi – Ova vrsta čučnjeva jedan je od prirodnih položaja za rađanje, odnosno istiskivanje djeteta, pa ih je zabranjeno praktikovati, kako ne bi došlo do podsticanja pobačaja i prijevremenog porođaja. Osim toga, ova vrsta čučnjeva može uzrokovati bol u donjem dijelu leđa.

7. Dizanje utega – Kao što je zabranjeno dizanje teških stvari, tako je zabranjeno dizanje tegova. Eventualno, možete se savjetovati s lijekarom oko toga koliko smijete dizati i u kojim intervalima.

Tokom trudnoće, takođe izbjegavajte: ronjenje, sportove koji iscrpljuju previše vaše energije, koji povećavaju mogućnost padova i povreda. Takođe, izbjegavajte jahanje, gimnastiku, skijanje na snijegu i vodi.

Svakako se prije bilo kakve vježbe posavjetujte s ljekarom. Priključite se specijalizovanim programima za trudnice.

Izvor: Žena.hr

HiPP

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply