Naučite dijete da pliva

ucenjeplivanju
Najidealnije vrijeme da naučite dijete da pliva je, naravno, ljeto. Ali, to, ponekad može da predstavlja pravi izazov i za vas i za dijete.
Djeca su obično nestrpljiva kada je u pitanju učenje nečeg malo komplikovanijeg i, na prvi pogled, teško savladivog. Ukoliko ste, ipak, odlučili da vašeg mališana ovog ljeta naučite da pliva, pročitajte i ove korisne savjete.

Strpljenje

Naoružajte se “gomilom” strpljenja. Potrebno je vrijeme i mnogo pažnje posvećene djeci. Ne pretjerujete ukoliko dijete nešto teže savladava tehnike plivanja. Svako ima drugačiji pristup, stil i brzinu kada je plivanje u pitanju. I baš u onom trenutku kada vam se čini da ćete izgubiti strpljenje, vjerujete, ono je tada baš najpotrebnije.

Jastučići i mišići na naduvavanje

Oni će vam biti najbolji prijatelji. Mogu biti od velike pomoći ako ih upotrijebite kako treba. Bilo da dijete nosi mišiće ili prsluk važno je da ga postepeno odvikavate od njih. Dječja sigurnost je, naravno, na prvom mjestu, ali ne želite da ih strah prati cijelo vrijeme. U prvim danima učenja, pa čak i sedmicama poslije, kada je dijete već savladalo tehnike, ne odvajate pogled od njega. Ono još ni približno ne spada u kategoriju plivača. A, ako se strah pojavi u tom periodu, moguće je da ga prati cijelog života i da nikada ne nauči da pliva.

Tim

Učiti djecu da plivaju je najbolje u timu, sa suprugom, prijateljima ili drugom djecom, koja već znaju da plivaju. Podrška i savjeti su važni. Više “glava” – više savjeta. Naravno, pazite da svi ne govorite u glas i ne zbunite dijete.

Malo šale, dosta podrške i dijete će naučiti da pliva. Važno je samo da ga oslobodite straha.

Disanje i plutanje

Prije nego se upustite u podučavanje samih tehnika plivanja, pređite i tehnike disanja. Naučite ga da roni i zadržava dah ispod vode. (Neka djeca su čak naučila prvo da rone, pa tek onda da plivaju na površini). Kažite im da duboko udahnu i neka na pet sekundi budu pod vodom. Ponavljajte vježbu par puta. Pazite da se dijete ne premori. Preporučljivo je i da dijete naučite da ležni na vodi, da pluta. Klincima je u početku problem, obično, umor i čini im se da je plivanje teško i da ne mogu da pređu ni dva metra. Ali, kada im pokažete da mogu da odmaraju ležeći na vodi, to ih može ohrabriti.

Pomoć profesionalaca

Ukoliko mislite da vam baš ovaj učiteljski posao ne ide od ruke, predajte dijete u ruke profesionalaca. Pošaljite ga na časove plivanja, najbolje sa drugarima ili rođacima. Biće im to zabavno iskustvo, a možda i zavole plivanje i odluče da im to bude novi hobi.

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply