Preko 31 hiljadu eura za renoviranje dijela bolnice za liječenje djece oboljele od raka

fenix

Foto: RTCG

Udruženje roditelja djece oboljele od dječijeg kancera Fenix Crna Gora i Klinički centar Crne Gore organizovali su u subotu donatorsku večeru u toku koje je prikupljeno preko 31 hiljadu eura za renoviranje dijela Odjeljenja dječije pedijatrije i adaptaciju prostora za liječenje djece oboljele od raka.

Humaniranu akciju je podržalo 36 institucija, organizacija i kompanija, od koji su 33  opredijelile novac za adaptaciju prostora. Prikupljenoje 31.100 eura  koji će biti utrošeni za renoviranje i adaptaciju 6 apartmana ovog odjeljenja.

Humanitarnu akciju su podržali Košarkaški Klub Budućnost Voli, Crnogorski Elektoprenosni sistem, Agencija za elektronske medije, Jugopetrol AD, Hypo Alpe Adria banka, Societe General Banka, Vaterpolo klub Jadran Carine. Ministarstvo prosvjete, Mivis Kotor, Farmegra, Telekom AD Podgorica, Pošta Crne Gore, Alfa Ton Lekić, NVO Adra, Pivara Trebjesa, Montenomax, Rudnik uglja Pljevlja, Ministarstvo nauke, Agent plus Bar, Univerzitet Crne Gore, Grawe osiguranje, Montefarm, NLB Banka, Crnogorska Komercijlana banka, Glavni grad Podgorica, Privredna Komora Crne Gore, Uno Nikšić, Planika, Nacionalna turistička organizacija, Bar Kod, Bencom Ltd, Rapax Nikšić i Multiprint Bar.

Donaciju u radovima i građevinskom materijalu i opremi za bolničke sobe pružiće Haus Majstor, Cerovo Bar i  Fabrika dušeka Venta.

Organizaciju dobrotvorne večere su pomogli i firma PG Sound, cvjećara Neven, kao i firme Radius i Radna soba.

Predsjednica udruženja Fenix Dijana Stojanović je ukazala da je trenutna situaciju u vezi s uslovima bolničkog smještaja djece oboljele od raka na nezavidnom nivou i da je nepohodno poboljšati uslove u kojima se liječe.

„Djeca oboljela od raka u Crnoj Gori se liječe i borave sa svom ostalom djecom, čime je njihov organizam, već uništen od bolesti i hemioterapija, izložen svim ostalim bolestima i infekcijama, zbog neobezbijeđene izolacije“, poručila je Stojanović.

Tim povodom su Fenix i Klinički centar odlučili da prikupe donacije kako bi se prostorno odvojilo 6 soba i kompletno renovirale.

Ona je zahvalila svim institucijama, organizacijama i pojedincima koji su prepoznali značaj i neophodnost ove akcije i, u ime udruženja Fenix, uručila zahvalnice donatorima.

Načelnica Odjeljenja dječije hematologije dr Maja Kavarić je naglasila da su maligne bolesti djece najteže bolesti i da se radi o najtežim pacijentima kojima je pomoć najviše potrebna.

Ona je ukazala da liječenje traje mjesecima i godinama i da su pacijenti za to vrijeme odvojeni od svojih porodica.

“Želimo da im olakšamo njihovu borbu, da za vrijeme liječenja budu sa svojim roditeljima, braćom ili sestrama, ako ne već kući. Želimo da u tom novom prostoru imaju uslove za pohađanje nastave sa vaspitačima, sa animatorima, da se međusobno druže i olakšaju i skrate bolničke dane“, poručila je Kavarić.

 

HiPP

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply