Nastavljeno suđenje: Tahirović odbila da pregleda bebu, zaposleni bez sanitarnih knjižica

Foto: CDM

Foto: CDM

Bivša glavna sestra bjelopoljskog Odjeljenja neonatologije Sofija Medojević kazala je u nastavku suđenja bjelopoljskim ljekarima zbog infekcije pet i smrti jedne bebe u novembru 2014. godine, da je bila prisutna kada je bivša načelnica Haka Tahirović odbila da pogleda bebu kojoj je pozlilo, sugerišući joj da zove pedijatricu Jelu Cimbaljević.

“Pred kraj radnog vremena Tahirović me zamolila da pridržim bebu Nišavića i tada sam čula bebu Rakonjac kako ječi i stenje. Bila sam zaprepašćena, jer je do tada stabilna beba pomodrela i imala je pjenu na ustima. Glasno sam se zapitala – ‘Šta ovo bi’, na šta je Tahirović pogledala bebu i kazala: ‘Ne sviđa mi se ovo, idem ja da ne bi bilo kakvih problema’, nakon čega sam pozvala pedijatricu  Cimbaljević koja je dotrčala i poslije 30-40 minuta uputila bebu za Podgoricu”, ispričala je ona.

Medojević je objasnila da Tahirović i Cimbaljević nisu zajedno išle u vizite i da je svako vodio “svoje” pacijente.

Prema njenim riječima, dolaskom Tahirovićke na čelo Neonatološkog odjeljenja promijenjena su pravila i način rada. Nivo posla se uvećao višestruko, dok se broj sestara na odjeljenju smanjio, što je predstavljalo veliki problem u radu.

Ona je navela da se Tahirović  često miješala u posao sestara, preuzimala posao da uključi infuzije bebama i davala drugu terapiju, čemu se ona suprotstavljala.

Tahirović je kazala da je takva praksa evropskih zemalja, čijim sistemima Crna Gora teži.

U toku suđenja sanitarna inspektorka Lidija Dajković kazala je da je 14. novembra 2014. godine,  po nalogu glavnog zdravstvenog  sanitarnog inspektora, izvršila inspekcijski nadzor i sačinila zapisnike.

Ona je istakla da  je 27. novembra sačinila kontrolni  zapisnik o zabrani rada za devet  zaposlenih u bjelopoljskoj bolnici, među kojima su bile dr Haka Tahirović i Jela Cimbaljević.

Ljekari Tomislav Jeremić, Zvonko Puletić, Haka Tahirović i Jela Cimbaljević optuženi su za teško djelo protiv zdravlja ljudi, odnosno, za nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti.

Sanitarna inspektorka Lidija Dajković juče je na suđenju optuženim ljekarima bjelopoljske bolnice zbog infekcije pet beba od kojih je jedna preminula u novembru 2014. godine, kazala da je prilikom kontrole 27. novembra utvrdila da sedam zaposlenih na GAK-u nije imalo ovjerene sanitarne knjižice.

“Zbog neovjernih sanitarnih knjižica donijeto je rješenje o zabrani rada za te zaposlene, među kojima su bile i dr Tahirović i Cimbaljević” kazala je inspektorka.

Ona se nije izjašnjavala o stanju u bolnici, već samo o stvarima za koja je nadležna.

Ljekari bjelopoljske bolnice Tomislav Jeremić, Haka Tahirović, Zvonko Puletić i Jela Cimbaljević terete se za krivično djelo protiv zdravlja ljudi, odnosno za nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti i smatraju se odgovornim za infekciju pet beba u novembru 2014. godine, od kojih je jedna preminula.

Izvor: Vijesti, CDM

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Comments

  1. Ne svidja se ni ona nikome, tako da bi je trebalo ostavit da trune u nekom cumezu vlaznom, tamnom a toplom. Pa kad joj se nakoti nesto u pundjici, pustit da se zarazi. Tada, da bismo izbjegli probleme, okrenut ledja i zamandalit vrata za sobom. Svijetu bi bilo mnogo lakse…

  2. Jednom sam bila u BP bolnici sa sinom.Nacelnica je bila dr.Jela Cimbaljevic, o toj ženi i danas imam najbolje mišljenje.Vrhunski čovjek,vrhunski doktor.Neka joj Bog da da se dokaže njena ispravnost ,kao i to da nije dio ozloglašene ekipe.Ta bolnica je oduvijek bila leglo zaraze, boravila dam tamo kao dijete usled neke infekcinje i sjećam se te prljavštine.Što se sestara tiče,pamtim samo jednu da je imala ponašanje kakvo treba,ostatak je katastrofa.

  3. NIJE NJIMA PRVI PUT DA ODBIJU DA PREGLEDAJU BEBU nazalost i u Podgorici se isto desilo i to u domu zdravlja kod radio stanice doktorica mi je rekla necu da ga pogledam, a kad sam je pitala kako se zove rekla mi je necu da ti kazem. Toliko od pojedinih doktora sramota sto rade i ko sve radi sa djecom

Leave a Reply