Prihvaćen predlog Roditelja da se smanji cijena vrtića za djecu iz jednoroditeljskih porodica

odbor

Odbor za prosvjetu Skupštine Crne Gore prihvatio je predlog udruženja Roditelji da se troškovi ishrane i boravka djece iz jednoroditeljskih porodica u predškolskim ustanovama ubuduće smanje za 50 odsto.

Udruženje Roditelji je nedavno dostavilo poslaničkim klubovima predlog amandmana na izmjene zakona o predškolskom obrazovanju i vaspitanju koje su u skupštinskoj proceduri. Kako se navodi u tekstu predloga na ovaj način udruženje Roditelji želi da se založi za unaprjeđenje prava jednoroditeljskih porodice u Crnoj Gori, koje su u većini slučajeva u nezavidnom položaju, a nijesu prepoznate kao ranjive katergorije.

Članovi Odbora su mišljenja da će se ovom novinom unaprijediti prava roditelja u našoj državi kojima je neophodna pomoć.

Koordinatorka grupe za podršku jednoroditeljskim porodicama Ivana Dukić objasnila je da je ovo prvi korak u radu ove grupe, koja osim što okuplja roditelje koji su jedni drugima podrška, želi i da radi na promjeni ukupnog ambijenta u društvu za jednoroditeljske porodice.

“Ovo je početak i jedna od mnogobrojnih aktivnosti koje planiramo da uradimo kako bismo mogli da kažemo da se status jednoroditeljskih porodica u crnogorskom društvu počeo mijenjati. Ima još puno posla, zbog čega nam je potrebna i dodatna pomoć roditelja i s tim u vezi ih pozivamo da nam se pridruže kako bismo zajedno procjenjivali prioritete i radili na unaprjeđenju stanja”, kazala je Dukić.

O predlogu izmjena i dopuna Zakona o predškolskom obrazovanju i vaspotanju juče se izjašnjavala i Vlada, koja je dala pozitivno mišljenje.

Te izmjene predviđaju da se razdvoji plaćanje troškova ishrane i boravka djece na način što će se novac koji roditelji plate za ishranu koristiti samo za podmirivanje tih troškova. Izmjene ovog akta, kako je ranije pojašnjeno, uslijedile su nakon što je Državna revizorska institucija prošle godine konstatovala da se novac koji je uplaćivan za ishranu zloupotrebljavao u druge svrhe.

Revizija finansijskih izvještaja pokazala je tada da je čak milion i 330.000 eura uzeto od roditelja, ali da novac nije potrošen za ishranu djece.

Prema izmjenama zakona, novac od boravka može se koristiti za poboljšanje materijalnih, higijensko-tehničkih i bezbjednosnih uslova.

HiPP

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

Leave a Reply